Bağkur borç sorgulama ve 4B prim affı

Bağkur'lu vatandaşlarımızın SGK'nın resmi sitesinden borçları nasıl sorgulayacağına dair ele aldığımız yazıda önemli bilgiler yer alıyor.

Bağkur borç sorgulama ve 4B prim affı
Bağkur borç sorgulama ve 4B prim affı
GİRİŞ 23.10.2014 10:34 GÜNCELLEME 27.10.2014 00:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

SGK’ da Emekli Sandığı ve SSK ile birleştirilmiş olan Bağ Kur kapsamına dahil olan kişiler 479 Sayılı Kanunun SSK kapsamında bulunmayan, bir işveren yükümlülüğünde SSK primleri ödenmeyen ve kamu kuruluşlarında devlet memuru statüsü ile çalışmayan sadece kendi namına üretim yapan veya hizmet veren firma sahipleri; esnaflar, şirket patronları ve çiftçiler bu kapsama dahil olan kişilerdir.

4B HİZMET DÖKÜMÜ

Bu kapsama dâhil olan kişiler emekli olabilmek için kanunen ödenmesi gereken prim gün sayısını yerine getirerek, emeklilik hakkına sahip olabilirler. Ayrıca sağlık hizmetlerinden ve hastanelerden diledikleri zaman ücretsiz yararlanabilmek için ise kesintisiz olarak sağlık primlerini yatırmaları gereklidir. Aksi takdirde bir hastalık durumunda ödenmeyen sağlık primleri borç halinde toplu bir şekilde ödenmelidir. Bu birikmiş Bağ Kur Borçları ödeme konusunda kişileri maddi açıdan zor duruma düşürebilir. BAĞ-KUR Borç Sorgulama işlemi ile sizlerde ödememiş olduğunuz prim gün sayısı borçlarınızı ve sağlık primi borçlarınızı sorgulayarak, önceden önlem alabilir. Hastalık durumlarında çıkmaza girmekten, ayrıca maddi açıdan kendinizi zorlamaktan kurtulabilirsiniz. BAĞ-KUR Borç Sorgulaması BAĞ-KUR’un bağlı olduğu SGK’nın resmi web sitesi adresi olan https://esgm.sgk.gov.tr bağlantı adresi üzerinden kolayca sorgulanabilir. Var olan borçlar detaylı bir şekilde ay ay görüntülenebilir. İşlem çok kolay ve pratiktir. Sadece internet bağlantısı ile kimlik bilgilerinizden yaralanarak sisteme girebilir ve “Hizmet” bölümünden 4B Hizmet Dökümünü seçerek BAĞ-KUR Borç Sorgulama işlemini pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

BAĞKUR HİZMET DÖKÜMÜ

BAĞ-KUR’la ilgili olarak aklınıza ne gelirse merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını https://esgm.sgk.gov.tr adresi ile kolayca cevaplandırabilirsiniz. Yapılması gereken tüm işlemler belli web adresi ve kimlik bilgileri. Esnaflar ve KOBİ sahipleri ya da köydeki Fevzi dayı BAĞ-KUR Hizmet Dökümü ile kaç yıldır hatta kaç yıldır Bağ Kur Primi ödediğini, kaç yılında emekli olacağını daha ne kadar ödeyeceğini öğrenebilir. BAĞ-KUR hizmet dökümünde yer alan bilgiler, iş kanunlarına göre büyük öneme sahiptir. İlk BAĞ-KUR prim ödeme tarihi kişilerin emeklilikle ilgili işlemlerinde ve emekliliğe adım attıkları günün belirlenmesinde belirleyici bir role sahiptir. BAĞ-KUR “4B’’li çalışanlar olarak adlandırılır. Durum her ne olursa olsun ilk sigorta prim günü ödeme tarihi ile son prim ödeme tarihinizi yıllar sonrasında bile görebilir biriken BAĞ-KUR borçlarını ödeyerek belki birden emekli bile olabilirsiniz. Bu mümkün önemli olan yıllar öncesine dair ödenmiş olan bir Bağ Kur prim numaranız ve kaydınızın bulunmasıdır.

BAĞKUR AFFI

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan Bağ Kur kapsamında bulunan bir esnaf diyelim ki yıllar önce bir hesap açmış maddi açıdan durumu olmuş primlerini ödemiş durumu olmamış ödeyememiş yada hiç umursamadan unutmuş gitmiş. Böyle durumlarda başlatılmış olan bir Bağ Kur Kaydı için primler ister ödensin ister ödenmesin her ay için düzenli olarak Bağ Kur Primleri Borç halinde katlanarak birikir. Yıllar sonra aklı başına gelen esnaf amca, emekliliğin ne kadar önemli bir olay olduğunu kavradığında “ben Bağ Kur ödemiştim zamanında” diyerek sisteme giriş yaptığında tüm geçmiş ödeme bilgilerine ayrıntılı olarak ulaşabilir. Fakat BAĞ-KUR primleri ödenmediği için karşısına çok büyük meblağlar şeklinde çıkabilir. Biriken Bağ Kur Prim borçları emeklilik için heveslenen esnaf amcanın hevesini kırsa da BAĞ-KUR Affı olarak kanunun vatandaşlara sunduğu ödeme kolaylığı ile esnaf amca rahatlayarak. Biriken borçlarını taksit şeklinde borç üzerinden indirim yapılarak ödeyebilir. BAĞ-KUR Affı büyük önem arz eden bir meseledir. Özellikle emeklilik yaşına ulaşmış kişiler biriken borçlarını tek hamlede faizli bir şekilde ödemek yerine BAĞ-KUR Affından yararlanarak taksit taksit indirimli bir şekilde ödeyerek direk emekli olmayı isterler. Önümüzdeki günlerde torba yasadan Bağ kurluları sevindirecek olan BAĞ-KUR Affı haberi çıktı ve binlerce bağ kurlu borçlarını yapılandırarak ödemek için işleme koyuldu.

BAĞKUR NO SORGULAMA

Kendi namınıza çalışarak BAĞ-KUR’a kayıt oldunuz ve BAĞ-KUR Numaranızı merak ediyorsanız. Bunu bilmek en doğal hakkınızdır. Sosyal Güvenlik Kurumunun web adresi üzerinden https://esgm.sgk.gov.trlinki ile BAĞ-KUR No Sorgulama işleminizi kendiniz yapabilirsiniz. Ne bir kamu kurumuna gitmelisiniz ne de birilerine rica minnet etmelisiniz hiç birine gerek yok sadece bu adres üzerinden kimlik bilgilerinizde bulunan T.C. Kimlik Numarası, cilt No, Doğum Tarihi, ,İl gibi bilgileriniz sayesinde dakikalar içerisinde BAĞ-KUR No Sorgulama İşlemini gerçekleştirebilirsiniz.

YORUMLAR 3
  • Hikmet.bozdağ 9 yıl önce Şikayet Et
    Bagkur.giriş.tarihi.9.9.2007.nezama.emekli.olabilirim
    Cevapla
  • irfan yıldız 9 yıl önce Şikayet Et
    1958 dogumluyum bakur başangıcım 1999 çivci bakurluyum ne zaman ve nasıl emekli olabilirim
    Cevapla
  • bekir simsek 9 yıl önce Şikayet Et
    nekadar barcum var ve gunsayım nekadar
    Cevapla