Ucuz taşeron işçi çalıştırma dönemi bitiyor!

Hastane, belediye ve üniversite gibi kurumlarda çalışan 1 milyon taşeron işinin haklarını genişleten düzenleme için düğmeye basıldı. Hazırlanan taslağa göre; taşeron işçi çalıştırıldığı kurumdaki diğer işçilerle aynı haklara sahip olacak...

Ucuz taşeron işçi çalıştırma dönemi bitiyor!
Ucuz taşeron işçi çalıştırma dönemi bitiyor!
GİRİŞ 16.11.2012 11:17 GÜNCELLEME 16.11.2012 11:28
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Artık devlet ucuza hemşire, hastabakıcı , röntgenci çalıştıramayacak...

Daha az maliyetliydi

Hastaneler başta olmak üzere belediyeler, üniversiteler, karayolları gibi kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin sayısı 1 milyonu aştı.

Maliyeti düşürmek amacıyla tercih edilen taşeron işçiler, çalıştıkları devlet hastanelerinde, belediyelerde, karayollarında, üniversitelerde iş güvencesinden yoksun hizmet veriyor. Uzun mesai saatleri olan bu gruptaki işçiler düşük ücretle çahştırüdıkları gibi maaşları da artmıyor.

Dava kamuyu zora soktu

Bu yüzden yıllarca çalışıp kapmm önüne konulan taşeron işçiler son günlerde kamu aleyhine binlerce dava açmıştı. Dava sonucu ya işe iade kararı çıkıyor ya da o işyerinin kadrolu işçisi işten atılmış gibi kıdem tazminatı ve izin hakları hesaplanarak ödenmesi yönünde karar çıkıyordu. İşte bu durum kamuda büyük sıkıntı yaratmaya başlamıştı. Kamu yöneticileri işçiyi ya kadroya alıyor ya da tüm alacaklarını ödemek zorunda kalıyordu.

Yasa taslağı hazırlandı

Kamu, taşeron işçiler tarafından açılan davalarla büyük sıkıntı yaşaymca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu sorunu aşmak için bir yasa taslağı hazırladı. İşçi ve işveren sendikaları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) dün Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in çağrısı üzerine Ankara'da bir araya geldi. Toplantıda taşeron işçilik sorununun çözümü için bakanlığın hazırladığı taslak tarafların eörüsüne acildi.

Hastane, belediye, üniversite gibi kurumlarda çalışan 1 milyon taşeron işçinin haklarını genişleten düzenleme için düğmeye basıldı. Hazırlanan taslağa göre; taşeron işçi çalıştırıldığı kurumdaki diğer işçilerle aynı haklara sahip olacak. Artık devlet, ucuza hemşire, hastabakıcı, röntgenci çalıştıramayacak

Maaşlar eşitlenecek

Yapılacak düzenleme özel ve kamu taşeronlarını ilgilendireceği için artık devlet, ucuza hemşire, hastabakıcı, röntgenci çalıştıramayacak. 0 hastanede çalışan üç yıllık hemşire, hastabakıcı, röntgenci ne maaş alıyorsa taşeron işçiye de aynısı verilecek. Çalışma süresi, izin, mesai hakları ile kıdem tazminatı aynı şekilde İşletilecek. Taşeron tüm işçilerin kıdem tazminatlarını devlet üstlenecek.

İşveren hepsinden sorumlu

Yasa taslağında tüm firmaları yakından ilgilendiren düzenlemeler var. Yapılacak düzenlemeyle taşeron işçi çalıştırma talebinin azalacağını öngören yetkililer, "Şu anda hem kamuda hem de özel sektörde işçinin istismar edildiği bir düzen söz konusu" dedi.

Hazırlanan taslakla buna son verileceğini belirten yetkililer, "Patrona, 'Sen taşeron işçiyi istismar edemezsin' diyeceğiz. 'Taşeronun ücretinden, mesaisinden, izninden ve iş güvenliği önlemini almaktan birinci derecede sorumlusun' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yargıtay, taşeron işçiler tarafından peş peşe açılan binlerce davaya ilişkin kararlarında kamu kuruluşlarını suçlamıştı,

YORUMLAR 18
  • mehmet 11 yıl önce Şikayet Et
    güvenim yok... kesin dalavere dönüyor bu işte.. durup duruken eniştem beni niye öptü diyeceğim... yaa senelerdir bu düzeni izlediler ve kullandılar. bir arkadaşın yorumu bana doğru gibi geliyor. sorumluluğu anakuruluştan alıp taşeron ağasına verecekler. bir yazı ekleyip böylece kamu ve ana şirket yöneticilerini davalardan kurtaracaklar... git taşerona aç diyecekler. o taşeronda bir kişidir ve çoğunukla ofisi bile yoktur ve elinde çanta dolaşan kimselerdir bulursan açarsın davayı... :)
    Cevapla
  • HİLAL GÖKMEN 11 yıl önce Şikayet Et
    .................. ben de taşeron işçiyim...... boşa umutlandırmasınlar, deryada zerre zor düşer bizlere..........
    Cevapla
  • ahmet şengül 11 yıl önce Şikayet Et
    para zaten devletten çıkıyor. para devletten çıkıyormu,taşeron şirket bu parayı kullanıp bedavadan para kazanıyormu. kim napsın taşeron işciyi salla geç. yandaş yandaşını ,yoldaş yoldaşını besliyor. seçimdede alırsınız artık oyu.
    Cevapla
  • rshhkadir 11 yıl önce Şikayet Et
    syn bakan taşeron la illgili ne söylediyse yalan cıktı arkasında duramadı inkar eddi. 2 gün sonra cıkar ben öyle demedim derse yalnış anladınız derse şaşırmam bizim en büyük kaybımız nedir bliyormusunuz böyle bi bakanın calışma bakanı olması bence bundan da birşey cıkmayacak bizi anlayacak sıkıntılarımızı giderecek politikacı lazım bakın görün bize ek maliyet cıkacak diyecek yine veremeyecek ve bizi oyalamaya devam edecek. dir.bakan oyala kandır salla yeniden umutlandır politakınız takip edm ediğimizi zannetmeyin.elbette hesaplacağız
    Cevapla
  • eray konuk 11 yıl önce Şikayet Et
    sizce ben taşeron şirket personelimiyim?. akdeniz üniversitesi hastanesinde, hastanenin arızalı tıbbi chazlarını 15 yıldır tamir ediyorum. sizce ben taşeron şirket personelimiyim? uyanık olup haklarımızı yedirmemeliyiz. maaşlarınızı işçilerle aynı seviyeye yükselteceğiz diyerek kandırıp, iş kanunun 2. maddesini değiştirerek bizi resmen taşeron şirket personeli yapacaklar.mevcut davaların da düşmesini sağlayacaklar.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle