Bugün çalışana 2 kat ücret

Bayramda çalışacak olanlar da var. Bayramda çalışmak işçinin onayına bağlı. Kanunlara göre çalışmak durumunda kalanlar yüzde 100 zamlı ücret alacak

Bugün çalışana 2 kat ücret
Bugün çalışana 2 kat ücret
GİRİŞ 15.10.2013 08:22 GÜNCELLEME 15.10.2013 08:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bugün herkes sevdikleriyle beraber bayramı yaşarken, bazılarımız bayramda çalışmaya devam edecek. Bugün ve bayram boyunca çalışacak olanların iş kanunlarından kaynaklanan bazı hakları var. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, resmi tatil günlerinde çalışmak işçinin onayına bağlı. Yani işveren, bayram günleri işçiyi zorla çalıştıramaz.

Ne var ki, işçiyle işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bayram günlerinde çalışma yapılması yönünde düzenlenmiş bir madde var ise, işçi o zaman kendi rızası olmaksızın çalışmak zorunda. Bunun dışında işçinin resmi tatil günlerinde çalışması için yazılı olarak izninin alınması gerekli.

Yüzde 100 zam var

Resmi tatil günlerinde çalışan işçinin ücreti de farklı hesaplanır. Yani resmi tatil günlerinde çalışan bir kişinin ücreti, normal bir günde çalışmasından farklıdır. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı gibi günlerde ailesinden uzakta kalmanın ve çalışmaya devam etmenin ücreti doğal olarak daha yüksektir. Resmi tatil günlerinde çalışan işçi, normal ücretinin iki katı kadar ücret alır. Yani günlük ücreti 100 TL olan bir çalışan, eğer bugün çalışırsa 200 TL ücrete hak kazanır.

Bu yılki Kurban Bayramı için resmi tatil süresi pazartesi günü öğleden sonra başladı. Eğer işvereniniz sizi pazartesi günü 12:30'dan sonra çalıştırmışsa, siz de yarım günlük ücretinizin iki katını elde edersiniz. Bunun yanında salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri çalışan kişiler de ücretlerinin bir misli fazlasını hak ederler. Yani bir gün çalışmaları karşılığında iki günlük ücret elde ederler.

Ödemeyen ceza öder

Yapılan denetimlerde resmi tatil günlerinde işçisini çalıştırmasına rağmen yine işçisine bugünler için fazla ücret vermediği tespit edilen işveren, vermediği fazla ücretin gelir vergisini, vergi zıyaı cezasını, verginin gecikme faizini ödediği gibi bir de eksik bildirimden doğan iki asgari ücret tutarında ücret cezasını öder. Bunun yanında ödemediği fazla ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi borçları da faiziyle birlikte işverenden alınır. Dolayısıyla resmi tatil günlerinde işçisini çalıştıran işveren zamlı ücreti ödemezse, çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalır ve yüksek miktarda idari para cezalarına katlanır.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 3
  • sorgunluismail 10 yıl önce Şikayet Et
    FAZLA ÜCRET. Ya siz dalgamı geçiyorsunuz.Benzin istasyonlarında her bayram çalışlışılıyor ne fazla ücreti dalgamı geçiyorsunuz.Araştırın.
    Cevapla
  • kadir sert 10 yıl önce Şikayet Et
    ya masa başında oturup yazılmış bir haber ama . en azından internet varmıştır elini altında araştırsanda yazsaydın keşke 1. cisi 100 alan 300 alır 2. cisi herkez buna tabi değildir polis ve asker bu şekilde değildir ama tüm memurlar bu şekilde çalışır
    Cevapla
  • hasan basri 10 yıl önce Şikayet Et
    ücret verilmesi güzel. bayram izinleri güzel oluyor ama diğer tarafta belediye sosyal tesisleride kapanınca iyi olmuyor part tam sistemi gelse bazı yerler açık kalsa dışarda yalnız yaşayan kalan kimsesi olmayanlar günü nasıl geçirecek bir yerler lazım
    Cevapla