Gurbetçilerden YUPASS numarasına büyük ilgi

Almanya'da yaşayan yaklaşık 2 bin Kırşehirli, Yurt dışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi (YUPASS) numarası alarak sorunsuz sağlık hizmeti almak için adım attı.

Gurbetçilerden YUPASS numarasına büyük ilgi
Gurbetçilerden YUPASS numarasına büyük ilgi
GİRİŞ 10.04.2014 12:53 GÜNCELLEME 10.04.2014 12:53

Kırşehir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Müdürü Mehmet Ali Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) ve Almanya sigorta kurumları arasında yapılan anlaşmalar gereğince bu ülkedeki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye geldiklerinde anlaşmalı sağlık kuruluşlarından YUPASS kapsamında hizmet aldıklarını söyledi.

Alınan hizmetin faturalandırılarak Almanya'daki sigorta kurumlarından tahsil edildiğini belirten Fırat, gurbetçilere sorunsuz bir sağlık hizmeti sunulması için YUPASS numarası sistemi getirildiğini ve Nisan ayından itibaren uygulamaya başlandığını dile getirdi.

Yeni sistemin sorunsuz bir şekilde uygulanması için SGK personeline 9-11 Ocak tarihlerinde Ankara'da YUPASS Programı eğitimi verildiğini anlatan Fırat, şöyle konuştu:

"Gurbetçilerimiz, Nisan ayından itibaren on haneli YUPASS numarası Türkiye'deki sağlık kuruluşlarından hizmet almaya başladı. Almanya'da yaşayan ve bizde tescili yapılmış olan yaklaşık 7 bin 317 Kırşehirli var. Türkiye'ye hiç gelmediği için tescili yapılmamış olanlar da mevcut. Almanya'daki sigortalı ve emeklilere karşılıklı sözleşmeler gereği sağlık hizmeti veriyoruz. Daha sonra bu sağlık yardımları bize fatura edilir. Biz karşı ülkeden tekrar tahsil ederiz. 1 Nisan'dan itibaren Almanya'da yaşayan gurbetçilerimiz Sağlık Yardım Belgesi olmadan, on haneli YUPASS numaraları ile anlaşmalı kurumlardan sağlık hizmeti almaya başladılar."

Yurt Dışı Birim Şefi Necdet Ataseven de YUPASS numara sistemine geçilmeden önce İl Müdürlüğünde önceden hazırlık yaparak listeleri güncellediklerini, bu nedenle de Nisan ayından itibaren numara almak isteyenlere kolayca hizmet verdiklerini söyledi.

Ataseven, yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu uygulamada iş yoğunluğu İl Müdürlüklerinde olacaktı. Çalışmalarımızı ona göre yaparak sıkıntı yaşanmadan hizmet vermek için tedbirlerimizi aldık. Almanya'da yaşayan ve bizde tescilli olan hemşehrilerimizin listesini yenileyerek YUPASS numaralarını belirledik. Bize telefonla ulaşan ya da bizzat gelerek numara almak isteyenlere bekletmeden hizmet veriyoruz. Şu ana kadar 2 bin Kırşehirli gurbetçi YUPASS numarasını aldı. Türkiye'deki SGK'nın anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından sorunsuz bir şekilde hizmet almaya devam edecekler."

KAYNAK: AA