Elektronik sigortacılığında akıl almaz yalanlar

Cep telefonu, notebook, LCD TV gibi elektronik cihazlarını sigortalatan kullanıcıların zararın sigortadan karşılanması için öne sürdüğü gerekçeler hayal gücünü zorluyor.

Elektronik sigortacılığında akıl almaz yalanlar
Elektronik sigortacılığında akıl almaz yalanlar
GİRİŞ 25.11.2012 11:15 GÜNCELLEME 25.11.2012 14:38

Telefonunu suya düşüren kullanıcı yazlığının olduğu Kumburgaz'da tsunami yaşandığını iddia ederken, notebook ekranını parçalayan şahıs bilgisayardaki virüsü sorumlu tuttu. Kaçan gole sinirlenip attığı tespihle LCD TV'nin ekranını parçalayan kullanıcı ise ''Akşam kapattık sabah açtık böyleydi'' dedi.

Modern zamanların vazgeçilmesi, bağımlığı haline gelen ekranlı cihazlar fiyatları nedeniyle arıza ya da hasar durumunda sigorta hizmeti ihtiyacını da beraberinde getirdi. Makul fiyatlara cep telefonu notebook ve televizyonlar için sigorta hizmeti veren Teknokask'ın Genel Müdürü Tayfun Gülgeç, AA muhabiriyle, insanların bahane ve gerekçe bulma çabalarından trajikomik hikayelerini paylaştı.

Gülgeç, çarpma ya da düşme sonucu oluşan kırılmaları, sıvı teması, gasp, kapkaç, hırsızlık, kavrulma, yüksek voltaj ve doğal afetler gibi riskleri karşılarken, bunun yanında danışmanlık, Call Center, hukuki destek ve teknik destek gibi hizmetleri verdiklerini anlattı.

Sigortacılıkta suistimal gerçeğinin hangi branşta olursa olsun göz ardı edilemeyeceğini dile getiren Gülgeç, ''Teknokask Sigorta ve Hizmet Paketlerinin kullanımında da suistimal teşebbüsleri olabiliyor. Gerek Teknokask'ın hasarlı cihaz üzerinde inceleme yapan teknik elemanları, gerekse sigorta şirketinin eksperleri detaylı incelemelerinde bu teşebbüsleri yüzde 95 oranında önlüyor'' diye konuştu.

Teflon ama tava değil ütü

Gülgeç, en ilginç suistimal girişimlerini şöyle sıraladı:

''Eşine fırlattığı cep telefonunun duvara isabet etmesiyle beşe bölünen cihaz için, 'elimden düştü' diyen, maç seyrederken kızıp elindeki tespihi, kumandayı LED televizyonun ekranına atan ancak, 'akşam kapattık sabah açtığımızda bu şekilde gördük' diyen, simit salonunda lavaboya giderken masa üzerinde bıraktığı tablet PC'sini geri geldiğinde bulamayan, ama gaspa uğradım diyen, Kumburgaz'da yazlığının balkonunda otururken tsunami olduğunu, cebindeki cep telefonunun böyle ıslandığını beyan eden, Notebook ekranının kırılmasından virüsü sorumlu tutan, bir ay önce arızalandı ve çalışmıyor denilen cep telefonunda iki gün önceye ait aramalara, mail ve resimlerine rastlanılan kullanıcılar var''

Gülgeç, Teflon tabanlı ütü ile biftek pişirilmesi ve ütünün buhar deliklerinin yağdan tıkanması sonucu müracaat eden bayan müşterinin, ''Ne fark eder ki tava da teflon, ütünün tabanı da teflon, doğru bilgilendirme yapsaydılar!'' dediğini kaydetti.

''1,5 milyon cihaz sigortalandı''

Elektronik cihaz sigortası alanında 2004 yılından bu yana hizmet verdiklerini kaydeden Gülgeç, '' Bu hizmeti vermeye başladığımızdan bu yana yaklaşık olarak 1,5 milyon cihaz sigortalandı. Bunların yüzde 70'ini cep telefonu sigortası oluşturuyor'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yılda yaklaşık 11 milyon cep telefonu, 3 milyon notebook, 2 milyon tablet PC, 2 milyona yakın fotoğraf makinası ve video kamera, 3 milyon TV satışı yapıldığını söyleyen Gülgeç, ''Ancak Sigortalanan elektronik cihaz sayısı yıllık satış rakamlarının yanında komik düzeyde. Teknokask Sigorta ve Hizmet Paketleri olarak alanında tek olması sebebiyle Türkiye'de böyle bir hizmetin varlığını tek başına duyurmaya çalışıyor. Tabi her geçen gün artan elektronik cihaz sayısı sigortalanan cihaz sayısını da arttırmaktadır. Pazar payı her geçen yıl artan bir kuruluşuz'' ifadelerini kullandı.

Cepkask ve Teknokask hizmet paketlerini tercih eden müşteri profili incelendiğinde müşterilerin eğitim seviyesinin yüksek olduğunu belirten Gülgeç, toplam müşterileri içerisinde bay müşterilerin yüzde 55, bayanların da yüzde 45 oranında olduğunu kaydetti.

Teknokask'ta sigortacılık edinimlerini Mapfre Genel Sigorta AŞ'nin üstlendiğini belirten Gülgeç, pazarlama, hasar, ve operasyon işlemlerini Cepkask AŞ olarak kendilerinin yürüttüğünü kaydetti.

''Aylık 5 lira olarak ödemek her kesimden kullanıcıya  makul geliyor''

Gülgeç, fiyatları 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında değişen ve 12 ay vade ile satın alınan akıllı telefonlar için sigorta hizmetine yıllık 60 liranın telefon ile birlikte 12 ayda 5'er lira olarak ödemenin her kesimden kullanıcıya  makul geldiğini belirtti.

Hizmet paketlerinin en çok büyükşehirlerde tercih edildiğini aktaran Gülgeç, ''Elektronik ürün sigortamız İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Diyarbakır'da daha çok tercih ediliyor. Bu şehirler arasındaki liderlik yüzde 40 ile İstanbul'da şu anda'' ifadesini kullandı.

''Bireysel anlamda sigortalılık bilinci yeni yeni gelişiyor''

Gülgeç, Türkiye'de kişilerin sigorta konusuna yeterli ilgi göstermediğini, bireysel anlamda sigortalılık bilincinin yeni yeni gelişmeye başladığını belirterek günümüzün tempolu yaşam tarzı içinde, insanların kolay ve pratik yolları seçtiğini anlattı.

Tayfun Gülgeç, e-ticaret sitelerinin hızla artan popülerliğinin durumun en güzel örneği olduğunu belirterek, internet üzerinden kullanıcılara ulaşmanın gereksinim haline geldiğini vurguladı.

Birçok elektronik cihazı en kolay yoldan sigorta yapmak için www.ekask.com.tr sitesine girerek, cihazın fatura numarası ile başvuru yapmanın yeterli olduğunu kaydeden Gülgeç şöyle devam etti:

''Satın alma işlemleri birkaç dakika sürüyor ve satın alma bittiği anda sigorta ve hizmetlerden yararlanılabiliyor. Satın alma sonunda beş iş günü içinde işleminizin faturası ve sertifikası da elinizde oluyor.''

KAYNAK: AA