Bedelli askerlik yapanlara müjde

Bedelli askerlik yapanlar, emekli olurken askerlik borçlanmasından yararlanıp daha erken emekli olabilecekler mi? İşte SGK uzmanının bu konudaki görüşü…

Bedelli askerlik yapanlara müjde
Bedelli askerlik yapanlara müjde
GİRİŞ 24.10.2013 07:57 GÜNCELLEME 24.10.2013 12:00

Bedelli askerlik yapanlar yasaya göre emekli olurken yaş indiriminden yararlanamıyor. Ancak, uzmanlara göre; bedelli askerlik yapanlar mahkemeye başvurarak, eksik günleri için ödeme yapıp yaş indiriminden yararlanabilir.

30.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6252 Sayılı Kanun kapsamında BEDELLİ ASKERLİK yapanların aklını karıştıran en büyük soru, SGK'ya askerlik borçlanması yapıp erken emekli olup olamayacakları…

Bir okuyucumuzun bu konudaki sorusunu SGK Uzmanı Cemalettin Gürsoy, cevapladı:

Soru: Son çıkan yasa kapsamında 30 bin lira ödeyerek bedelli askerlik yaptım. Ancak kafama takılan bir soru var. Askerliğini yapan kişiler emekli olmak istediklerinde SGK'dan bazı haklardan (yaş ve prim ödeme gibi...) yararlanabiliyor. Biz de emekli olmak istediğimizde normal askerlik yapanlar gibi bazı haklardan yararlanabilir miyiz? Konu hakkında bilgi verirseniz seviniriz...

Cevap: Değerli okurum. Sorunuz çok çetrefilli. Bir haftadır bu konuyu yetkili kişilere sordum sağlıklı bir yanıt alamadım. Ancak yaklaşık 100 bin kişi bedelli askerlik hakkından yararlandı. Parası olan ya da bulduğu işini kaybetmek istemeyenler 30 bin lira ödeyip askerliğini yapmış oldu. Bu güzel bir uygulama.

Sakat olan, sonrasını düşünmeden çıkartılan yasada...
Çünkü, mevcut uygulamaya göre, askere giderken sigortası olmayan kişiler askerlik süresi kadar borçlanma yapıp hem eksik prim günlerini tamamlayıp yaştan indirim alabiliyor. Askerlikten sonra sigortalı olanlar ise eksik prim günlerini ödeyebiliyor.

İş bedelliye gelince "kırk satır mı, kırk katır mı" deniliyor. Önceki dönemde bedelli askerlik yapanlar askerlik şubesinden aldığı belgeyle kaç gün askerlik yaptıysa prim gün eksiğini ödeyebiliyordu. Son kanunda gün sayısı kaldırıldı. Yani, son kanunla eksik prim günü olan bedellilerin borçlanma hakkı ellerinden alınmış oldu. Çünkü askerlik şubesi bedellilere "Bedelli-Muaf" belgesi veriyor. Özetle sizin gibi bedelliler için bir yaptırım yok.

Ancak yaklaşık 100 bin bedelli askerlik yapanlar eksik günleri için ödeme yapabilir.

Bunun için izlenecek yol tabiî ki mahkeme.
Sizin gibi kişiler SGK'nın verdiği haktan yararlanabilmesi için askerlik şubesinden alacağınız belgeyle beraber SGK'ya müracaat edip (red yazısı) alacağınız belgeyle mahkemeye başvurup hakkınızı çatır çatır alın.

Zaten mevzuatları incelediğimizde ve hukukçularında görüşüne göre bu dava yüzde yüz olumlu sonuçlanır.

takvim