Emekli maaşı hesaplama ve 2022 aylığı sorgulama

Günlük hayatta en çok karşılaştığımız soru sigortalı mısın sorusudur. Buna istinaden emekliliğe dair önemli bilgiler yazımızda ele alındı.

Emekli maaşı hesaplama ve 2022 aylığı sorgulama
Emekli maaşı hesaplama ve 2022 aylığı sorgulama
GİRİŞ 24.10.2014 09:30 GÜNCELLEME 27.10.2014 00:30

Emekli olmak için yıllarını evden dışarıda geçirmiş kişiler hep evde zaman geçirmenin, sabahları geç uyanmanın özlemini çeker durur. Bu devlet memurları içinde böyledir. Herhangi bir şirketin bünyesinde çalışan bir işçide de veya kendi işinin patronluğunu yapan bakkal Ahmet amcada da böyledir.Emeklilikle ilgili olan her şey güzeldir. Artık çalışılmayacaktır.

 

EMEKLİLİK HESAPLAMA

Oturduğumuz yerden maaş hesabımıza yatacaktır. Durum böyle olunca kim istemez emekli olmayı. Emeklilik; bizlerin artık gençlik enerjimizin kaybolduğu zamanlarda, çalışma isteğimizin olmadığı zamanlarda, güçsüz kaldığımız durumlarda, ihtiyaçlarımızı karşılamak, sağlık ve hastane hizmetlerinden ücretsiz yaralanabilmek için bulunmaz bir nimettir aslında. Her çalışan emekli olacağı günü merak eder ve çalışmışlıklarına bakılarak ilk giriş tarihi emekli olma yolunda büyük önem arz etmektedir. Sigorta giriş tarihiniz sizlerin hangi yıl, hangi ay hatta hangi günde emekliliği hak edeceğinizi belirler bunu bilmek güzeldir. Emeklilik ile ilgili bilinmek istenen ve en çok merak edilen diğer husus ise emekli maaşının ne kadar olacağıdır. Öyle ya tüm hayaller emeklilik üzerine kurulur fakat halleri gerçekleştirmek adına Emekli maaşı yeterli midir acaba? Bunu öğrenmenin de çok kolay ve pratik bir yolu bulunmaktadır. Öncelikle SGK’ya bağlı olan tüm SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı çalışanları Emeklilikle ilgili aklına takılan tüm soruları https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ bağlantı adresi üzerinden gerçekleştirebilirler. Bu sorulardan biri olan Emeklilik Maaşı Hesaplama olayı yine online bir şekilde 4A,4B,4C Hizmet kapsamlarına dahil olan tüm çalışanlar tarafından Emeklilik kısmına giriş yapıldıktan sonra; açılan hesaplama ekranından istenen SSK Sicil Numarası ya da TC Kimlik Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi bilgilerinin girilmesi ile kolayca hesaplanabilir.

65 YAŞ MAAŞI HESAPLAMA

Yaşlılık gençlik yılları gibi çok doğal ve çok özel bir süreçtir. Artık kişiler birçok konuda yaşayacaklarını yaşamış, iş hayatlarına son vermiş torun torba sevme derdine düşmüş kişilerdir. Yaşlılık döneminde bireylerin eski enerjileri kalmamaktadır. Fakat ihtiyaçlar hep aynıdır. Durum böyle olunca yaşamak için de bir maaşa ihtiyaç vardır. Devletimiz SGK çatısı altında bulunan SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı gibi kuruluşlardan herhangi birine bağlı olmayan, gelir testine göre üzerinde mal mülk bulunmayan ve 65 yaşını geçmiş olan kişilere 65 Yaş maaşı altında bir maaş uygulamasını hayata geçirmiştir. 65 Yaş Maaşı ile amaç, kimsesiz, hiçbir geliri bulunmayan ve çalışamayacak durumda olan kişiler için en azından asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için karşılıksız, koşulsuz bir şekilde maaş vererek hayat standartlarını iyileştirmektir. 65 Yaş maaşına başvurabilmek için kanuni halleri yerine getiren kişiler maaş alıp alamayacaklarını veya ne kadar maaş alacaklarını 65 Yaş Maaşı Sorgulama işlemi ile kolayca öğrenebilirler. Diğer adıyla 65 yaş maaşı 2022 maaşı olarak da adlandırılmaktadır. Devlet vermiş olduğu 65 Yaş Maaşını Sorgulamasını yine e- devlet üzerinden sorgulama kolaylığı vererek, boşuna yollara düşmeden, kolayca öğrendikten sonra sadece para çekmek için bankaya gitmeyi imkân kılmaktadır. E- devlet üzerinden 65 Yaş Maaş Sorgulama işlemini tüm 65 yaş maaşını hak etmiş olan kişiler kolayca ve çok kısa bir şekilde yapabilir.

2022 MAAŞI SORGULAMA

2022 maaşı, adını kaymakamlık ve valiliklerin 2022 kanunlarına göre gerekli yeterlilikleri sağlayan kişilere verilen bir maaş olduğu için 2022 maaşı olarak bilinir. 2022 maaşını alabilmek için öncelikle herhangi bir sigorta kapsamına bağlı olmamak, gelir testine girerek yine herhangi bir gelir elde edilmediği beyan edilerek 65 yaşınıza da ulaşmak gereklidir. Tüm bu gereklilikler 2022 iş kanununda geçtiği için alınan maaşın adına da 2022 maaşı adı verilmektedir. 2022 Maaşı alan kişiler ödeme alabilmek için gereklilik maaşlarının hesaplarına yatıp yatmadığını öğrenmek isteyebilir. Devlet bunun için soğuk kış koşullarında 65 yaş üstü kişileri yollara düşürmeden önce 2022 Maaşı Sorgulama kolaylığı yaratarak, sadece ödeme almak için yollara düşmelerini sağlamaktadır. 2022 Maaşı Sorgulama işlemini e- devlet üzerinden ve SGK’nın bağlantı adresi olan https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm adresi ile sadece kimlik bilgilerinden yararlanarak kolayca sorgulayabilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

Son dönemlerde T.C. Devleti yaşlı ve engelli vatandaşların çok daha iyi bakılmalarına imkân sunan bir uygulama olan Evde Bakım Maaşı ile hem yaşlı ve hastalara bakan kişi para kazanmış olacak hem de bu sayede hastalar ve yaşlılar çok daha iyi bakılacak layık oldukları ilgiyi artık bulabileceklerdir. Durum böyle olunca eve katkı sağlayabilmek için evindeki bakıma muhtaç yaşlıyı bırakarak firmalarda çalışan kişileri eve bağlayacak ve yaşlılarında güzel bir şekilde bakımını sağlayacak uygulamak gün geçtikçe de geliştiriliyor. Bakmış olduğu yaşlı, hasta ve ya engelliyi SGK’ya bildiren kişiler aylık olarak düzenli bir şekilde kanunun uygun gördüğü bir maaş ile Evde Bakım Maaşı alabiliyorlar. Alınan Evde Bakım Maaşı Sorgulama işlemi de hastanın yanından ayrılmaya gerek olmadan internet üzerinden online bir şekilde https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm bağlantı adresi üzerinden sorgulanabiliyor. Maaş yattı ise hemen çekilip gelinebiliyor.