İstifa eden memura emeklilik piyangosu!

En az 10 yıllık memurluk yapıp istifa eden memurun emekli olabilme şartları;

İstifa eden memura emeklilik piyangosu!
İstifa eden memura emeklilik piyangosu!
GİRİŞ 15.12.2014 08:54 GÜNCELLEME 15.12.2014 08:55
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül gerekli şartları anlattı..
  
En az 10 yıl memurluk yapmış ve istifa etmiş biri SGK’ya başvurarak kesenek ve kurum karşılıklarını ödeyerek yani emekli sandığı iştirakçiliği devam ettirerek, memur emeklisi olabiliyor. diyen Güray, emekli olmak isteyen memurları uyarıyor.

En az 10 yıl memurluk yapmış ve daha sonra memurluktan ayrılmış bir kişi, primlerini ödemeye devam etmesi halinde memur olarak emekli olabilir. Dolayısıyla 25 yıl çalışmak ve belirli bir yaşı doldurmak durumunda olan memur, en az 10 yılını bir fiil memur olarak çalışarak ve kesenekleri çalıştığı kamu kurumu tarafından ödenerek, kalan 15 yıl kesenekleri kendi cebinden ödeyerek emekli olabilir.   

KİMLER YARARLANAMAZ? 

Bu şekilde iştirakçiliğin devam etmesi için en önemli şartlardan birisi memurluktan atılmamış, istifa ederek ayrılmış olmaktır. Memurluktan atılanlar, memur olmak için gerekli şartları kaybedenler bu uygulamadan yararlanamazlar. Ayrıca, kendi keseneklerini ödeyerek emekli olacak memurların en az 10 yıl memurluk yapmış olmaları şart. 10 Yıldan daha kısa süre memur olarak görev yapanlar bu şekilde iştirakçiliklerini devam ettiremezler.   

DERECEYE GÖRE BELİRLENİR 

Bu durumda olup sigortalılıkları Emekli Sandığı’na tabi olarak devam edeceklerin ödeyecekleri kesenek miktarı, memuriyetten ayrıldıkları zamanki kadrolarının karşılığı olan dereceye göre belirlenir. Kendi cebinden kesenek ödeyenlere her yıl bir kademe, her üç yıl içinse bir derece verilir.   

İKRAMİYEYİ ARTIRMAZ 

İştirakçilikleri devam edenlerin kendi ceplerinden ödeyecekleri kesenekler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. Yani kişi emekli ikramiyesini ödediği primlerle yükseltemez. Emekli ikramiyesi, istifa etmeden önceki çalıştığı süreye göre hesaplanır. Örneğin, 15 yıl çalışıp emeklilik için gerekli sürenin geri kalanını kendi cebinden kesenek ödeyerek tamamlayan bir memurun emekli ikramiyesi 15 yıl üzerinden hesaplanarak kendisine ödenir.

EMEKLİ AYLIKLARINDA NEDEN FARKLILIK OLUYOR

Emeklilerin maaşlarından katılım payı kesilir. Ay içinde hastaneye başvurmuşlar veya ilaç yazdırmışlar ise katkı payı kesintisi yapılır. Bu nedenle de emeklilerin maaşlarında farklılık olabilir. SGK çalışan sigortalılar için katkı payını muayene veya ilaç yazımı anında uygular. Aktif çalışan sigortalılar hastanede muaye ne olduklarında belirlenen katılım paylarını eczanede öderler. Fakat SGK’dan aylık almakta olanlar için katılım payları eczanede ödenmez, aylıklarından kesilir. Muayene katılım payı olarak 5 TL, özel hastaneye başvurulmuşsa 12 TL’lik katılım payı emeklilerin maaşından kesilir. Emekli eğer o ay içerisinde 3 kez katılım payı ödeyecek şekilde hastaneye başvurmuşsa maaşından 15 TL kesilecektir.

6 AY İÇİNDE BAŞVURU ŞART 

Uygulamadan yararlanmak için, memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmak zorunluluğu var. Memuriyetten ayrıldıktan sonra 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmayanlar ne yazık ki, bu haklarını kaybediyorlar. Kendi cebinden kesenek ödeyerek Emekli Sandığı’na tabi iştirakçiliği devam edenler, keseneklerini toplu veya aralıklı olarak 6 aydan daha uzun süre ödemezlerse, iştirakçilikleri sona erer.

1 EKİM 2008 KRİTERİ

1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olanlar, bu uygulamadan yararlanamaz. Bu nedenle ancak 1 Ekim 2008’den önce ilk kez memur olmuş, memurluktan atılmamış, memurluktan ayrıldıktan sonra SSK’lı veya Bağ – Kur’lu olarak çalışmamış olanların bu hakkı var.

YORUMLAR 3
  • MEVLÜT 9 yıl önce Şikayet Et
    devlet her alanda reform yaptı ama özel sektöre hiç bir şey paılmıyor
    Cevapla
  • turgut 9 yıl önce Şikayet Et
    memursan yurt dışınada çıkarsın her hakkın da güzel olur ssk yada bağkur isen vah gülüm vah. Hani adil olmak hani eşit olmak. Hani eskide kalmıştı hastanede yatak statüsü. Bu ülkede neden vardır yeşil mor kırmızı turuncu eflatın pasaport , Kimliğimizde yazmıyor mu Bu da bu ülkenin vatandaşıdır diye. renklerin anlamı önemi nedir.
    Cevapla
  • durmuş bal 9 yıl önce Şikayet Et
    başvuru 6 aymış çalıştığı yıl üzerinden miş devlet bile dolandırıcı gibi davranıyor demokrasi insan hakları eşitlik nerde kaldı.bakurluya sskya sınırsız hak memura gelince yok
    Cevapla