Mührü açan cezaevine girecek

İşçi sendikaları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anlaştı, iş kazaları için ilk adım atıldı.

Mührü açan cezaevine girecek
Mührü açan cezaevine girecek
GİRİŞ 25.09.2014 09:25 GÜNCELLEME 25.09.2014 09:26

Türkiye’de iş güvenliğinin arttırılması ve kazaların önlenmesi için işçi konfederas-yonları ve bakanlık yeni düzenlemeler için bir araya geldi. Varılan mutabakata göre 50 işkolu en tehlikeli sınıfa girecek. 1.6 milyon işçi 1 yıl içinde eğitim almazsa çalışamayacak. Mühürlenen işyerini açan hapse atılacak.  Paket Ekim ayında Meclis’e gidecek.

İş kazalarının önlenmesi için hazırlıkları başlayan yeni iş sağlığı ve güvenliği eylem planı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, pazar günü işçi-işveren temsilcileriyle bir araya geldi. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, gelinen noktayı şöyle anlattı:

6 Mart 2012’de çadırda kalan 11 inşaat işçisi cayır cayır yandı. İnşaatında çalıştıkları evlerin tanesi 2 trilyon liraydı ve o evlerin bir odasının satış fiyatına işçilere medeni çalışma koşulları kurulabilirdi. Kurumsallaşmamış işveren de para hırsının önüne geçilmiyor.

İNŞAAT VE MADENCİLİK TEHLİKELİ İŞ KOLUNDA

İnşaatta birçok sorun var, sorunlardan biri de 1 milyon 600 bin işçi var, ama biz sadece 40 bininde örgütlüyüz. Pazar günü Bakanımız Faruk Çelik’le bir toplantı yaptık. Ekim ayında yasal düzenleme paketi Meclis'e gidecek. Üzerinde çalışılan modele göre çok tehlikeli işlerde artık belgesiz- eğitimsiz kimse çalışamayacak. Bakanlık 50 işkolunu tehlikeli sınıfta tespit etti. Başında inşaat ve madencilik geliyor.

MÜHRÜ AÇAN HAPSE GİRECEK

Bir diğer düzenlemeyle de mühürlenen yerde çalışmanın devam etmesi durumunda, bunun sorumlusu kim olursa olsun hapis cezası gündeme gelecek. İstanbulda 10 Ekim’de Başbakan Davutoğlu ile toplantı yapılacak, sonrasında düzenlemeler netleşecek.

Hürriyet