Şimşek: Emekliye iki kat maaş verebilirdik

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye geçmişte popülizm yapmasaydı, bugünkü emekli maaşlarını aynı kaynakla ikiye katlardık" dedi

Şimşek: Emekliye iki kat maaş verebilirdik
Şimşek: Emekliye iki kat maaş verebilirdik
GİRİŞ 12.05.2015 17:00 GÜNCELLEME 12.05.2015 17:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye geçmişte popülizm yapmasaydı ve o popülizm sonucu Türkiye'de sorunlar derinleşmeseydi emeklilerimize bırakın bin 500 lirayı, bugünkü emekli maaşlarını aynı kaynakla ikiye katlardık" dedi.

Şimşek, Bloomberg HT'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Para girişi çok olduğu için para çıkışı fazla oldu"

Şimşek, Türk Lirası'nın değer kaybı ve faizlere ilişkin bir soru üzerine de "Geçen hazirandan, mart sonuna kadar önde gelen 15 gelişmekte olan ülkeye bakarsanız, bu ülkelerden 600 milyar dolarlık sermaye çıkışı oldu. Türkiye de buna dahil. 2008'in ortasından 2009'un mart sonuna kadar 3 çeyrekte küresel krizin zirveyi vurduğu dönemde gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı 545 milyar dolar. Aynı dönem için karşılaştırma açısından söylüyorum, bu bütün gelişmekte olan ülkelerin derdi, bizi de etkiliyor" diye konuştu.

Türkiye'de ise bu dönemde siyasi istikrarda en ufak bir tereddüt yaşanmadığını, çok kapsamlı bir reform programı açıkladıklarını ve o dönemde petrol fiyatlarının da düşmeye başladığını hatırlatan Şimşek, bu 3 faktörün, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye'de para çıkışı yerine para girişi sağlandığını belirtti. "Son çeyrekte Türkiye'ye para girişi olmasaydı diğer ülkeler kadar etkilenecekti" diyen Şimşek, giriş çok olduğu için çıkışın da fazla olduğunu dile getirdi.

Merkez Bankasının faiz politikasına ilişkin yaşanan tartışmaların para girişine etkisinin yönelik soruyu da Şimşek, "Girişler o kadar fazla olmasaydı çıkışlar da o kadar fazla olmayacaktı. Bir kere bunu gözardı etmeyelim. O tartışmaların o döneme denk gelmesi, belki bu işin tuzu biberi oldu. Türkiye'de bu tartışmalar olmasaydı da oynaklık olacaktı." diye yanıtladı.

"Ülkenin temelleri sağlam olmasa..."

Türkiye'ye karşı bir algı operasyonunun yürütüldüğünü dile getiren Şimşek, ülkenin son iki yılda bir çok badireyi peş peşe atlattığını ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin olağanüstü bir dönemden geçtiğinin altını çizerek, "Güçlü bir iktidar olmasa, ülkenin temelleri sağlam olmasa bu rüzgarlara, bu şoklara karşı Türkiye bu kadar dayanıklılık gösterir miydi?" ifadesini kullandı.

Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl, son 14 yılın en kurak dönemini geçirdiğini de hatırlatarak, "Sadece tarım normal seyrinde gitseydi, geçen yıl büyüme yüzde 3,5 olacaktı ama yüzde 2,9 oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Şimşek, Hindistan ile karşılaştırılan Türkiye'nin başarısız bulunduğuna yönelik eleştiriler üzerine de Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme verilerini Hindistan'a ait verilerle karşılaştırmanın doğru olmayacağını söyledi.

Şimşek, şunları kaydetti:

"Biz Orta Doğu'da bu ateş çemberinin, bu tartışmaların içinde olmasak, bir sürü sıcak konunun içerisinde olmasak belki dışarıda Türkiye'ye karşı bu kadar sistematik bir itibarsızlaşma kampanyası yürümezdi.

Eskiden Hindistan, tarafsızlar grubunun başkanıydı. Filistin davasına en çok sahip çıkanlardan bir tanesiydi. Şimdi tam tersi bir noktaya doğru gidiyor. Hindistan çok sıcak ilişkiler kurmaya başladı, ondan dolayı o ülkeden gelen haberler çok daha makyajlı, güzel.

Hindistan'da hükümet geçen yıl bir program yaptı ve o programı tutturamadı, bütçe açığını artırmak zorunda kaldı. Buna rağmen övgülerden vazgeçmiyorsunuz ama Türkiye'de iki seçime rağmen, bütçe hedeflerini tutturmanın ötesinde olağanüstü bir performans göstermişiz. Ona rağmen yerden yere vuruluyoruz."

Bir konuda mütevazi olmayacağını dile getiren Şimşek, dünyadaki maliye bakanları içinde piyasaları en iyi bilenlerden biri olduğunu söyledi.

Dünyanın önde gelen ama Türkiye ile ilgili yürütülen itibarsızlaştırma kampanyasının parçası olan bir iki yere bizzat kendisinin makale yazıp gönderdiğini anlatan Şimşek, "Gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye ile ilgili bir iki tane makale yazdım, gönderdik ama yayımladılar.

Dünyanın hangi G-20 ülkesinden bu nitelikte biri makale yazacak, önerecek de yayımlamayacaksınız" dedi.

"Siyasi istikrarın devamı noktasında hiçbir risk yok"

Uluslararası yatırımcıların gözünde, Türkiye'deki siyasi istikrara ilişkin bir risk algısının oluşup oluşmadığına yönelik soru üzerine Şimşek, güvenilir buldukları 4-5 anket şirketinden gelen bilgilere bakıldığında, siyasi istikrarın devamı noktasında hiçbir riskin görülmediğini söyledi.

Uluslararası yatırımcılarla yaptıkları görüşmelere ilişkin de bilgi veren Şimşek, söz konusu yatırımcıların yakın döneme kadar Türkiye'deki siyasi istikrara yönelik kafalarında zerre kadar tereddüt olmadığını ifade etti.

Şimşek, "Onların şu anda en büyük kaygısı, 'Türkiye'de acaba güçlü hükümet devam eder mi? Bu güçlü hükümet, bu reform programını devam ettirir mi?" ifadelerini kullandı.

"Emekli maaşlarını aynı kaynakla ikiye katlardık"

"Emeklilere verilecek kaynağımız yok mu?" sorusu üzerine de Şimşek, "Türkiye geçmişte popülizm yapmasaydı ve o popülizm sonucu Türkiye'de sorunlar derinleşmeseydi biz bugün emeklilerimize bırakın bin 500 lirayı, biz bugünkü emekli maaşlarını aynı kaynakla ikiye katlardık" dedi.

Şimşek, 1990'lı yıllarda bir siyasetçinin emeklilik yaş sınırını kaldırdığını hatırlatarak, şu anda Türkiye'deki 11 milyon emeklinin, emekli olma yaş ortalamasının 44 olduğunu bildirdi.

Emeklilik yaşının OECD'nin 30 ülkesinde 65, 4 ülkenin ise 60-65 yaş arası olduğunu belirten Şimşek, "Bizim de OECD'deki gibi emeklik yaşımız olsaydı, emekli sayımız 11 milyon yerine en fazla 5-6 milyon olurdu ve aynı parayla iki kat maaş verirdik" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin yeniden aynı hatalara düşmemesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin gelirini artıracak projeler ortaya koyduklarını belirten Şimşek, söz konusu gelirin artması halinde emeklinin de asgari ücretlinin de daha fazla maaş alabileceğini söyledi.

Asgari ücretlinin de emeklilerin de kesinlikle daha iyi koşulları hak ettiğini aktaran Şimşek, "Biz bunu dünya gerçeklerinden bağımsız, hesapsız yaparsak, Türkiye krize gider. Muhalefetin önerisi bu. Onlar 90'ların söylemleri. bizim önerimiz şu; biz önce zor kısmı başaralım, reformu yapalım, ülkeyi büyütelim ve bunu da emeklimize, işçimize dağıtalım" şeklinde konuştu.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • veli eryılmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    isteseydiniz iki değil üç kat bile verirdiniz ama vermediniz bu ücretlilerin ülke kalkındı dediniz kalkınmasından dolayı refah paylarını başka yerlere kaydırdınız. Şimdide oturmuş iki kat verirdik diye bizlerler dalga geçiriyorsunuz
    Cevapla
  • tamam doğru 8 yıl önce Şikayet Et
    söylediklerinize göre şu an emekli olanların yarısı emekli olmamış olacaktı, biz de maaşlarını iki kat artırırdık demek istemişsiniz. e peki bu insanlar şu an emekli olmayıp ne yapacaklardı, çalışacak olsalardı iş bulabilecekler miydi özel sektörde. yok memur olacaklardı ise, memur olmaları durumunda şu an aldıklarının iki katı memur maaşları. e onun kaynağı nereden bulunacaktı peki
    Cevapla
  • bahadır 8 yıl önce Şikayet Et
    tamam bakanım iyi şeyler yaptınız ne demişler at denize balık bilmezse halik bilir sizde şunu bilinki iktidarınız her ne kadar 12 yıllık olsada milletin bundan önceki yıpranmışlığını yorgunluğunu bunların getirdiği körelmeyi unutmayın tabiki sorumlusu değilsiniz lakin bugünkü seçilmiş sorumluluk sahibi olanlarsınız abartmıyorum daha iyisini yapabilirsiniz bundan emin olmasam size yazacağıma daha iyisini gördüğüm kişilere yazarım veren el alan elden üstündür allah yardımcınız olsun.
    Cevapla
  • oldu 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım siz önce çalışan memur ile işçilerin haklarını bir eşitleyin emekli olunca maaşımız yarıya düşecek korkusu ile emekli bile olamıyoruz suçumuz ne üniversite okumakmı
    Cevapla
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    iki kat maaş vermeyin benide emekli yapın daha dört yıl var yasa çıksın
    Cevapla