AK Parti'de sürpriz teklif! Memurluk tarih oluyor!

AK Parti, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu yeni önerilerde kamuda personel rejiminin kökten değişmesini gündeme getirdi.

AK Parti'de sürpriz teklif! Memurluk tarih oluyor!
AK Parti'de sürpriz teklif! Memurluk tarih oluyor!
GİRİŞ 22.01.2013 08:40 GÜNCELLEME 22.01.2013 13:55
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Genelkurmay'ın Başbakanlık yerine Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını öneren iktidar, Diyanet İşleri Başkanlığı 'nın ise "laiklik" ilkesi yerine "siyasi tarafsızlık" esasına göre çalışması öngörüldü.

hurriyet.com.tr'de yer alan haberine göre, AK Parti 'nin "İdare ve Kamu Hizmetleri " bölümüne ilişkin paket önerisine göre mevcut Anayasa'daki "memur" kavramı kaldırılacak. Ak Parti, bunun yerine çalışma hayatındaki tüm kesimleri kapsayan "çalışanlar" kavramını benimsedi. Teklifte "Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle yükümlü oldukları görevler, kamu hizmetlerinin gerektirdiği görevlerde çalışanlar eliyle yürütülür. Kamu hizmetlerinin hizmet alımı yoluyla karşılanacağı haller kanunla düzenlenir" denildi. Çalışanların nitelikleri, istihdam tipleri, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenecek. Böylece mevcut personel rejimi baştan sona yenilenecek. Müsteşar, vali ve genel müdürlerin görev süreleri seçim dönemiyle aynı olacak. Bu görevdekiler iktidarla gelip iktidarla gidecek.

YÖK VE RTÜK ÇIKIYOR

Teklife göre YÖK, RTÜK ve meslek kuruluşları anayasal kurumlar olmaktan çıkacak. Üniversiteler konusunda öğretim üyelerinin serbestçe her türlü araştırma, yayın, açıklama ve öğretim faaliyetinde bulunabileceğinin yazılmasıyla yetinildi. Diyanet'in ise anayasal kurum statüsü devam edecek. Teklifte bu kurumla ilgili olarak "Kamu tüzel kişiliğine sahip Diyanet İşleri Başkanlığı, siyasi tarafsızlık ilkesi doğrultusunda, kanunda gösterilen görevleri yerine getirir" hükmü öngörüldü. Mevcut Anayasa'daki laiklik şartı bu maddede sayılmadı.

ÖZERKLİK YOK

AK Parti, yerel yönetimler konusunda mevcut Anayasa'dan daha ileri bir model önermedi. Bu konuda "Mahalli idarelerin kuruluşu, görevleri, yetkileri, karar organlarının seçim usul ve esasları ile görev ve yetkileri, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir" denildi. BDP ise kendi paketinde yerel yönetimlerin özerk olmasını istedi.

YORUMLAR 22
  • Cafer UÇA 11 yıl önce Şikayet Et
    murat böçkün kardeşim. sen ve senin gibi düşünen memurlar dan emin ol bu millete hayır gelmez. dürüst çalıştığını iddia ediyorsun o zaman pasif çalışanlardan daha farklı olman gerekir, bu da üçret ve makam farkı olarak yansır. ama sen memur olmayı esaretle eş olarak tanımlıyor sun, benim anladığım kadar ALLAH'tan sağlık devletten aylık bunu biz kabul etmiyoruz. sen gerçekten samimi ve dürüstsen hemen istifa et
    Cevapla
  • Murat BÖÇKÜN 11 yıl önce Şikayet Et
    sağlık memuruyum.. memura siyaset yapma ve her ortamda özgür olarak fikir beyan etme frsatı istiyorum.. işimde oldukça profesyonel ve başarılıyımdır. ama benden iyisi olursa gelsin ekmeğimi elimden alsın, helal olsun derim.. bende gider özelde çalışırım.. ama ben işimde başarılı ve dürüst isem benimde isteklerim var.. memuruz diye siyaset yapma hakkı yok.. memuruz diye her ortamda özgür ve demokratik olarak fikir beyan etme gibi bir şansımız yok.. bence hükümetimiz önce memura özgürlük vermeli.. ben şahsen memuriyetten istifa etmeyi bile düşünüyorum.. çünkü benim gözümde ha memur olmuşsun, ha esir düşmüşsün..
    Cevapla
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    işte bu kardeşim. hükümeti kutluyorum.bu işin mucidini kutluyorum ,alnın teri ile çalışan zaten gocunmaz, ama klasik devlet memurlar hariç ?ben bu işten başka iş yapmam demek tarih oluyor, vatandaş vergi verip hizmet istiyor yani memura bu işi parasıyla yaptırıyor,özelde ver parayı, ev temizliğine bile geliyorlar,anlayan,anladı.işi bu suruma getiren yine memurlar deyilmi?.
    Cevapla
  • ali velioglu 11 yıl önce Şikayet Et
    memurun iyisi?. bir memurun yapacağı iş bellidir. en zeki, en çalışkan adamı da oraya koysanız, en vasat adamı da koysanız yapacağı iş aynıdır. o kadroya alınırken ortaya konulan kriterler de bellidir ve herkese açıktır. eğitimi, sınav puanı yeterli olan girer kazanır kadroyu alır. memurdan şikayetçi olan arkadaşları o kadrolara koysak amuda kalkarak mı çalışacak yoksa 2-3 kişinin işini mi yapacak? ücret eğitim, beceri ve liyakate göre belirlenmiyor mu? yorum sizin diye yazmış, ben 1200 liraya akşama kadar çalışıyorum diye yazan arkadaş; ben sana özel sektörde 3500-4000 liraya çalışan binlerce adam göstereyim. onlar senin 2-3 katın maaş alırken sen niye 1200 lira alıyorsun? çünkü onlar yıllarca emek verdi okudu, yetmedi master yaptı, yabancı dil öğrendi, bilgisayar canbazı oldu, kendini yetiştirdi, aranır adam oldu. sen yazdığın gibi hamal! düşüncen bile ..
    Cevapla
  • mehmet acar 11 yıl önce Şikayet Et
    adalet. 12 saat hamal gibi çalışıyorum aldığım maaş 1200 tl yorum sizlerin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle