11 milyon işçinin merak ettiği toplantı sona erdi

Bireysel hesaba dayanan Kıdem Tazminatı Fonu sistemi oluşturulması için taraflar bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplandı. İşte heyecanla beklenen toplantıdan çıkan ilk sonuç...

11 milyon işçinin merak ettiği toplantı sona erdi
11 milyon işçinin merak ettiği toplantı sona erdi
GİRİŞ 10.11.2013 12:12 GÜNCELLEME 11.11.2013 17:29
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik toplantı sonrası yaptığı açıklamada, tarafları dinlediklerini ve bir taslak oluşturduklarını dile getirerek'' Bu konuların teknik boyutunun önemli olduğuna vardık ve yeniden bir değerlendirme yaparak 1 hafta 10 gün sonra yeniden bir araya gelmek üzere bugün bu toplantıyı tamamladık. O gün geldiğinde yeniden şartları gözden geçirip kararımızı verceğiz.'' dedi.

----------------------------------------------------------------------------

Kıdem tazminatı, çalışma hayatında uzun süredir tartışılan konuların başında geliyor ve bu uygulama yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiriyor.
10. Kalkınma Planı'nda, çalışma hayatında sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçiler açısından erişilebilirliğin sağlanacağı, bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi oluşturulması amaçlanmıştı.

KALKIYOR DİYE BİR CÜMLE KURMADIK

Toplantı öncesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren sendika konfederasyonları başkanlarının da hazır bulunacağı Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Bakan Çelik, toplantı öncesi kıdem tazminatı ile ilgili olarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çelik : 'Kıdem tazminatı kalkıyor' diye bir cümle kullanmadık. 'Kalksın' diyen yok uygulamada sıkıntı var. Konu çok farklı yerlere götürülüyor. Bu çözülmesi gereken bir yaklaşım gerektiren konu başlığıdır'' dedi.

-"11 ay, 10 ay, 6 ay, mevsimlik yok"

Yaklaşık 11 milyon çalışandan 1,5 milyon işçinin kıdem tazminatı sorunu yok ama geriye kalan 9,5 milyon işçi, kıdem tazminatıyla ilgili ciddi sorunlar yaşıyor. İşte bu nedenle Bakan Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu'nda kararlı olduğunu ve fon hesabının mutlaka oluşturulacağını her ortamda ifade etmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen 10. Çalışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada sosyal taraflara seslenerek, "Kıdem tazminatı konusunda aranızda anlaşın. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Biz üzerimize düşeni anında yerine getirmeye hazırız. 11 ay, 10 ay mevsimlik işçi, bunlara biz artık taraf değiliz, biz hakka tarafız. Diyoruz ki, 'Bir işçi, bir gün dahi çalışsa o, onun kıdem hesabına girmeli. Şimdi yeni hazırlık, inşallah hemen onun ödemesini getiriyor, bir gün dahi çalışsa... Dolayısıyla bundan sonra 11 ay, 10 ay, 6 ay, mevsimlik yok. Kıdem sürekli çalışıyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

-"Son kez pazartesi günü"

Bakan Çelik de kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bizim bu konuda dediğimiz gayet açık; 'fon' dediğimiz şey, tazminattan vazgeçme değil ki... 'Fon' dediğimiz şey, 12 ay zorunluluğu kaldırıp, aylık çalışma zorunluluğu getirmek. Yani bir ay çalışanın da tazminatını alabilmesi ve güvenceli bireysel hesabına aylık tazminatının yatması" ifadesini kullanmıştı.

Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin, 10 Kasım'a kadar taraflara bir noktaya gelmeleri için süre verdiklerine dikkati çeken Çelik, "Hükümet programımızda, fon uygulamasıyla işçi-işveren arasındaki bu ihtilafı ortadan kaldıralım, direkt olarak aylık ücretini nasıl alıyorsa fon hesabına da bireysel hesabına da tazminat, her ay düzenli yatsın. Böylece işçi-işveren arasında tazminat kavgaları kalksın anlayışıyla fon hesabına geçelim diye taraflara teklifimiz oldu. Bu konuda farklı değerlendirmeler var. Son kez pazartesi günü bakanlıkta saat 11.00'de taraflarla 3'lü danışma çerçevesinde bir araya geleceğiz" dedi.

-Diğer görüşler

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Biz bununla ilgili geriye gidecek hiçbir şeyin içinde olmayız. Bunun altına ne imza atarız, ne o toplantıya katılırız, buna da şiddetle karşı çıkarız" ifadesini kullanmıştı.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da kıdem tazminatının Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş'in kırmızı çizgisi olduğunu belirterek, "Türk-İş, kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın gasbına yönelik her türlü girişimin karşısındadır. Bunun cevabı genel grev olacaktır" demişti.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kıdem tazminatı fonunu isterken talebimiz, var olan haklarımızın güvence altına alındığı bir çözüm. Hak-İş, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlemeyi asla kabul edemez, bunu tartışma konusu dahi yapmaz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Kıdem tazminatı sadece para gözüyle değerlendirilmemeli. Kıdem tazminatı aynı zamanda iş yerinde çalışan işçilerin iş güvencesi anlamına geliyor. DİSK'in kıdem tazminatına dair kırmızı çizgileri bellidir ve konfederasyonumuz, bu kırmızı çizgileri çiğneyen herhangi bir pazarlığa girmeyi reddetmektedir" şeklinde konuşmuştu.

-TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, "Teklifimiz, mevcut ve çalışan işçilerimizin kıdem tazminatı haklarının muhafaza edilmesi ama onların müktesep haklarına riayet edilirken işverenin müktesep haklarına da hürmet gösterilerek yeni işe girecek işçiler için OECD ortalamalarını geçmeyecek şekilde düzenlenmesidir" demişti.

-ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasını desteklediklerini belirterek, kıdem tazminatının bazı küçük ve orta boy işletmeler için sermayelerinin sıfırlanması anlamına geldiğine işaret etmişti. Taşeron firmaların önceki işverenden tahsil edilemeyen kıdem tazminatlarından da sorumlu tutularak iş yapamaz duruma getirildiğini vurgulayan Bezci, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasını desteklediklerini açıklamıştı.

-ASO Başkanı Nurettin Özdebir de kıdem tazminatının tamamen işçinin lehine olan bir uygulama olduğunu savunmuştu.

KAYNAK: AA - HABER7
YORUMLAR 24
  • hulusi cana 10 yıl önce Şikayet Et
    Mesele Sadece KIDEM değil ki!. Kamu çalışanın çok sorunu var. Memur var İşçi ve Geçici işçi var, Sözleşmeli var, KİT var, Taşeron var. Neden aynı işi yapanlar farklı statülerde çalışırlar ve farklı maaş alırlar ve farklı sosyal haklara sahip olurlar ki. Hepsine KAMU ÇALIŞANI desek. Eşit işe eşit ücret versek o zaman adalet olmaz mı? Kamu çalışanlarının acilen tanzim edilmesi lazım. Bu böyle sürmez. Zulüm olur.
    Cevapla
  • Mustafa SARI 10 yıl önce Şikayet Et
    Tek Kelime Faruk Çelik Artık istifa et...... Haber7 de bile bu şekilde yorumlar var ise Faruk çelik artık anlamalı bu tazminat meselesi patron ağzıyla yazılmış.Kağıt üzerinde ile reel arasında çok fark var sayın bakan.İlk önce çözülmesi gereken diğer sorunları çözün.Nemaydı konut edindirmeydi çerez edildi bu hakkımızıda size çerez etmeyiz merak etmeyin...İşçinin hakkı yenilmeyecek deniliyor ama detaylı bir bilgilendirme yok.bizim 10 yıllık çalışan haklarımızı ya herro ya merro ile yedirtmeyiz bunu bilesiniz..
    Cevapla
  • Tolga Cetiner 10 yıl önce Şikayet Et
    Birileri bu bakana diğer sorunlarıda hatırlatırmı acaba. Bütün sezonlar ak partiye oy vermiş biriyim kimse propaganda ediyor demesin. Fakt şunuda anladımki Faruk çelikten bakan olmaz. Açık ve NET. yıllardır taşeron firmalarda ezdirilen üniv.liler teknisyenler teknikerler hatta tüm işçiler hakkında kimse bir hamle yapmıyor. Yeter artık yav. daha yeni birkaç aylıklar ve yeni giren sözleşmelileri kadrolara aldılar. onlarda zaten torpilliler herkes biliyor. kadroya mı ihtiyaçları vardı sanki. yıııllardır bir el atan yok. kölelik almış başını gitmiş. hani adalet krdeşim. bıktık. ya şu bakanı değiştirsinler ya da iş yaptırtsınlar ne bu böyle.
    Cevapla
  • mahmut çetin 10 yıl önce Şikayet Et
    yapın kardeşim yapın iyi ediyorsunuz . yapın kardeşim yapın iyi ediyorsunuz neymiş ülkedeki çalışan 11 milyon kişinin sadece 1.5 milyonu tazminat alabiliyormuş gerisi alamıyormuş sen devlet değilmisin kardeşim kim vermiyorsa işçisinin kıdem tazminatını tespit et ve al işçinin hakkını haaa ama pardon yaa siz değilmiydiniz işsizlik fonundaki paraya ağzını sulandıran işini kaybetmiş garibanın son umudu olan bu fondaki paraya göz diken, ama baktınızki kayıp çok yani oy gidecek hemen geri adım attınız şimdide kıdem tazminatı diye bir fon kurup onuda kendiniz ve yandaşlarınızla bu yandaşlarınızda akrabalarınız ve yaltakçılarınız size oy verenlerin yüz binde birini bile temsil etmiyor bu kişiler sabrımız taştı akp kuruldu kurulalı size oy verdik ama siz bu şekilde devam ederseniz sizinde sonunuz darbecilerle aynı cezaevleri olacak nasıl onlar hak yedilerse sizde yiyip yedirmek istiyorsunuz.
    Cevapla
  • ozdegel 10 yıl önce Şikayet Et
    ne fark eder kardeş. sen vermeye devam et... sen ısrarla vermeye devam et onlarda ısrarla haklarına el koysun... senin gibilerin hiç bir şekilde isyan etmeye hakkın yok......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle