Bunu yapmayana 5.5 milyar lira ceza geliyor

Mecidiyeköy’deki asansör faciasının ardından gündeme gelen iş güvenliği tedbirlerini hiçe sayan işletmelere yüklü cezalar geliyor.

Bunu yapmayana 5.5 milyar lira ceza geliyor
Bunu yapmayana 5.5 milyar lira ceza geliyor
GİRİŞ 10.09.2014 09:03 GÜNCELLEME 10.09.2014 09:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış


Yaptırımlara rağmen halen iş güvenliği uzmanı bulundurmayan 500 bin işletmeye toplam 5.5 milyar lira ceza yolda. 
 
İstanbul’daKİ asansör faciasının ardından tehlikeli işletmelere sıkı denetim geliyor. İnşaatlar başta olmak üzere iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelere milyarlarca liralık ceza yolda. 680 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işyerinden 180 bininin iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ile sözleşme imzaladığı tespit edilirken geriye kalan 500 bin işletmenin sözleşme imzalamadığı tespit edildi.
 
Bu işletmelere kısa süre içinde uyarı yazısı gönderilecek. Çalışma Bakanlığı tarafından gönderilen yazının ardından gereğini yerine getirmeyenlere aylık 11 bin Türk Lirası ceza kesilecek.

 
İşin ciddiyetini anlamayanlara kesilen toplam ceza tutarı 5.5 milyara kadar çıkabilecek. Aylık ceza tutarının da artırılması gündemde. Aylık 11 bin lira cezanın birkaç katına çıkarılması görüşü hakim.
 
İNŞAATTA RASTGELE ÇALIŞMA YOK       
 
24 televizyonuna konuk olan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in verdiği bilgiye göre iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak. İş güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bakan Çelik, meslek standardının önemli olduğunu vurguladı. Çelik “Artık inşaatlarda rastgele çalışılamayacak. Sertifikalara ilişkin eğitim faaliyetleri de gözden geçirilecek. Ayrıca cezai müeyyideler konusu önemli” dedi. İş kazalarının önüne geçebilmek için 1 Ocak 2013’te yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, 50’den az çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli iş yerleri için öngördüğü iş güvenliği, iş yeri hekimi ve hemşire görevlendirmeyi öngören maddesi, 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girdi. 10 kişiden az çalışanların iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bedeli devlet tarafından karşılanıyor.
 
BİN ÇALIŞANDAN 23'Ü KAZAYA UĞRUYOR        
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan ‘İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması’na göre her bin çalışandan 23’ü iş kazasına maruz kalmış. 95 bin 361 fert ile yapılan görüşmenin sonuçlarına göre, Türkiye genelinde son 12  ay içinde istihdam edilenlerden yüzde 2.3’ü bir iş kazası geçirdi. Aynı oran 2007 yılında yüzde 3.0 idi. 2013 yılı ikinci döneminde gerçekleştirilen çalışma sektörel olarak incelendiğinde madencilik ve taş ocakçılığında iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 10.4. Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5.2 iken aynı oran inşaat sektöründe yüzde 4.3. TÜİK’in araştırması eğitim durumu ile iş kazaları arasındaki ilişkiyi de ortaya koyuyor. Araştırmaya göre eğitim seviyesi yükseldikçe iş kazası oranı düşüyor.
 
TAŞERONMLAŞMADAKİ KEYFİLİKTİR YASA ÇIKARACAĞIZ  
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeronlaşmadaki keyfiliğin kölelik olduğunu belirterek bununla ilgili yasal düzenleme yapacaklarını söyledi. Çelik, birçok sektörde üretim zorlamasının olduğunu, ülkenin kalkındığını ama iş sağlığı ve güvenliğinin ihmal edildiğini ifade ederek, “Hizmet alımına evet, alt işveren mutlaka olacak ama hangi alanlarda olacağını şimdi Meclis’te düzenliyoruz, onu netleştireceğiz. Taşeronlaşmadaki bu keyfilik köleliktir, açık söylüyorum. Hem kayıt dışılığı teşvik eden, hem de işçiyi olumsuz şartlarda baskı altında tutan uygulamalardır. Ekim ayıyla birlikte taşeron uygulamalarında asıl işte çalışanlarla ilgili farklı bir değerlendirme yapacağız” dedi.
 
1.6 MİLYON MÜFETTİŞ ZOR 

 
24 televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çelik, Şişli’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazasıyla ilgili bir soru üzerine “Nedir bu olay? Farkındalık meselesi, hırs meselesi yani aşırı üretim meselesi. Yalnız inşaat için demiyorum. Gidin kömür madenleri böyle, diğer olaylarda böyle. Güvenliği ihmal eden bir yaklaşımı getirmiş olduğu ciddi bir problemle ve farkındalık anlayışını dikkate almayan ağırlıklı bir iş dünyasıyla karşı karşıyayız. Ben bugün iş dünyasını suçlamak istemiyorum. 1 milyon 630 bin iş yerimiz var. Allah aşkına ben buradan soruyorum, her iş yerinin başında sorumlular zaten var ama konuyu getirip teftişle ilişkilendirenlere sesleniyorum; teftişi yılda bir yaparsınız, iki yaparsınız. Şikayet üzerine teftiş yaparsınız ama bunlar anlık hadiselerdir. Biz 1 milyon 630 bin müfettişi, 1 milyon 630 bin iş yerinin başına koyamayız ki. Zaten işin başında duranlar var. Onun için burada, tüm bu sorunların yanında çıkardığımız yasa işverenin bunların bütününden sorumlu tutuyor” diye konuştu.
 
TEFTİŞLER ANLIKTIR 

 
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Teftişler anlıktır. Siz bugün gelirsiniz burasını teftiş edersiniz. Burada yangın söndürücü var mı, şu tedbirler alınmış mı? Alınmış, düzenlenmiş, gidersiniz ama iki saat sonra bu dinamik sektörde ne gibi gelişmelerin meydana gelebileceğini kestirmeniz mümkün değil. Onun için fenni mesul çok önemli, yapı denetim firması çok önemli.”

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 2
  • orhan koksal 9 yıl önce Şikayet Et
    Birazda kendinizi eleştirin. Yıllardır muhalefet partileri taşeron uygulamasını eleştiriyordu, niye bir adım atıp bir şeyler yapmadınız? Mevcut düzenlemeler bu tür kazları önlemeye yetersiz mi, yoksa denetim eksikliği mi var? Muhtemelen eksik olan denetimsizlik ve kayırmacılık. Bu zaman kadar büyük firmalara karşı caydırıcı bir ceza uygulandığını görmedim. En iyi yasayı da çıkarsanız yapılanları denetlemedikten sonra istenilen sonuca varamazsınız. Olanda ekmek parası için gurbette yarı aç yarı tok çalışan garibana oluyor. Özellikle sorumlular bu konuda bir özeleştiri yapması lazım.
    Cevapla
  • halil soba 9 yıl önce Şikayet Et
    UYDURUK YASALARLA MİLLETİ SOYDURMAYI BIRAKIP İŞ VE İŞÇİ GÜVENLİĞİ İLE RADİKAL KARAR ALINMALI.HATTA SİGORTA SİSTEMİ GETİRİLMELİ.. Yıllardır uyduruk yasalarla milletin parasının heba olduğu yasanın çıkmasına esas sorunlara çare olmadığı görülmektedir. En güzel örnek sürücü kursları.Bu kurslardan ne gerçek şoför ne sürücü yetişmemekte,sadece kimlik verme aracı kurumları görünümündeler.Yani millet bedavadan buralara para vermektedir.Halbuki sınıfına göre gitse maliyeye para yatırıp ehliyet kimliğini alsa da şu anki durumdan pek fazla değişiklik olmaz.Kurlarda bir kaç ay içinde çok yüksek ücretlerle Son yıllarda iş ve işçi güvenliği uzmanı diye eleman yetiştirdiler.Güya güvenlik denetlemesi yapacak.Bu kadar sürece hıyar yetişmezken iş ve işçi güvenliği uzmanı nasıl yetişiyor.Yani bir bahaneyle 10 binlerce kişinin cebi boşaltıldı.Gıda mühendisi çalıştırma veya denetimi zorunluluğu getirilir mühendis işyerine uğramaz evine gidilip evrak tamamlamak için imza attırlır.Türkiye gerçeği bu.Artık her konuda formalite için değilde gerçek işe yarayacak radikal karar alma zamanı geldi geçiyor.
    Cevapla