Kayıt dışı istihdam oranında düşüş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, ''Türkiye'de 2012 sonu itibariyle kayıt dışı istihdam oran yüzde 39'dur. 4-5 yıl önce bu oran yüzde 47 idi'' dedi.

Kayıt dışı istihdam oranında düşüş
Kayıt dışı istihdam oranında düşüş
GİRİŞ 15.02.2013 16:50 GÜNCELLEME 15.02.2013 16:50

Kuruca, Barida Otel'de düzenlenen ''Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları Konferansı'' öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, SGK'nın son 10 yıl içerisinde çok önemli reformları gerçekleştirdiğini, en son 2008'de 3 sosyal güvenlik kurumun tek çatı altında toplanması ile vatandaşların sosyal güvenliğe erişiminin büyük oranda kolaylaştığını söyledi.

Bu uygulamanın üzerinden geçen 4 yılda projenin aksayan yönlerini tespit etmeye çalıştıklarını anlatan Kuruca, bu sıkıntıların giderilmesi ile vatandaşlara daha iyi hizmet vermeyi amaçladıklarını kaydetti.

Kuruca, 81 ilde Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları Konferansı düzenleyeceklerini bildirerek, ''Bu tür toplantılar ile işverenlerimizi ve kurumumuzla yakından ilgili olan kişileri bilgilendirmek istiyoruz. Yürürlüğe giren yasaları birebir temas ederek, eksik olanları vatandaşlara anlatarak tamamlamayı amaçlıyoruz'' dedi.

Teşviklerle ilgili birçok uygulamanın bulunduğuna dikkati çeken Kuruca, ''Özürlü istihdamından tutun, kadın ve genç istihdamına kadar... Ayrıca düzenli prim ödeyen vatandaşlarımız için getirilmiş 5 puanlık bir indirim var. Bu indirimi işverenin toplamda ödeyeceği prime oranladığımızda, örneğin 100 prim ödemesi gereken işverenimiz ortalama 15 primlik bir indirimden faydalanıyor. Bu indirimlerden işverenlerimizi haberdar etmek istiyoruz. Bunlardan haberi olmayanlar var'' diye konuştu.

Kayıt dışı eylem planı

Hükümetin kayıt dışı eylem planı bulunduğunu ve eylemin birinci yılını tamamladığını hatırlatan Kuruca, eylem planının bir tarafı olan SGK'nın kayıt dışı istihdam ve ekonomi ile mücadelede bazı yaptırımlarının olduğunu vurguladı.

Bunların iş verenleri üzebildiğini dile getiren Kuruca, şöyle konuştu:

''Biz denetimlerden önce rehberlik ve bilgilendirme yapıyoruz. Amacımız ceza değil. Vatandaşların ne tür sorunlarla karşılaşacağını bu tür toplantılarla bilgilendiriyoruz ki daha sonra yapılan denetimlerde ciddi sorunlarla karşılaşmasın. Çünkü idari para cezaları oldukça ağır. Hem teşvikten yararlanmaların önünü kesmiş hem de cezai yaptırımla karşılaşmış oluyor. 5 puanlık indirimden, kayıt dışı işçi çalıştırdığınız tespit edilirse yararlanmıyorsunuz. Bu da önemli bir kayıp. Amacımız hem işverenlerin düzenli primlerini ödemesi, düzenli prim ödeyenle ödemeyenler ile kayıt dışı çalıştıran ile çalıştırmayan arasındaki farkın ortaya çıkması. Onun için uyarıyoruz. Çünkü bu çok önemli bir teşvik. Kayıt dışı işçi çalıştırdıysanız bir yıl boyunca teşviklerden yararlanamıyorsunuz.''

2023 hedefi kayıt dışını yüzde 15'lere indirmek

''Türkiye'de 2012 sonu itibarıyla kayıt dışı istihdam oran yüzde 39'dur. 4-5 yıl önce bu oran yüzde 47 idi'' diyen Kuruca, şöyle devam etti:

''Hükümetimizin ve bütün bakanlıkların 2023'te kayıt dışını yüzde 15'e indirme hedefi var. Türkiye, hızla gelişen ve büyüyen bir ülke olduğu ve kurumlar, kurumsallaşmalarını tamamlamak üzere olduğu için artık istiyoruz ki herkes sosyal güvenlik kapsamında olsun. Kayıt dışı çalıştırılmasın, primler ödensin, hem sağlık güvencesinden doğru şekilde yararlansın hem de gelecek kaygı yaşamasınlar. İnşallah 2023 yılı Türkiye'sinde yüzde 15'ler hedefi tutturulmuş olur. Dünyaya baktığımız zaman OECD ülkelerinde bu oran yüzde 10'lar civarında. Mümkün olduğu kadar bunu aza indirmeye çalışıyoruz.''

Kayıt dışı istihdamın hemen hemen her sektörde olmasına rağmen en çok tekstil, hizmet ve inşaat sektörlerinde yaşandığını vurgulayan Kuruca, ''Kayıt dışı istihdamı azaltmaya çalışıyoruz. 2012'de Türkiye Futbol Federasyonu ile yaptığımız çalışma ile tüm profesyonel futbolcuların düşük gösterilen ücretlerinde tavan ücret üzerinden alındı ve gelirlerde 30 milyon liralık artış oldu. Yine eğitim sektöründe dershaneler ve özel eğitim kurumlarında önemli bir kayıt dışı istihdam tespit edildi ve kayıt altına alındı. Hizmet sektöründe yaşanan kayıpların da önüne geçiliyor'' şeklinde konuştu.

Daha sonra yapılan Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları Konferansı'nda işverenlere SGK reformları ve teşvik uygulamaları ile bilgi verildi.

 

KAYNAK: AA