'Elektrik sayaçlarından haksız kazanç sağlanıyor'

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik sayaçlarının keyfi olarak değiştirildiğini, elektronik sayaç takılarak haksız kazanç elde edildiğini iddia etti.

'Elektrik sayaçlarından haksız kazanç sağlanıyor'
'Elektrik sayaçlarından haksız kazanç sağlanıyor'
GİRİŞ 23.02.2013 14:23 GÜNCELLEME 23.02.2013 14:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yılmaz, elektrikte açma kapama cezasının ise hukuka aykırı olduğunu dile getirdi.

Sıtkı Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın '2014 yılında sayaçlardan ücret alınmayacağına' yönelik açıklamasının elektrik dağıtım şirketlerini harekete geçirdiğini ifade etti.

Şirketlerin sayaç değişimlerini seri bir şekilde yapılmaya başlandığına dikkat çeken Yılmaz, "Geçmişte olduğu gibi bu gün de bu değişimleri haklı kılacak bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Sayaçlar keyfi olarak değiştirilmektedir. Keyfi olarak değiştirilen mekanik sayaçların yerine elektronik sayaç takılmaktadır. Değişim için usulüne uygun tebligat yapılmadığı gibi, sayaç konusunda da tüketiciye tercih hakkı dahi tanınmamaktadır." dedi.

"ELEKTRİK SAYAÇLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN HUKUKİ DAYANAĞI YOK"

Sayaçların 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre, dağıtım lisansı sahibi tarafından her türlü ayar, kalibrasyon ve bakım için periyodik kontrol etme sorumluluğu bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu nedenle ölçüm hassasiyetini kaybetmemiş mekanik sayaçların değiştirilmesinin hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır. Bir günlük gecikmeye anında faiz uygulayan, fatura ödemesini 5 gün geciktirenin hattını kesen şirketler, tüketicinin sayacını keyfi olarak değiştirdiği gibi, mekanik sayacına da el koyup götürmektedirler. Bu uygulamanın hukuki dayanağı olmadığı gibi vicdanı bir tarafı da bulunmamaktadır. Şirketler bu hukuksuz uygulama ile kasalarına bir milyar TL'nin üzerinde haksız kazanç sağlamaktadırlar."

Elektronik sayaçlar konusunda tüketicinin bilgilendirilmediğini savunan Yılmaz, dilekçe verilmediği takdirde 22.00-06.00 saatleri arasında ucuz tarifeden yararlanılamadığını kaydetti. Yılmaz, "Tüketici olarak soruyoruz, 2014 yılında sayaçlardan ücret alınmayacaksa 2013 yılının suçu ne? Bu haksız uygulamaya bir an önce son verilmesini ve Sayın Bakan'ın bu konudaki kafa karışıklığını giderici açıklama yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"KAÇAK ELEKTRİK KONUSUNU MAHKEMEYE TAŞIDIK"

Kaçak elektrik konusunda ise şirketlerin mahkemeye başvurmaları gerektiğinin altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: "TÜDEF olarak, EPDK yönetimi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduk. Başsavcılığın kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin verdiği kararına itirazda bulunduk ve bu kararın kaldırılması ve şüpheliler hakkında kamu davası açılması için Sincan Ağır Ceza Mahkemesine başvurduk. Hukuki süreç devam etmektedir."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • erol çetin 11 yıl önce Şikayet Et
    Elektronik Elektrik Sayaçları Ne kadar Güvenli.!. Ben en az 8 yıldır elektronik elektrik sayacı kullanıyorum.3 zamanlı olarak dikkat ediyorum.ama normal elektronik olmayan sayaçtan büyük oranda fazla ödüyorum.Bu nasıl iş?Resmen soyuluyoruz mu?.Bunu ispat edecek durumumuz yok.Lütfen bu işlerle ilgilenilsin.
    Cevapla
  • karadeniz nalbur 11 yıl önce Şikayet Et
    elekronık oyun. elektronik saatte buyuk bır oyun var ama ispat edemıyoruz...bizde mekanık saat varken 25 lira geçmeyen elektrik elekronık saat takıldıktan sonrta 50 lirayı aşağı düşmüyo..anlamadıgım yazın tatılde evde yokken bıle 51 lira gelio..normaldede 54 lira civarı..büyük oyun var..buna devlet ya bilerek yol verıyo yada harbiden devletinde haberi yok...
    Cevapla
  • DOST42 11 yıl önce Şikayet Et
    elektronik sayaç hikaye. ben yıllardır elektronik sayaç kullanıyorum benle beraber evinde aynı cihazı kullanıpta mekanik sayaç takılı olanlar bende daha az elektrik parası ödüyorlar elektornik sayçta 3 tafie var deniyor ne kadar dikkat etsemde fazlasını ödüyorum. ben ayda 60-75 tl arasında para ödüyorum mekanik sayaç takılı ev ise 40-45 tl ödüyor.elektronik sayaç bence hikayeeeeeeee
    Cevapla
  • Fehmi DOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    TÜKETİCİ HAKLARI SAYIN BAŞKANINA.. Kaçak elektrik ücteri hırsızlık yapmayanlardan alındığını biliyorsunuz. Enerji bakanı bunu önlemek için bedelsiz sayaçları değiştirmeye karar verdi. Neden karşı çıkıyorsunuz? Hırsızlara neden sırt çıkıyorsunuz? 2013 tekilerin suçu yoktur. kef olarak değiştiriyorlarsa bakanlığın ne suçu var? Sayın Başkan halen şu anda takılı dijital sayaçlarda yapılan oynamaların tespiti için bakanlığı uyarın ki kaçak ömlensin. hırsızlık yapmayanları sahip çıkın. Hırsızlık yapanların da cezalandırılsın yönündeki çalışmalat yapınız. Makum görüşlerimiz farklı.
    Cevapla