176 bin işçi için toplu sözleşme süreci başlıyor

Türk-İş, kamuda çalışan işçilerin 2015-2017 dönemi için toplu iş sözleşmelerinin hazırlıklarına başladı.

176 bin işçi için toplu sözleşme süreci başlıyor
176 bin işçi için toplu sözleşme süreci başlıyor
GİRİŞ 27.03.2015 11:43 GÜNCELLEME 27.03.2015 11:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türk-İş, kamuda çalışan işçilerin 2015-2017 dönemi için bağıtlanacak toplu iş sözleşmelerine hazırlık için ilk toplantısını yaptı. Yaklaşık 176 bin işçiyi ilgilendiren toplantıda, hükümete sunulacak konular üzerinde görüşüldü.

Karayolları, il özel idareleri ve şeker fabrikaları başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 176 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin yürürlük süreleri, ağırlıklı olarak 1 Ocak, 1 Şubat ve 1 Mart'ta doldu.

Bu nedenle işçi kesimini temsil eden yetkili sendika olarak hükümet ile masaya oturacak Türk-İş, 2015-2017 dönemi için bağıtlanacak toplu iş sözleşmeleri için hazırlıklara başladı.

Söz konusu kapsamda gerçekleşen ilk hazırlık toplantısında, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu üyesi sendikaların genel başkanları, görüş ve taleplerini dile getirdi.

Görüşme masasında vergiler de konuşulacak

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015-2017 dönemi için bağıtlanacak toplu iş sözleşmelerinde zam oranın yanında ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünün de gündeme geleceğini söyledi.

Türkiye'de gelir vergisi ödeyenlerin çoğunluğunu ücretlilerin oluşturduğuna ve gelir ile kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretlilerce ödendiğine dikkati çeken Kavlak, toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70’lere ulaşan dolaylı vergilerin çalışanların vergi yükünü daha da artırdığı belirtti.

Kavlak, ücretli çalışanların işverenler ile aynı oranlarda ve tarifede vergilendirilmesinin haksız ve adaletsiz bir uygulama olduğunu kaydederek, "İşçiler üzerindeki vergi baskısı özellikle 2004'de özel indirim tutarının kalkması, ardından ücretliler lehine olan ayırım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20'den yüzde 27'ye yükseltilmesi gibi nedenlerle arttı" dedi.

YORUMLAR 5
  • m.ali 8 yıl önce Şikayet Et
    kaç gündür 2015 toplu iş sözleşmesi sitenizde yok .bu ay zamlı maaş almak için bekliyoruz sendika çalışanları uyuyormu işçiden 1 yevmiye sendika kesintisi yapıyorsunuz.haram olsun hani o eski sedikacılar hakkımızı söke söke alıyodular 32 yıldır tarım müdürlüklerinde çalışıyorum yevmiyem 92020 tl dir köyhizmetinde calışan 15 yıllık bir işçinin yevmiyesi 126.60 tur neden bu adaletsizlik giderilmiyor sendika ağaları bizim sırtımızdan lüks hayat sürdürüyorsunuz işyerlerini gezerseniz ki 10 yıldır sendikacı görmedim size ömrünüz boyunca ünütmıyacağız bir çif sözümüz var.bir de din ayağına yatmışsınız yok kandil gecesi mubarek olsun yok iftar yemeği bizden aldığınız sendika haracını yiyorsunuz .
    Cevapla
  • hacı namal 8 yıl önce Şikayet Et
    baba rumuzlu yorum yapan arkadaşa hitaben ....? yıllardır %3-4 ile zam yapıyorlar işçilere bugunkü maaşımız net 1800 tl yeni işe giren bir memurun ilk maşı 2200 tl (not 19 senelik işçiyim)bu ülkenin yükünü ceken işçi ezilen işçi hor görülen işçi dışlanan işçi ölen işçi sen neyin kafasını yaşıyorsun hiç korkma bu gidişle asgari üçretli bizi sollar
    Cevapla
  • vatan 8 yıl önce Şikayet Et
    %20 ile otururlar işçiler sevinir % 4 alırlar
    Cevapla
  • muro 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiş %3-4 için oturacaksan o masaya hiç oturma işçiyi bitirdiniz adam gibi zam yapın insanlar yaşam kalitesinde yaşasın
    Cevapla
  • baba 8 yıl önce Şikayet Et
    yahu bu nebicim adalet belediyenin kendi sirket iscileri 10 farkli maas aliyor...kadrolu isci maasi begenmiyor ee o zaman asgari ucretliler ne yapsin acliktan olmeye devam batmaya devam ..yokmu adaletsiz duzene dur diyecek esit ise esit ucret verecek yokmu bir delikanli adaletli yokmu ne chp nede akp de bir delikanli yok galiba varsa biri bana soylesin ben goremiyorum
    Cevapla