Bu kanun en az 120 bin kişiye iş sağlayacak

1 Ocak 2013'te yürürlüğe giren yeni çalışma kanunu 120 bin kişiye iş sağlayacak. Kanunla birlikte 50 kişinin altındaki iş yerlerinin de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu geldi ve bu nedenle yaklaşık 120 bin uzmana ihtiyaç olacak.

Bu kanun en az 120 bin kişiye iş sağlayacak
Bu kanun en az 120 bin kişiye iş sağlayacak
GİRİŞ 18.01.2013 18:55 GÜNCELLEME 18.01.2013 18:55
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye İş Güvenliği Uzmanları ve İş Yeri Hekimleri Topluluğu (TÜİSAG) Başkanı Levent Kavlak, 1 Ocak 2013'te yürürlüğe giren yeni çalışma kanunu ile birlikte 50 kişinin altındaki iş yerlerinin de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu geldiğini ve bu nedenle yaklaşık 120,000 uzmana ihtiyaç olacağını söyledi.

OLUMLU YÖNDE GERİLEDİ

Kavlak, Reuters ile söyleşisinde, Türkiye'de eskiden 50 kişi ve üzerinde çalışan bulunduran ve sanayiden sayılan işletmelerde iş güvenliği ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, "Bu kapsama giren işletme sayısı ülkemizde 28,000'di. Fakat iş kazalarının yüzde 98'i de 10 ve 50 kişi arasında çalışan bulunduran işletmelerde oluyordu" dedi.

Kavlak, 2010 verilerine göre Türkiye'de 62,903 iş kazası yaşandığını belirterek "Bunlardan 1,474'ü ölümlü iş kazası; 2,000'e yakın yaralanma olmuş" dedi. Ölümlü iş kazalarının genellikle inşaat sektöründe gerçekleştiğini ifade eden Kavlak, "Ölümlü iş kazalarının gerçekleştiği yerler de maalesef 10-50 iş çalıştıran yerler. İnşaat, maden ve metal sektörü diye sıralama devam ediyor" diye konuştu. Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda iş kazalarının olumsuz sonuçları bakımından dünyada üçüncü Avrupa'da birinci sırada yer aldığını ifade eden Kavlak, "Türkiye son 10 yılda iyi yönde gelişiyor. Son verilere göre Türkiye olumlu yönde geriledi ve 10'uncu 12'inci gibi sıralara düştü" dedi.

BAKANLIK 30 BİN DEDİ

Yeni yasa ile iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu olan işletme sayısının 1.2 milyona çıktığını belirten Kavlak, "Bu kapsama kamu da alındı. Matematiksel olarak bakıldığında sadece kamunun 20,000 iş yeri güvenliği uzmanı ihtiyacı var. Temmuz 2014'te bir tane bile çalışan bulunduran işletmeler bu kapsama alınacak" diye konuştu. Kişisel olarak toplamda 120,000 iş güvenliği uzmanına ihtiyaç olacağını düşündüğünü ifade eden Kavlak, "Belki bu kadar da iş yeri hekimi ihtiyacı ortaya çıkacak. Böylece 200,000'e yakın yeni bir meslek grubu doğdu. Şu anda 50 ve üzerinde çalışan iş yerlerinde bu alanda çalışanların sayısı 2,000 kişiye yakın. Bakanlık 20,000-30,000 kişi yeter diyor ama bu sayı çok daha yukarıda olacak" dedi.

Kavlak mühendislik, mimarlık, iş güvenliği meslek yüksek okulu gibi okullardan mezun olanların eğitim alarak ve sınava girerek iş güvenliği uzmanı olabileceklerini belirterek, küçük işletmelerde bu hizmetin dışarıdan alınacağını söyledi. TÜİSAG'ın internet üzerinde örgütlendiğini ve bugün 20,000'e yakın üyesi bulunduğunu ifade eden Kavlak kurum olarak Çalışma Bakanlığı'na bağlı yasal bir statüye kavuşmak istediklerini de söyledi. Kavlak, "Yasal bir şemsiye istiyoruz. Bu bir birlik olabilir ya da oda olabilir. Ama Çalışma Bakanlığı'na bağlı olmak istiyoruz ve yarı kamusal bir hüviyete sahip olmak istiyoruz. Böyle bir düzenleme işimizin bir standardının olması, iyi bir ücret ve saygın bir meslek olması için gerekli" dedi.

YORUMLAR 3
  • Furkan Kurnaz 11 yıl önce Şikayet Et
    eskiden. eskiden insanlar ihtiyaçları doğrultusunda işe alarak işsizliği azaltırdı.şimdi mecburen işe alarak işsizlik azalacak zaten zar zor kazanan küçük işletmelere artık siz kapatın diyolar. büyüklere hizmetçi ol en iyisi başka çare kalmadı
    Cevapla
  • ismim_chokmu_gerekli 11 yıl önce Şikayet Et
    gelsin kapatmalar. iyi guzel kucuk kuruluslar zaten bir iki maas kadar kar ediyordu onada goz diktiler :) is kazalarinin isci haklarindan kaynaklandigini solemiyorlarda tobe tobe ...
    Cevapla
  • halil soba 11 yıl önce Şikayet Et
    sayı gözetmeksizin her işyerıne iş güvenliği uzmanı saçmalık olur. işyeri güvenliği uzmanının iş kazalarına karşı hiç bir faydası olmaz.hele hele bir kaç kişinin çalıştığı işletmelerde uzmanların cebine 3-5 kuruş fazla para girmes ve maliyetin artmasından başka bir işe yaramaz.gıda üretim ve tesisleri ve satışı yapan küçük işletmelerde gıda mühendisi çalışmasa bile,dışarıdan bir mühendisle anlaşma yoluyla hallediliyor.iyide insan saülığını ve işyeri ortamında gerekli faydanın sağlanması adına 5 kuruşluk faydası olmuyor,mühendis ay başından ay başına parasını almaya geliyor.iş güvenliği zorunluluk olması halınde aynı şey olur.
    Cevapla