Bakan Çelik'ten çalışan kadınlara müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışan kadınlara verilen doğum izninin 18 haftaya çıkarılabileceğini açıkladı...

Bakan Çelik'ten çalışan kadınlara müjde
Bakan Çelik'ten çalışan kadınlara müjde
GİRİŞ 01.10.2013 11:28 GÜNCELLEME 01.10.2013 12:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kadın istihdam oranının yüzde 32 seviyesinde olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Doğum izninin 18 haftaya çıkarılması talep ediliyor. '20 hafta' diyenler, ağırlıklı o görüşten vazgeçtiler, çünkü istihdamda sorun olabiliyor. Bu daha esnek olabilir. 18 hafta dileyen kullanabilir veya karşılıklı anlaşarak o da olabilir, değerlendirilebilir." dedi.

Bakan Faruk Çelik, gazetecilerin "Kadın çalışanların doğum izninin artırılması, çalışan kadınların çocuklarına yönelik kreş uygulaması, evleneceklere kredi gibi bazı uygulamaların Ekim ayında TBMM gündemine gelebileceğini ifade etmiştiniz, bir somut gelişme var mı, yeni düzenlemeler ne getiriyor?" yönündeki sorularını cevaplandırdı.

GENÇ NÜFUS VE KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAK HEDEFLENDİ

Konunun önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, düzenlemenin işverenler, siyasiler ve konunun içerisinde olmayanlar açısından çok farklı yorumlara tabi tutulduğunu söyledi. Faruk Çelik, şunları kaydetti: "Sivil toplum örgütleri tarafından farklı yorumlar yapılıyor. Burada amacımız; kadın istihdamını azaltmak değil, aksine bunu artırmak. Burada, farklı şekillerde bu konuyu ele almak doğru değil. Yaşanılan sorunlar var. Bizim toplumumuzun bir yapısı var, kadın istihdamıyla ilgili geleneklerimizden kaynaklanan, birçok açıdan, eğitimden kaynaklanan bazı sorunlar yaşıyoruz. Bunu aşabilmek için pozitif birçok ayrımcılıklar yaptık. Teşviklerde gerek kadınlarımıza gerekse diğer kesimlere, sayısal olarak düşük istihdam gerçekleştiği için pozitif ayrımcılıklar yaptık, teşvikler uyguladık. Şimdi de bir taraftan genç bir nüfusu korumak, diğer taraftan da kadın istihdamını düşürmemek, artırmak adına da yeni bazı düzenlemeler, yeni teşvikler yapmanın peşindeyiz. 'Acaba kreş teşviki yapabilir miyiz, evlilik teşviki yapabilir miyiz, evlilikte çeşitli maddi destek sağlana bilir mi? Acaba doğum izinlerini belirli bir süre yarı zamanlı yapıp da doğumdan sonra hem çocuk hem işini kadının götürebilmesi veya aile olarak, ebeveyn olarak hem çocuk hem de çalışma hayatını aksatmayacak bazı düzenlemeleri nasıl yaparız?' diye güzel çalışmalar var."

BU YASAMA YILI İÇİNDE ÇÖZÜME KAVUŞACAK

Yeni düzenlemenin Ekim ayı sonuna doğru Meclis'e geleceğini dile getiren Bakan Çelik, yeni düzenlemenin bu yasama yılında çıkacağını kaydetti. Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Bu yasama yılı içerisinde inşallah artık konuşulan değil, çözüme kavuşmuş olacak. Kimse de farklı yorumlar yapmasın. Farklı yorum yapılacak bir düzenleme içerisinde değiliz. Amacımız belli. ‘Efendim kadın istihdamına engel oluyorsunuz?' Niye engel olalım kadın istihdamına. Niye onu zaafa uğratacak bir işin içerisinde olalım? Böyle bir şey söz konusu değil. ‘Peki çocuk?' Evet, genç bir nüfusa ihtiyacımız var, gelecekte yaşlı bir nüfusa dönüşüyor Türkiye. O halde, madem ‘2-3 çocuk olsun' diyoruz. O halde, ‘bu çocuğu dünyaya getirecek olan annenin de bazı pozitif ayrımcılıklara hakkı vardır' düşüncesiyle bazı düzenlemeler yapıyoruz. Olay bundan ibarettir. İnşallah her açıdan, hem genç bir nüfus, hem annenin istihdamda bulunması, kadının istihdam içerisinde yerinin daha fazla alması konusunda bu düzenleme ciddi katkı sağlayacaktır."

DOĞUM İZNİ 18 HAFTAYA ÇIKABİLİR

Çalışan kadınlara halen 16 haftalık doğum izninin uygulandığını anlatan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, izin süresinin 18 haftaya çıkarılması yönünde talep olduğunu hatırlattı. İzin süresine ilişkin çeşitli görüşlerin ortaya konulduğunu vurgulayan Bakan Çelik, şunları söyledi: "Şu anda zaten 16 hafta olarak uygulanıyor doğum izinleri, bunun 18 haftaya çıkarılması talep ediliyor. '20 hafta' diyenler, ağırlıklı o görüşten vazgeçtiler, çünkü istihdamda sorun olabiliyor. Bu daha esnek olabilir. 18 hafta dileyen kullanabilir veya karşılıklı anlaşarak o da olabilir, değerlendirilebilir. Öyle bir teklif de geldi bize Çalışma Meclisi'ndeki görüşmelerimizde. Acaba 18 haftayı kesin değil de 16 haftanın üzerindeki süre işverenle ilgili çalışan kadının anlaşması çerçevesinde olabilir mi gibi yaklaşım içerisinde olanlar oldu. Bunların hepsi değerlendirilebilir. Tekrar ediyorum, bu düzenlemedeki amaç; kadın istihdamını düşürmek değil. Kadın iş gücüne katılım son yıllarda büyük artış içerisinde. Kadının iş gücüne katılımı yüzde 32'lerde. Bu artıyor, inşallah istihdam stratejisi çerçevesinde bizim hedefimiz kadın istihdamını yüzde 38'lere çıkarmak. İnşallah onları önümüzdeki dönem içerisinde sıkı bir takiple bu oranları yükseltmeye devam edeceğiz."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 6
  • salih temiz 10 yıl önce Şikayet Et
    kadın ev işi yapmak zorunda değildir. islama göre kadın ev işi yapmak zorunda değildir.hatta kadın hizmetçi istemişse erkek bunu sağlamalıdır.maddi imkanı yok ise erkeğin kendisi bizzat ev işine yardım etmek zorundadır.islamı kendi nefsinize alet etmeyin lütfen.
    Cevapla
  • salih temiz 10 yıl önce Şikayet Et
    çalışan kadına bazı erkekler neden karşı çıkar. sebep belli.yaradılış ile ne alakası var.hz. hatice ticaret yapıyordu ve onunla peygamberimiz evlendi.hanımları sahabe hanımlar para kazanabiliyordu.islam kadın para kazanamaz demez .çalışamaz demez.bazı erkeklerin rahatı kaçacak tabi. kadın çalışınca evde televizyon karşısında geceleyen erkekler biraz kalkın eşinize yardım edin.peygamberimiz yardım ediyordu ev işlerine. şimdiki erkeklerin çoğu dindar görünenler de dahil eve gelir oturur hanım çay getirsin meyve getirsin o da otursun keyfine baksın yok öyle. hayat müşterek deyip te evde yan gelip yatmak islamla bağdaşmıyor.biraz rahatınızı bozun baylar ev işi kadın işi demek değildir.
    Cevapla
  • benazir kandemir muhcu 10 yıl önce Şikayet Et
    peki siz de . çalışmayan kız aramayan kaynana ve damat adaylarının varlığından, ev de oturan ve çocukları ile meşgul olan kadına ağzı açıldı sen para kazanmayı biliyormusun erkeklerin varlığından haberdar mısınız? geçin bu işleri çalışan kapalı bir bayanım oğlum hasta 3 ayda bir ist.prof. muayenesine götürüyorum kimse bana demiyor ne yapıyorsun ne ediyorssunuz bu masrafların altından nasıl çıkıyorsunuz diyen yok. ben de bilirim ev de oturmayı geçen yıl biz oğlumla hastanede yatarken hastalığın gidişatını bile sormaktan kaçındılar niye para isteriz diye allaha hamd olsun devletimden razı olsu başörtüle namusumla çalışıyorum eşimin omuzundaki yüke ortak oluyorum ve bunu yaptığım için günahkar hissetmiyorum yeter artık kadın çalışmasın diyip durmayın birçaok çalışan kadın evde oturan kadından daha da kalitelidir ev hanımlığı konusunda.
    Cevapla
  • ÖZCAN TEKİN 10 yıl önce Şikayet Et
    sakız gibi uzadı bu iş. ha bire doğum izni 6 ay bilmem kaç ay deyip deyip duruyorsunuz, vatandaş daha kanun çıkmadan doğum iznini 6 ay zannediyor... laf çok icraat yok..
    Cevapla
  • ümit tataroğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    gerçektenmi. sen varya gerçekten kabinenin bu kadronun en talihsiz vekilisin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle