3 günlük işçiye 16 maaş tazminat hakkı geldi

Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta 6857 sayılı Sendikalar Yasası'nın bazı maddelerinde verdiği iptal kararı tüm çalışanların yüzünü güldürdü.

3 günlük işçiye 16 maaş tazminat hakkı geldi
3 günlük işçiye 16 maaş tazminat hakkı geldi
GİRİŞ 28.10.2014 06:32 GÜNCELLEME 28.10.2014 06:32
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Bundan sonra 'sendikal faaliyet nedeniyle' işten atılan tüm işçiler, işe iade davası ya da sendikal tazminat davası açabilecekler. Böylece bir iş yerinde 3 günlük çalışan bile sendikal gerekçeyle işten atıldığında 16 maaş tazminat alabilecek.

28 yıldır binlerce davada işçi avukatlığı. sendika danışmanlığı yapan ve çalışma hayatına ilişkin onlarca tebliği bulunan, son olarak Anayasa Mahkemesi'nde çalışanlar adına savunma yapan Avukat Dr. Murat Özveri, AYM kararını yorumladı. Özveri, 3 günlük işçinin bile sendikal faaliyetten işten atıldığında 16 maaş tazminat alabileceğini söyledi.
 
16 YA DA 12 MAAŞ TAZMİNAT HAKKI
 
Özveri, 6356 sayılı yasa gereği 30 ve daha az işçi çalıştıran iş yerlerinde çalışan işçilerin ya da herhangi bir holdingte 6 aydan az çalışanlar ile geçici süreli iş sözleşmesi imzalayanların  sendikal faaliyet nedeniyle işten atılması durumunda 'sendikal tazminat' alamadığı gibi, işe iade davası da açamadıklarına dikkat çekti. Ancak AYM'nin iptaliyle, artık tüm çalışanların sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkarılması durumunda isterse 'sendikal tazminat' isterse de 'işe iade davası' açabileceğini söyledi. Özveri, iki davanın birden açılamayacağını vurguladı. Yeni durumu şöyle örnekledi: 

"Mevcut İş Kanunu gereği 30 ve altında işçi çalıştıran iş yerlerine işe iade davası açılamıyor. Yine bir işyerinde 6 aydan az çalışanlar ile geçici süreli iş sözleşmesi imzalayanlar da bu haktan yararlanamıyor. AYM kararı sonrası bir işçi sendika toplantılarına katıldığı ya da sendikaya üye olduğu için işten atılırsa, o işyerinde ne kadar süredir çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın dava açabilecek. Bu isterse işe iade davası isterse de 'sendikal tazminat davası' olacak.

"12 YA DA 16 MAAŞLIK TAZMİNAT ALABİLİR"
 
Bir başka ifadeyle, bir işçi sendikal nedenle işten atılırsa süresine, nerede, hangi sözleşmeyle çalıştığına bakılmaksızın; işe iade davası açabilecek. Bu durumda mahkeme iki karar verebilir. O işçinin işe iadesine hükmederse işçiye sadece 4 aylık çalıştırılmayan süre ücreti ödenir ve işçi işine geri döner. İşine geri dönmek istemezse, 12 aylık maaşı kadar 'tazminat' alır. Mahkeme, ikinci olarak işe iadesi yerine 1 yıllık ücretinden az olmayacak şekilde 'işe iade tazminatına' hükmedebilir. Ki bu durumda, işçi 12 maaş tazminat, ilave olarak da 4 maaş çalıştırılmayan süre ücreti olmak üzere toplam 16 maaş alabilir."
 
Murat Özveri, işçinin 'sendikal tazminat' davası açması durumunda ise mahkemenin 12 maaştan az olmamak üzere 'sendikal tazminata' hükmedebileceğini anlattı. Bu durumda da işçinin 12 brüt maaş alacağını söyledi.
 
31 YILLIK YASAK SONA ERDİ
 
Özveri, 2012 yılında yenilenen 6356 Sayılı Sendikalar Yasası'nın 12 Mart ve 12 Eylül yasaklarını devam ettiren önemli bir hükmünün AYM tarafından iptal edildiğine dikkat çekti. ILO'nun yıllardır Türkiye'yi uyarmasına rağmen şehir içi ulaşımında ve bankacılık sektöründe grev ve lokavtı yasaklayan hükmün 6356 sayılı yasa tasarısına sonradan eklendiğini anımsattı. AYM'nin iptaliyle 1983 yılı esas alındığında 31 yıllık yasağın bittiğini anlatan Özveri, bundan sonra her iki sektörde çalışanların da greve çıkabileceğini vurguladı.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 5
  • FIRAT 9 yıl önce Şikayet Et
    ARKADAŞLAR İLK ÖNCE HERKES ŞUNU BİLSİNKİ HER İŞÇİ İŞ SAĞLIĞINA VE İŞ GÜVENLİĞİNE UYMAKLA MÜKELLEF OLAYI SAPTIRIP İŞÇİYİ PARACIL GÖSTERİP KÜÇÜLTMEYELİM EVET İŞÇİ İŞTEN SENDİKAL FAALİYETİNDEN DOLAYI ATILAMAZ AMA İŞ YERİNİ ZARARA UĞRATIRSA İŞ VERENE HAKARET YAĞDIRIRSA YANINDAKİ ARKADAŞLARIYLA İYİ GEÇİNMEZ İSE YÜZ KIZARTICI SUÇ İŞLEMİŞ OLUR VEDE TAZMİNAT ÖDENMEZ BUNU HERKES BİLİR SENDİKALI SOSYAL HAKKI OLAN İŞÇİ YÜKSEK MAAŞ ALIYOR DİYE DÜŞÜK MAAŞLA İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK İSTEYEN PATRONLARA KÖTÜ OLUR ONUN HARİCİNDE SENDİKALI İŞÇİ İŞİN DEVAMLILIĞI İÇİN ŞARTTIR DİYELİMKİ 2500 TL ÜCRETLE BİR LOKANTADA ÇALIŞAN BİR USTAYA BAŞKA BİR FİRMA GEL 3000 TL PARA VERECEĞİM DEDİĞİNDE O USTA ÇALIŞTIĞI İŞYERİNİ KANUNİ SÜRE İÇİNDE UYARMALIDIR YANİ ŞU ZAMAN İŞİ BIRAKACAĞIM DEMELİDİR YOKSA İŞVEREN ZARARINI BU USTADAN TALEP EDEBİLİR HAKLIDIRDA
    Cevapla
  • ugur keskin 9 yıl önce Şikayet Et
    Çalıştığımız bir deri imalti tekstil inde arkadaşım sendika falyeti sebebi iş hakkı fes edildi e herzamanki olduğu gibi patron yalanci sahitle iscinin yasal hakini gasp ediyo 2.300 tl gibi eline gecen iscinin gelecek yilardaki emekliliyini calan ve devleti asgari ucrele gösterip daha az vergi ödeyerek zarara ugratan ve bunun gibi daha birçok şey neden bunlari görmek yerine iscini hırsız suistimal düşmanı gibi görür bunun gibi yazacak şey var
    Cevapla
  • Bende çalışanım Ama 9 yıl önce Şikayet Et
    işveren tarafından düşünülürse vay haline.. Çünkü işci bunu çok rahat kötüye kullanır. İşten atılırsada sendikal faaliyetten atıldım der. İşveren bu işciyi nasıl çalıştıracak???
    Cevapla
  • Müzmin amele 9 yıl önce Şikayet Et
    Bir işçi olarak bunu hiç hayırlı görmüyorum emin olun değil 16 maaş ucunda 2 maaş tazminat olsa bir kısım kötü niyetler önlenemez...işçi olmak işveren düşmanı olmak için sebep değildir.küçük ve orta ölçekli işyerleri mağdur edilir..büyük işyerleri ise sendikal hareketlerle çalkalanır
    Cevapla
  • feyzi kanra 9 yıl önce Şikayet Et
    16 maaşı almak için her haltı yerler kendilerini işten attırırlar istismar nasıl önlenecek Almanyada nasıl önlenmiş ona göre gereğini yapmak lazım vesselam.
    Cevapla