Milyonlarca kişi GSS mağduru oldu

Milyonlarca kişi Genel Sağlık Sigortası (GSS) mağduru oldu. Borcu olanlara yapılan yapılandırma sayesinde yapılan yanlışlar da ortaya çıktı.

Milyonlarca kişi GSS mağduru oldu
Milyonlarca kişi GSS mağduru oldu
GİRİŞ 04.03.2015 11:28 GÜNCELLEME 04.03.2015 11:28
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

GSS, yani en basit tanımıyla sigortası olmayanlara devletin yaptığı sağlık sigortası. 2012 yılında alınan kararla zorunlu hale getirilen GSS'ye gelir durumuna göre ödeme yapılıyor. Bunun için de bağlı olunan Kaymakamlık'tan 'Gelir Testi' yaptırmak gerekiyor.

MEĞER YILLARDIR BORÇLUYMUŞUZ

Torba Yasa ile gelen borç yapılandırma bir gerçeği de ortaya çıkardı. SGK verilerine göre milyonlarca kişi borçlu ama kimsenin bundan haberi yok. Herhangi bir bilgilendirme sistemi bulunmayan SGK, kimilerine 3 bin TL kimilerine 5 bin TL borç çıkardı. Hatta sigortalı çalıştığı dönemlerden borçlu çıkanlar bile var.

Yaşanan bunca mağduriyeti ve SGK'nın bu hatasını düzeltmek de yine vatandaşa düşüyor. Bağlı bulunulan SGK'ya giderek borç görünen döneme ait itirazların bulunduğu belgeleri sunmak yeterli oluyor. Örn; 25 yaş altı erkek borçlu göründüğü dönemde öğrenci ise bu borcu sildirebiliyor.(Kadınlarda ise yaş sınırı yok)

2-3 GÜNLÜK BİLE BORCUNUZ ÇIKABİLİR

İş değişimi sırasında 1 hafta 10 gün işsiz ve sigortasız kalınabiliyor. SGK, kimilerinde bu günleri bile hesaba katmış. Hatta erkeklerde mezuniyet tarihi ile işe giriş tarihi arasındaki dönem de önemli. Yani 2-3 günlük borcunuz bile çıkabilir. Borçlu olup olmadığınızı https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ internet adresi üzerinden öğrenebiliyorsunuz. Kişisel bilgilerinizle giriş yaptığınız sayfada borcun tüm detayları hangi aya ve yıla ait olduğu, tutarı gibi bilgiler yer alıyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ...

Borcunuzun göründüğü tarihlerde çalışıyorsanız bunu kanıtlamanız gerekiyor. Bağlı olduğunuz SGK'dan sildirme işlemini yapabiliyorsunuz.Ancak eğer borçluysanız şu an sigortalı çalışsanız dahi Kaymakamlık'tan gelir testi yaptırmak zorundasınız. Çünkü borcun tutarı yapılan gelir testine göre belirleniyor.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 39
  • geç bunları 8 yıl önce Şikayet Et
    yok ulan yok işte
    Cevapla
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    3 yıldır hiç çalışmadığım ve okulda okuduğum halde devlet bana 4.500 Lira borç çıkarmış ve yarın son gün gelir testi için.Ona giremezsem daha çok borc katlanacak.Ben resmen bittim zaten hastahanelere gidemiyorum borç yüzünden yaşama umudum kalmadı :(
    Cevapla
  • saçma sapan işler 9 yıl önce Şikayet Et
    devletimiz bi yasa çıkarıyor ve bu yasa çıktıktan sonraki süreci kapsayacagına önceki dönemede yansıtılıyor ve insanlara böyle yasanın varlıgı bildirilmiyor anca işlemleri ve faizi saydırılıyor bunu ilk başta bu insanalara yazılı bildiri ile gönderseniz okadar insan magdur olmasa olmazmı ya param olsa iş imkankım olsa ve en önemli bana bildirge göndermeden asla haberim olmadan cezlar yazmak ne kadar acı diger ülkeler işsiz vatandaşına nasıl imkanlar tanıyor bide benim zavallı ülkeme bakın asgari ücretlinin her daim parasına bi göz dikmek var allah sonumuz hayır etsin ne diyelim bu ülkede düşük gelirliysen vay haline
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Misafir kardeş, ben gelir testi yaptırdım ve her ay 40 TL birikerek 550TL olmuş. Kullanmadığım şeyin parasını neden ödemek zorundayım? Bunu da açıkla. Öyle bi anlatıyorsunki sanki gelir testi yaptırırsak devlet bize ekstra para verecek.
    Cevapla
  • memedo 9 yıl önce Şikayet Et
    kullanmafığın mı?? sen 1 yıl hastanenin kapısının önünden geçemzsin 1 kee gidersin tahlildi rötgendi mr dı derken devlete faturası 1000 lerce tl olur..
    Cevapla
  • Neden 9 yıl önce Şikayet Et
    Problem bu GSS uygulamasının hayata geçirilmesi değil, ihtiyaç olan durumlar olmuyor değil faydalananlar elbet oluyor, ama en düşük ücretle. Ben 2012-2013 öğrenciyken başlayan bu saçma uygulama 2012 Nisan ayında başlamış (25 yaşını aştığım için) ama bana kimse bu uygulamadan faydalanmak istediğimi sormadı, ben gidip bir muayene olmadım. Normalde devletin sağlaması gereken bir hizmet olan sağlık hizmetini yüksek gelirden borçlanıyoruz!!! Herkes mağdur. Kimse bu uygulamadan memnun değil, 1 senedir çalışıyorum ama para biriktiremedim oraya borç buraya ödeme derken 1 sene geçti. Nasıl evlenip çoluk çocuk sahibi olmamızı düşünüyorsunuz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle