ATO Başkanı'ndan Kıdem Tazminatı çıkışı

ATO Başkanı Bezci "Kıdem tazminatı konusunun çözümü, sadece işverenler açısından değil, 9,5 milyon işçinin, çalışanın sorununun çözümü açısından da önemlidir" dedi.

ATO Başkanı'ndan Kıdem Tazminatı çıkışı
ATO Başkanı'ndan Kıdem Tazminatı çıkışı
GİRİŞ 11.11.2013 16:13 GÜNCELLEME 11.11.2013 16:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

 Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Kıdem Tazminatı Fonu'nun oluşturulmasını prensipte desteklediklerini belirterek, "Kıdem tazminatı konusunun çözümü, sadece işverenler açısından değil, 9,5 milyon işçinin, çalışanın sorununun çözümü açısından da önemlidir" ifadesini kullandı.

Bezci, yazılı açıklamasında, yaklaşık 150 bin üyenin kayıtlı olduğu Türkiye'nin 2. büyük odası olarak, kıdem tazminatı konusunda çalışmalar yapmak üzere sektör temsilcilerinden oluşan 24 kişilik bir çalışma grubu oluşturduklarını hatırlattı.

Kıdem tazminatı konusunun ülke gündemine girdiğinden bu yana tartışıldığına işaret eden Bezci, bugüne kadarki şekliyle kıdem tazminatı uygulamasının kayıt dışılığı artırdığı, birtakım hak kayıplarına yol açtığı, iş barışını zora soktuğu ve sonuç olarak özel sektörün rekabet gücünü azalttığı değerlendirmesinde bulundu.

Kıdem Tazminatı Fonu'nun oluşturulmasını prensipte desteklediklerini belirten Bezci, "Bugün yapılan toplantıdan kıdem tazminatı konusunun işçi ve işverenin lehine sonuçlanacak bir karar çıkmasını arzuluyoruz. Çözüm, sadece işverenler açısından değil, 9,5 milyon işçinin, çalışanın sorununun çözümü açısından da önemlidir" yorumunu yaptı.

Fonun kurulması kadar, denetlenebilir, şeffaf, herkesin kolayca ulaşabileceği nitelikte olmasının önemli olduğuna dikkati çeken Bezci, fonda biriken paranın her iki kesim için verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Kapıya kilit vurduracak düzeye geldi"

ATO olarak, kamuya iş yapan taşeron şirketlerin kıdem tazminatı konusunda yaşadığı sıkıntıları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bizzat ilettiklerini aktaran Bezci, şunları kaydetti:

"ATO üyeleri de diğer odaların üyeleri de kıdem tazminatı konusunda sorunlar yaşamaktadırlar. KOBİ'ler için kıdem tazminatı yükü, kapıya kilit vurduracak düzeye gelmiştir. 2023 hedeflerine ulaşabilecek bir ticari hacmi sağlamamız, rekabet edebilir bir üretimle bu üretim de ancak iş barışıyla mümkündür. Kıdem tazminatı konusunun çözümü, çalışma hayatının huzuru ve iş barışı için elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk. Amacımız belli bir kesimi dışlamak ve haklarını gasp etmek değil, sadece ayarı bozulan iş barışı terazisini dengeye sokmaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • kamil efe 10 yıl önce Şikayet Et
    Taşeron Sistemin kendisi hatalı. Taşeron şirketlerin kıdem tazminatını ödemekte güçlük çektiğinden bahsetmiş ATO başkanı. Oysaki dava açıldığında idareyi sorumlu tutuyor mahkemeler. Yasal düzenleme yapılamıyor taşeron işçi kıdemiyle ilgili, çünkü taşeron ihalesi bile yasal değil.
    Cevapla
  • hakkı coşkun 10 yıl önce Şikayet Et
    iş yerini satsa küçük esnaf . ÇALIŞTIRDIĞI ELAMANLARIN KIDEM BİRİKİMİNİ ÖDEYE BİLİRMİ KAÇ KİŞİ BOĞULMAKTAN KURTULUR.kapıya kılit vursa ekonomi düzelirmi küçük işletmeci nin işi zor.
    Cevapla