Türk halkına göre itibarın kaynağı ne?

Türkiye İstatistik Kurumu araştırmasına göre toplumda bireylerin neredeyse yarısı için itibar sağladığı düşünülen kavram para değil aile!

Türk halkına göre itibarın kaynağı ne?
Türk halkına göre itibarın kaynağı ne?
GİRİŞ 06.05.2015 11:54 GÜNCELLEME 06.05.2015 11:54

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre toplumda bireylerin neredeyse yarısı için itibar sağladığı düşünülen kavram, "düzgün aile yaşamı" olurken, paranın itibar sağladığını düşünenlerin oranı yüzde 10,3'te kaldı.

Aile yaşantısına önem veren, gelenek ve göreneklerine bağlı Türk toplumunun bu özelliği TÜİK'in istatistiklerine de yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye'de toplumda itibar sağladığı düşünülen kavramların başında yüzde 43 ile "düzgün aile yaşantısı" yer aldı. Bireylerin yaşlandıkça düzgün aile yaşantısına verdiği önem de artış gösterdi. Söz konusu oran, 65 yaş ve üzeri grupta yer alan kişilerde yüzde 50,2'ye yükseldi.

İtibar getirdiği düşünülen kavramlar arasında ikinci sırayı ise "ahlaklı yaşam" aldı. Bu özelliğin kendilerine itibar getirdiğini düşünen bireylerin oranı yüzde 30,5 oldu.

Ankete katılanların yüzde 10,1'i ise itibarı "eğitim"de, yüzde 10,3'ü de "para" da gördü.

İcra ettiği işin kendisine itibar getirdiğini düşünen insanların oranı ise yüzde 3,6'da kaldı. İtibarı "sosyal çevre"de görenlerin oranı da yüzde 2,6 oldu.

Toplumda itibar sağladığı düşünülen birinci derecede önemli özellikler (yüzde) şöyle sıralandı:

Özellikler     (%)
Düzgün bir aile yaşamı     42,9
Ahlaklı yaşam     30,5
Eğitim     10,1
Para     10,3
Sosyal çevre     2,6
Meslek/yapılan iş     3,6
 
KAYNAK: AA