Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı sabitlenecek

TBMM Genel Kurulu'nda, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik öngören tasarı görüşülüyor.

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı sabitlenecek
Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı sabitlenecek
GİRİŞ 10.01.2013 20:26 GÜNCELLEME 10.01.2013 20:26

Yüzde 1 ile yüzde 6,5 oranları arasında değişen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yüzde 2'de sabitlenecek.

Görüşmelerde tasarıya yeni bir madde ihdas edildi. Madde, kısa vadeli sigorta kolları prim oranında da değişiklik yapıyor. Daha önce kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre yüzde 1 ile yüzde 6,5 oranları arasında olmak üzere kurumca belirlenirken, bu oran, artık sigortalının prime esas kazancının yüzde 2'si olacak. Bu primin tamamını işveren ödeyecek. Bu oranı, yüzde 1,5 oranına düşürmeye ve yüzde 2,5 artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Diğer bir önergeyle, yüzde 1 ile yüzde 6,5 oranları arasında değişen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı ile ilgili düzenlemeyi içeren iki maddenin yürürlükten kaldırılması kararlaştırıldı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, iktidarın, işverenlerin pirim borçlarına, madde ihdas ederek çözüm bulmaya çalıştığını, bunun işverene karşı bir taviz olduğunu ileri sürdü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise ''Bu düzenleme işçilerin aleyhine değil. Ödemeleri işverenler yapıyor. Biz neden yüzde 2'de sabitledik? İhtilaflarla ilgili 23 bini aşan denetim konusu ve yargıya intikal eden itirazlar var. Adamın iş yeri aslında yüzde 6.5, ancak işçisini büroda gösteriyor ve daha düşük pirim ödüyor'' dedi. Çelik, söz konusu düzenlemenin her işverene tek bir sicil numarası verilmesinin de önünü açacağını ifade etti.

Bakan Çelik ayrıca, emekli aylıklarında, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için kesinti yapıldığına dair kendilerine bir bilgi gelmediğini belirterek, ''İspat edin gereğini yapalım. Bununla ilgili somut veri varsa bunları iletin'' dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tasarıya yönelik verdikleri önergelerin kıymeti harbiyesinin olmadığını belirterek, önergesini kürsüde yırttı.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP'nin tutuklu milletvekili İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazdığı mektubu kürsüde okudu.  Balbay, mektubunda, bu günü kutlayarak, yakın gelecekte hapisteki gazeteciler günü olmamasını temenni etti.

Bir gazetecinin bile hapiste olmasının, meslek, toplum ve haber alma özgürlüğü için açık bir tehdit içerdiğini belirten Balbay, mektubunda, salt gerçekleri yazan medyaya en çok iktidarın ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

Tasarı üzerinde görüşmeler sürüyor.

KAYNAK: AA