Acar: e-Reçete'de Avrupa'ya fark attık

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, ''2008-2012 yılları arasında toplam 1 milyon 465 bin 242 tescilsiz sigortayı tescilli hale getirmiş olduk. Kayıt dışı çalışanı kayıt altına almış olduk'' dedi.

Acar: e-Reçete'de Avrupa'ya fark attık
Acar: e-Reçete'de Avrupa'ya fark attık
GİRİŞ 19.01.2013 14:07 GÜNCELLEME 19.01.2013 14:07

Acar, Konya'da bir otelde düzenlenen Sosyal Güvenlik Kurumu 2012 Yılı Merkez Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı'nda, intibak yasasının yaklaşık 22 yıldır hayata geçirilmesine cesaret edilemediğini söyledi.

İntibak sorununun bu dönemde çözüme kavuşturulduğunu belirten Acar, ''Yaklaşık 2,5 milyon dosya, tozlu raflardan çıkarılarak arkadaşlarımızın büyük bir özverisiyle sonuçlandırılmıştır. Bugün geldiğimiz noktada 2000 yılı öncesi emeklilerimiz intibak zamlarını almaya başladılar. Bu insanların duasını almak bile her şeye değer diye düşünüyorum'' dedi.

Türk Eczacılar Birliği ile yaşanan sorunların 15 Temmuz 2015'e kadar rafa kaldırıldığını aktaran Acar, Türk Eczacılar Birliği ile protokol yaparak bu sorunu ortadan kaldırdıklarını bildirdi.

Türkiye'de 9.1 milyon yeşil kartlının 2012 Ocak ayından itibaren kuruma geldiğini anlatan Acar, ''Acaba ne olacak? Sıkıntı yaşanacak mı? gibi sorular vardı aklımızda. Bunlarla ilgili gelir testi tamamlanmış, bugün geldiğimizi noktada bu süreç de sağlıklı bir şekilde noktalanmış. Kurum alacaklarının elektronik icra takibine aktarılması uygulamasına da geçmiş bulunmaktayız'' diye konuştu.

Kimlik Doğrulama Sistemi'nin özel ve üniversite hastanelerinde uygulama projesiyle ilgili olarak ''Bunu nasıl yapacaksınız?'' diye kendisine sorular geldiğini dile getiren Acar, biyometrik kimlik doğrulama yönteminin 20 ilde kullanılmaya başlandığını, 1 nisan itibariyle de 81 ilde geçileceğini anlattı.

-e-Reçete-

''İddia ediyorum, Avrupa ülkelerinin hiçbirisinde e-Reçete sistemi uygulaması yok. Biz dün itibariyle yüzde 92 oranında kağıt reçeteyi kaldırdık, e-Reçete sistemi üzerinden işlemlerimizi yapıyoruz'' diyen Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yüzde 8'lik kısım acil işlemler, kurum hekimleri, yani e-Reçete yazma zorunluluğu olmayan kalemler. Yani şunu söyleyebiliriz; bugün geldiğimiz noktada yüzde yüz e-Reçete sistemini sağlıklı bir şekilde hayata geçirdik. Bu konuda vatandaşların mağdur olmaması için titiz bir çalışma yaptık. 15 Ocak itibariyle alınan önlemler neticesinde kuruma bu hizmeti kazandırdık. Kurumdan hizmet alanların memnuniyet oranı yüzde 70'lerin üzerine çıktı. Bu 74 milyona hizmet veren bir kurum açısından son derece olumlu bir sonuçtur. Ama yeterli değildir. Hedefimiz yüzde yüz memnuniyettir. Hiçbir vatandaşın sıkıntı duymayacağı bir kurum hizmet anlayışını ortaya koymak mecburiyetindeyiz.''

En önemli hedeflerinden birisinin de kayıt dışıyla mücadele olduğuna dikkati çeken Acar, geçen yıl bütün illerdeki sanayi, ticaret, esnaf odalarıyla çeşitli toplantılar düzenlediklerini hatırlattı.

Toplantıların önemli neticeler verdiğine vurgu yapan Acar, ''Sonuçta 2008-2012 yılları arasında toplam 1 milyon 465 bin 242 tescilsiz sigortayı tescilli hale getirmiş olduk. Kayıt dışı çalışanı kayıt altına almış olduk. Bunlar kolay değil. Toplam 86 bin 764 tescilsiz iş yeri tescilli hale getirildi. Bunlar kurumumuzun hep beraber oluşturduğu sinerjinin sonucudur'' dedi.

 

KAYNAK: AA