Çifte emeklilik hangi durumlarda bağlanır?

Çifte emeklilik ile birlikte akıllara gelen baba, anne ve eş aylığını alma koşullarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt açıkladı.

Çifte emeklilik hangi durumlarda bağlanır?
Çifte emeklilik hangi durumlarda bağlanır?
GİRİŞ 09.09.2014 15:06 GÜNCELLEME 09.09.2014 17:35
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış


Ökkeş Koska'nın haberi

62. Hükümet programında yer alan çifte emeklilik konusu tartışılırken, akıllara ölü baba, eş ve anne emekli aylıklarının alma şartları geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt kafalarda soru işaretleri bırakan emeklilik sorularına net cevaplar verdi. 

Bir kişiye iki ayrı statüde emekli aylığı bağlanıp bağlanamayacağını Yargıtay'ın açıklamasından sonra akıllara baba ve kocanın maaşının hangi durumlarda bağlanabileceği sorusu geldi.

İşte çifte maaş alınacak durumlar;

EMEKLİ VEYA ÇALIŞAN KADIN ÖLMÜŞ BABASININ MAAŞINI ALABİLİR Mİ?

Hem SSK’lı çalışan ya da emekli bekar kadın, babası emekli ama ölmüş ise maaşını alabiliyor mu?

Kendisi emekli veya çalışıyor ise SSK ve Bağ-kur’lu babadan maaş alamaz. Ama babası emekli sandığında ise kadın bekar, SSK'lı veya Bağ-kur'lu ise alabilir. Kadın devlet memuru veya emekli sandığı emeklisi ise vefat etmiş emekli sandığı anne veya babasından yetim aylığı alamaz. 

BAĞ-KURLU PRİM YATIRAN KADIN BABASININ YA DA KOCASININ EMEKLİ MAAŞINI ALMA ŞANSI VAR MI?

Kendisi Bağ-kur primi yatırdığı için babasından maaş alamaz ancak bekar olursa kocasından alır.

Özel sigortalının durumu

Ölen sigortalının yakınlarına Özel sigortalar üzerinden aylık bağlanması veya tazminat ödenmesi yapılan poliçe bağlıdır.

TORBA YASADAKİ ÇİFTE EMEKLİLİK OYAK SİSTEMİ GİBİ OLACAK

Bir kişi çalıştığı iş yerinden ücret alırken primleri SGK'ya yatmaktadır. Ayrıca SGK dışında Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) prim ödenmesi halinde buradan da BES üzerinden emekli aylığı bağlanması veya toplu ödeme yapılması mümkün olmaktadır. Halen Oyak gibi kurumlarda normal SGK primleri dışında kesintiler de yapılmakta. SGK dışında ikinci bir aylık ödenmektedir bu çerçeveden bakıldığında yeni hükümet programında yer alan çifte emeklili tüm çalışanlara pirim ödemeleri halinde ikinci bir emeklilik aylığınaa fırsat vermektedir. Elbette ki tamamlayıcı sigorta kapsamında prim ödenmesi tamamen isteye bağlı olmalıdır. 

Ayrıca eklemekte fayda var kişi SSK'lı olarak çalıştığı dönemde Bağ-kur primini yatıramaz. Ancak part-time çalışanlar eksik gün primlerini tamamlayabilir. Sosyal güvenlikte emekli aylığının yüksek veya düşük olmasının temel belirleyici unsuru ödenen SGK primlerinin ne kadar yüksek olduğudur.

okkes.koska@haber7.com

twitter.com/OkkesKoska

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 9
  • gizem 8 yıl önce Şikayet Et
    merhaba ben yetim aylığı alıyorum bir nedenden dolayı 2 ay sigortalı görünmem gerekiyor. bu durumda babamın aldığım maaşı kesiliyor bunu biliyorum fakat iki ay sonra sigorta çıkışım yapıldığında tekrar babamın maaşını alabilir miyim babam bağkur acil cevap alabilir miyim lütfen
    Cevapla
  • aynur 8 yıl önce Şikayet Et
    Emekli sandigi emeklisiyim babam ssk emeklisi maas baglatabiliyormuyum tesekkurler
    Cevapla
  • BELGİN MUSLU 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben devlet memuru emeklisiyim.Bekarım.Annem ssk emeklisi babam bağkur emeklisi.Birinin maaşından alabiliyormuyum tşkr
    Cevapla
  • Mesut DENİZER 8 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba. Benim babam 21.04.2015 de vefat etti. Babam emekli sandığı emeklisiydi. Rahmetli dedem de 07.04.1990 da vefat etti. Kendisi de bağkur lu idi. Annem hem eşinin hemde babasının maaşını alabilir mi ?
    Cevapla
  • guler gul 9 yıl önce Şikayet Et
    Mrb benim Annem hem babasindan hem kocasindan maais aliyor yanliz 400 babamdan 300 dedemden aliyor bit yetkili arayip birinitercih etmesini soyledi zeten bi askeri ucret etmiyorki iki naasida lutfen soruma cevap yazin dedem ssk babam bagkur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle