Gündoğdu: Memur burada, bakan nerede?

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, SGK'nın 3. Olağan Genel Kurulu'nda memur ve işçileri dinlemeden salondan ayrılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i eleştirdi.

Gündoğdu: Memur burada, bakan nerede?
Gündoğdu: Memur burada, bakan nerede?
GİRİŞ 04.12.2012 14:11 GÜNCELLEME 04.12.2012 14:11

Gündoğdu konuşmasında, "İşveren konuştu, Bakan dinledi, Bakan konuştu hepimiz dinledik. Memur konuşuyor, işçi konuşuyor Bakan yok" dedi.

Gündoğdu konuşmasında, elde edildiği söylenen başarı ve gerçekleşen reformlarda en büyük pay sahibi olan kurum çalışanları ve sağlık çalışanlarından bahsedilmemesini de eleştirdi. Gündoğdu, "İşveren konuştu, bakan dinledi, bakan konuştu hepimiz dinledik. Memur konuşuyor, bakan yok, işçi konuşuyor, bakan yok. İşçi ve memur biz bize kaldık" şeklinde konuştu. Gündoğdu, sosyal güvenliğin bu noktaya gelmesinden en büyük payın 25 bin SGK çalışanına ait olduğunu da söyleyerek, "Bahsedilen reformları hayata geçirenler kurum çalışanları, sağlık çalışanları. Ancak hitapta isimleri bile yer almadı." dedi.

Kurum çalışanlarının mesai gözetilmeksizin çalıştırıldığını söyleyen Ahmet Gündoğdu, buna karşın çalışanlara hak ettikleri ücretin verilmediğini dile getirdi. Yılbaşından itibaren fazla mesailerin de kaldırılacağını hatırlatan Gündoğdu, bu örnekleri söylenenlerin gerçekle ne kadar örtüşdüğünü göstermek için verdiğini bildirdi.

Kurum dışında da birçok mağduriyet yaşandığını söyleyen Gündoğdu, en büyük mağduriyetin ek ödeme ile yaşatıldığını ifade etti. Ahmet Gündoğdu, "Öğretmen, öğretim görevlisi ve SGK çalışanları mağduriyete uğrayanlar listesinde ilk sırada yer alıyor. Memurların emekli ikramiyesinin artırılması gerekiyor. Memur emekli olunca maaşı en çok düşen meslek grubu. Tedavi katılım payı kaldırılmalı. Dava açtık, olumsuz haber geldi. Bunun üzerine TÜİK verilerine göre, yoksulluk sınırı altında çalışanlardan katkı payı alınmamasını öneriyoruz." şeklinde konuşu.

Darbe dönemlerinde memuriyetten uzaklaştırılanların geri döndüğünü belirten Gündoğdu, devlet eliyle mağdur edilen kamu çalışanlarının geri dönüşlerinde borçlandıkları sosyal güvenlik miktarını ödeyenlere devletin geri ödeme yapmasını istedi.

Anayasanın sosyal devlet kavramı ilkesinin, devletin nitelikleri bölümünde ikinci madde olmasına karşın düne kadar laikliğin gerisinde kaldığını ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, şimdi de Anayasa'nın 65. maddesindeki ekonomik ve mali denge şartıyla sınırlandırıldığını belirtti.

Gündoğdu, "Yani; ya güvenliğe heba edilen özgürlükler ya da mali disipline heba edilen haklar. Vatandaşa karşı sorumluluk maalesef ikinci sırada kalıyor. Sosyal güvenliğin sürdürülebilmesi için kapsamın genişletilmesi ve kayıt dışı iş gücü istihdamının azıltılması gerekiyor. Devlet memuruna ek ödeme veriyor, ancak emekliliğe yansımıyor. Kayıtdışılığı devlet yapıyor. Sözleşmeli 200 bin personelin kadroluya geçişi sağlandı. Kalanlarının da olmasını bekliyoruz." dedi.