SGK'dan emekliye 58 bin TL'lik ceza şoku!

Eksik günlerinin karşılığını ödeyerek beş yıl önce Türkiye'den emekli olan İsmail Kılıç, SGK'dan gelen 58 bin TL cezayla şaşkına döndü.

GİRİŞ 21.12.2012 14:54 GÜNCELLEME 21.12.2012 15:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Beş yıllık süre içerisinde dönem dönem Almanya'da işsizlik parası aldığı için verilen cezaya tepki gösteren Kılıç, "Başvuruda bu konu söylenmedi. Ayrıca cezalı duruma düştüysem niye 5 yıl beklendi?" diye konuştu.

Almanya'nın Refrath kentinde yaşayan Konyalı İsmail Kılıç (64), 2007 yılında emekli olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) üç hafta önce aldığı mektup ile şaşkına döndü. SGK'nın mektubunda, Kılıç'ın beş yıllık süre içinde Almanya'da dönem dönem işsizlik parası aldığı gerekçesiyle 58 bin TL ceza ödemesi gerektiği yazıyordu. Cezanın 12 bin TL'sinin de faiz olarak belirtildiği mektuba tepki gösteren Kılıç, "Türkiye'den emekli olanların Almanya'da işsizlik parası almalarının cezaya tabi olduğunu bilmiyordum. Başvuruda böyle bir bilgi verilmedi. Ayrıca yanlış bir durum varsa neden beş yıl bekliyorlar? Şimdiye kadar akılları neredeydi?" dedi.

BU PARAYI ÖDEYEMEM

SGK'dan emekli olmak için eksik günleri karşılığında 17 bin Euro ödeyen İsmail Kılıç, 2007 yılında emekli olduğunu belirtti. 2007-2012 yılları arasında aralıklarla işsizlik parası aldığını söyleyen Kılıç, şöyle konuştu: "SGK'nın mektubunu üç hafta önce aldım. Şok oldum. Emekli olanların işsizlik parası alma hakkı olmadığını bilmiyordum. 2007 yılında başvurumu nizami şekilde yaptım ve emekli aylığım bağlandı. Başvuru sürecinde kimse benden gelir beyanı talep etmedi, ben de başvurumu tüm talimatlara uyarak yaptığımı sanıyordum. Şimdi benden geriye dönük 58 bin Türk Lirası ceza isteniyor. Ayrıca emekli maaşım kesildi ve cezayı ödememe kadar da tahsil edilmeyecek. Emekli olduğumda bu durum bana bildirilseydi, faiz artmadan borcumu ödeyebilirdim. Şimdi bu meblağı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Beni baştan neden uyarmadılar?"

BEYAN EDİLMESİ GEREKİYOR

Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay ise borçlanma yoluyla emekli olanların imzalaması gerektiği beyan ve taahhüt belgesinde yer alan açıklamalarla konuya açıklık getirdi. Telefonla ulaştığımız Tuncay, "Yurt dışında ikamete dayalı sosyal yardım alan veya çalışmaya başlayan kişiler, emekli oldukları durumda bunu SGK'a bildirmek ve aylıklarını kestirmek zorunda. Bu başvuru sırasında imzalanan beyan ve taahhüt belgesinde açıkça yazıyor. İsmail Kılıç'ın durumu muhtemelen başvuru sırasında işsizlik parası almadığından kaynaklıdır. Başvurudan sonra işsizlik parası almaya başladıysa, bunu bildirmeliydi" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • zeki aksoy 11 yıl önce Şikayet Et
    emekli sahtekarlar. türkiyeden emekli olup burada yani almanyada sosyal yardim alan binlerce insan var bunun önlemi nedir bilemem.sanirim o vatandasi birisi bildirmistir.cami ve dernekleri dolassam yüzlerce emekli bulurum bu durumdan faydalanan.ülkemi cok seviyorum.saygilar.
    Cevapla
  • Harun Caliskan 11 yıl önce Şikayet Et
    eeeeh olacagi buydu. bizim gurbetci uyaniklik yapmis. hem arbeitslosengeld2 (son maasin 64%) hemde 900tl sgk. biraz mütevazi olmak lazim.hem bunu yasagi her gurbetci biliyor
    Cevapla