Fark ücreti alınmayacak sağlık hizmetleri

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar SGK'lı hastalar, eczacılar, diş hekimleri ve özel hastane sahiplerini ilgilendiren çok önemli açıklamalar yaptı. Acar, fark ücreti alınmayacak sağlık hizmetlerini sıraladı:

Fark ücreti alınmayacak sağlık hizmetleri
Fark ücreti alınmayacak sağlık hizmetleri
GİRİŞ 23.01.2013 17:57 GÜNCELLEME 23.01.2013 17:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, A Haber'de Medikal'e konuk oldu. Esra Kazancıbaşı Öztekin'in sorularını yanıtlayan Acar, SGK'lı hastalar, eczacılar, diş hekimleri ve özel hastane sahiplerini ilgilendiren çok önemli açıklamalar yaptı.

"KRONİK HASTALIKLARDA, MUAYENE VE İLAÇ KATILIM PAYI ALMIYORUZ"

Kronik hastalıklarda, hem muayene katılım payı hem de ilaç katılım payı almıyoruz. Bizim bugün Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ödediğimiz ilaçların yaklaşık yüzde 55'i kronik hastalıklı raporlu hastalarımıza. Bunlardan herhangi bir şekilde katılım payı almıyoruz. Ödediğiniz ilaçların yüzde 55'inde katılım payı ödemiyorsunuz.

"HASTANENİ SEÇ, DOKTORUNA ULAŞ"

E-devlet şifresi almak suretiyle, kurum kayıtlarına girerek bunu öğrenebilirler. Eczanelerden belge istemeleri durumunda, eczanelerimizin verecekleri belgelerde katılım payının ne kadar olduğu belgenin üzerinde yazıyor. Vatandaşlarımız bunun ne kadar olduğunu telefonla da öğrenebilirler. Bizim kurumlarımıza telefon açmak suretiyle bu rakamları öğrenebilirler. Onun dışında bizim vatandaşlarımıza hizmet anlamında "Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş" diye bir sitemiz var. Bu siteye girdikleri zaman bir hastaneye gittiklerinde o hastaneyle ilgili ne kadar ilave ücret alınabileceği, katılım paylarının ne kadar olduğunu bu sitemizden öğrenebilirler. sgk.gov.tr adresine girdiklerinde bu sitenin linkini de sağ tarafta görecekler.

"ÖZEL HASTANELERDE ACİL DURUMLARDA VE KANSER HASTALARINDAN İLAVE ÜCRET ALINAMAZ"

Özel hastanelerimizin ilave ücret alınmayacak durumlar bizim sitemizde gösterilmiştir. Acil durumlarda ilave ücret talep edilemez. Kanser hastalarımızdan ilave ücret alınamaz. İlave ücret alınmayacak kategoriler bizim sitemizde 7 kategori altında toplanmıştır. Fark ücreti alınmayacak sağlık hizmetleri;

-Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri
-Yoğun bakım hizmetleri
-Yanık tedavisi hizmetleri
-Kanser tedavisi, ışın tedavisi, kemoterapi
-Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri
-Organ doku ve kök hücre nakilleri
-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri
-Diyaliz tedavileri
-Kardiyovasküler cerrahi tedavi işlemleri

"ÖZEL HASTANELER VATANDAŞLARA FARK ÜCRETİYLE ALAKALI BİR BELGE VERMEK ZORUNDADIR"

100 TL'nin üzerindeki tüm hizmet bedellerinde özel hastaneler mutlaka hastalarımıza fark ücretiyle alakalı belge vermek zorundalar. 100 TL'nin altında da, hastalarımız istemeleri durumunda belge vermek zorundalar. Verecekleri belgede Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ne kadar ödediği, katılım payı olarak ne kadar para alındığı, ilave ücret olarak ne kadar para alındığı o belgede yer almalıdır.

"PERFORMANS SİSTEMİNDEKİ ARIZALARI SAĞLIK BAKANLIĞI İLE ÇALIŞARAK ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Performans sistemiyle doktorların en azından belirli düzeyde çalışmaları zorunlu hale getirilmiş oldu. İlerleyen süreç içerisinde gördük ki, maalesef bu performans sistemi ne kadar tetkik, tahlil, ameliyat sayısı artarsa o kadar fazla döner sermayeden para alabileceğiniz bir sisteme dönüştü. Bugün baktığımızda ameliyat sayısı son dört yıl içerisinde 2 milyon 700 binlerden 11 milyonlara kadar çıktı. Tabi ki bunun içerisinde sağlığa erişimin sonuçları da vardır. Eskiden hastaneye gitme oranı 2 iken 8'e çıktı; fakat OECD ortalaması 6.5. Biz OECD üyesi ülkelerden çok daha genç bir nüfusa sahip olmamıza rağmen ortalama 8 defa hastaneye gidiyoruz. Aslında bunu da sorgulamamız gerekiyor. Neden bu kadar fazla hastaneye gidiyoruz? Özellikle bu performans sisteminin sağlıklı bir biçimde tekrar değerlendirilmesi açısından Sağlık Bakanlığı'mızla önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Negatif performans uygulaması adı altında bir sisteme geçilmesinin faydalarını birlikte değerlendirdik. Örneğin; bir doktor 100 ameliyat yapmış ve bu ameliyatın 97 tanesinde komplikasyon oluşmuş ve başarılı bir ameliyat yapılmadığı ortaya çıkmış. 100 ameliyat yaptı diye bu doktora performans ücreti ödememizin doğru olmadığını bakanlığımızla birlikte değerlendirdik. Bakanlığımızda bu konuda çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Performans sistemini kaliteyi de içinde barındıran gereksiz ameliyat, tetkikleri ortadan kaldıracak bir yapıya dönüştürmemiz gerektiği konusunda Sağlık Bakanlığı'mızla mutabakata vardık. Bürokrasideki arkadaşlarımız şu anda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Performans sisteminde yaşadığımız bu arızaları da önümüzdeki süreçte birlikte çalışarak ortadan kaldıracağız.

YORUMLAR 1
  • yunus doğdu 11 yıl önce Şikayet Et
    sen bunu. önce mevcut iktidara yakın hastaneye anlat ilk başta kuralı onlar ihlal ediyorlar..adım atsan fahiş fark ücretleri alıyorlar sanki ayrı bir cumhuriyetin hastanesi...acile git de sgk olduğu halde ne alacaklar bakın..
    Cevapla