Hak-İş'ten işverenlerle ilgili şok tespit

Hak-İş Genel Başkanı Arslan: "Şu anda 11 milyon 650 bin çalışanımız var. SGK verilerine göre, işverenler 2012'de 12 milyon 500 bin çıkış bildirgesi vermiş yani bir işçi, beş defa girip çıkmış" dedi.

Hak-İş'ten işverenlerle ilgili şok tespit
Hak-İş'ten işverenlerle ilgili şok tespit
GİRİŞ 14.12.2013 16:32 GÜNCELLEME 14.12.2013 16:32

 Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'de 11 milyon 650 bin sigortalı çalışan bulunmasına rağmen işverenlerin geçen yıl Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) 12 milyon 500 bin işten çıkış bildirgesi verdiğini belirterek, "Bir işçi, beş defa girip çıkmış. Bunların sadece yüzde 10'u bir yıldan fazla çalışan yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı alamıyor çünkü bir yıl kesintisiz çalışma şartı var" dedi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası Sakarya Şubesi 5. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, taşeron işçiler ve kıdem tazminatı konusunun ülkenin büyük sorunu olduğunu söyledi.

Taşeronluğun Türkiye'nin sırtında ciddi bir kambur oluşturduğuna işaret eden Arslan, bu sistemin çağdaş Türkiye'ye yakışmadığını savundu.

Arslan, taşeron sisteminin her geçen gün yaygınlaştığını vurgulayarak, "Herkesin kadrolu ve sendikalı olmasını isteriz ama bu taşeronluk 1936'dan beri mevzuatta. Taşeronluk, son 10 yılda zirve yaptı. Zorunlu hallerde taşeronluğa başvurulurken, şimdi her işi taşeronlara yaptırıyorlar. Bazı şehirlerde, itfaiye ve zabıta hizmetleri de taşeronlar aracılığıyla yapılır hale geldi. Bu, gerçekten tehlikeli bir durum" şeklinde konuştu.

"Taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için gereken görüşmeleri yapalım" diyen Arslan, şöyle devam etti:

"Taşeron yapılarda da sendikal durumu inşa edelim. Bunu başarmamız gerekiyor. Bu konuda ciddi mesafeler aldık. Burada mahkemelerin aldığı kararlar var. Bu kararlar doğrultusunda düzenleme yaparak sorunu çözmeliyiz. Herkesin farklı çözüm önerisi var. Bizim kırmızı çizgilerimiz, çalışanın alın terinin karşılığını almasıdır. Bundan başka kırmızı çizgimiz yoktur. Her konuda tartışırız, çalışanın lehineyse kabul ederiz. Bu mevzuatlar, ayet değildir. Zamana göre tartışılabilir."

Kıdem tazminatı

Arslan, kıdem tazminatı konusunda da görüşmeler yaptıklarını, tüm işçilerin faydalanabileceği sistemi oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Kıdem tazminatı konusunda kendilerine haksızlık yapıldığını savunan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kıdem tazminatının kaldırılmasından yana olduğumuzu iddia ederek bizi suçluyorlar. Şu anda 11 milyon 650 bin çalışanımız ar. SGK verilerine göre, işverenler 2012'de 12 milyon 500 bin çıkış bildirgesi vermiş yani bir işçi, beş defa girip çıkmış. Bunların sadece yüzde 10'u bir yıldan fazla çalışan yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı alamıyor çünkü bir yıl kesintisiz çalışma şartı var.

Resmi kurumlara şikayetlerin yüzde 42'si kıdem tazminatına ilişkin. Özel sektörde sendikasız, toplu sözleşmesiz çalışanlar kardeşimiz değil mi? Onların kıdem tazminatı sorunu bizi ilgilendirmiyor mu? Kırmızı çizgi kalmamış, hepsi gitmiş. Özel sektördeki işçiler, kıdem tazminatı alamıyor kardeşim. Haklarının korunmasını ve fon oluşturarak bir ay çalışan işçinin bile kıdem tazminatı almasında ısrar ediyoruz."

KAYNAK: AA