SMS ile ne zaman emekli olacağınızı öğrenin!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Ocak ayından itibaren vatandaşların sosyal güvenlik ile ilgili sorularını kısa mesaj (SMS) yoluyla sorabileceğini ve anında cevap alabileceğini açıkladı.

SMS ile ne zaman emekli olacağınızı öğrenin!
SMS ile ne zaman emekli olacağınızı öğrenin!
GİRİŞ 10.12.2012 07:54 GÜNCELLEME 10.12.2012 07:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Vatandaş artık ‘ne zaman emekli oluyorum” gibi soruların cevabını SMS'le alacak.

Fatih Acar, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara şubesinde işadamları ile bir araya geldi. İşadamlarına yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Acar, bazı hizmetlerine cep telefonu üzerinden kısa mesaj ile ulaşılmasına imkan tanıdıklarını ifade etti.

 "Vatandaş telefonunun mesaj bölümüne adını, soyadını, TC numarasını ve öğrenmek istediği konuyu SMS olarak yollayınca, soruların cevabını alabilecek. Örneğin adını, soyadını, TC numarasını yazıp SGK'ya 'Ne zaman emekli oluyorum' diye mesaj atınca, ne zaman emekli olacağını öğrenebilecek. Yine aynı şekilde 'Kaç gün prim ödedim?' diye mesaj atınca kaç gün prim ödediğini anında SMS yoluyla öğrenebilecek. Bu şekilde 2013 yılında vatandaşa ani hizmet sunabilen interaktif sistem gelecek." dedi.

Emeklilik yaşına dair açıklama yapan Fatih Acar, 2046 yılında ortalama yaşam süresinin 81 yıla çıkacağının öngörüldüğünü belirterek, bu yüzden emeklilik yaşının 65'e yükselttiklerini belirtti. Emekli olmak için pirim ödeme gün süresinin 9 binden, 7 bin 200'e düşürdüklerini bildiren SGK Başkanı, güncelleme katsayısını da TÜFE ile gelişme hızının yüzde 30'unu çarparak yeniden düzenlediklerini söyledi. 'Türk coğrafi bilgi sistemlerini' kullanarak kayıt dışılığı önleyeceklerini dile getiren Fatih Acar, "Türkiye İstatistik Kurumu'ndaki elektrik, su, doğal gaz aboneliklerini kontrol ederek kayıt dışı iş yerlerini tespit edeceğiz." diye konuştu.

SGK Başkanı Acar, hem kendi hem diğer bakanlıklardaki denetim elemanlarının kayıt dışı istihdam ile ilgili bilgilere daha rahat erişebilmeleri için 'Elektronik Denetim Defteri'nin kurulacağını kaydetti. Aynı şekilde hastanede tedavi görmediği halde tedavi görüyor gibi gösterenleri önlemek adına 'Biyometrik Kimlik Okuma' sistemini getireceklerini dile getiren Acar, "Vatandaş hastaneden hizmet almadan önce, avuç içini okutarak kimlik beyanında bulunacak ve hizmetini öyle alacak." ifadesini kullandı. Geçtiğimiz yıllarda, 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi Alo 170'i kurduklarına işaret eden Başkan Acar, "Bu hizmet ilk devreye girdiğinde, çalışanları denetlemek adına, kendim normal bir vatandaş gibi aradım. Ne hikmetse üç kere aramama rağmen her defasında aynı çalışan çağrılarımı karşıladı. Çalışana farklı sorular yönelttim ve SGK adına tatmin edici cevaplar alamadım. Bu yüzden o çalışan şimdi orada çalışmıyor." şeklinde konuştu.

SGK reformları yapılmadan önce emeklilerin kuyruk sırasında beklediğini vurgulayan SGK Başkanı, yeni düzenlemelerle emeklileri daha rahat ettirmeye çalıştıklarına değindi. Başkan Acar, şu an Türkiye'de 10 milyon 400 bin emekli olduğunu söyleyerek, emeklilerin istedikleri takdirde maaşlarını evlerine kadar getirebileceklerini kaydetti.

YORUMLAR 2
  • yavuz şahin 11 yıl önce Şikayet Et
    duyda inanma. hayelden ibaret.sgk gibi bir kurum sms yoluyla bilgi verecek öylemi.bu çileleri çeken bilir.tokat sosyal güvenlik kurumu hiç abartısız söylüyorum babamın bağ-kur maaşını tam altı ayda bağladı.sen bu süre zarfında karne kullanamamışsın, ilaç alamamışsın, maaş alamaşsın kimin umurunda.ALLAH gariban vatandaşın yardımcısı olsun.sn.başkandan istirhamım tedbili kıyafet bilhassa tokat sgk' nu, özelliklede bağ-kur memurlarını şöyle bir denetlesin bakalım ortaya nasıl biz manzara çıkacak.ondan sonra sms fikrinin kararını versin.
    Cevapla
  • Mustafa 11 yıl önce Şikayet Et
    emeklilikte yaşa takılanlar ne yapacak???????. insan ömrünün 81 yıla çıkacağını öngörmüşsünüz ama bu 81 yıl yaşayacak olanlar kimler acaba. ömrünü düşük maaşla çalışmak zorunda kalarak geçirenler 81 sene yaşayabilecek mi? siz her şeyi kendinize göre uydurmuşsunuz. sigortalı olurken bana niye yalan söylediniz 5000 günü ve 25 yılı doldurunca emekli olacaksın diye. benim emeklilik yaşımı uzatılacağını bilseydim belki okurdum ve iyi bir maaşa ve belki de makama sahip olur, emekliliği düşünmezdim. ama şimdi benim emekliliğimi 5 sene uzattınız ama ben de çalışacak gençlik kalmadı. okuyacak kafa da kalmadı. daha iyi maaş veren yer de kalmadı. maaşı bırak iş verecek yerde kalmadı. ne olacak halimiz...
    Cevapla