Taşeron işçinin zam kararı çıktı ama...

YHK, sağlıkta çalışan bir kısım taşeron işçislerine yüzde 5+5 zam verdi. Ancak işçinin zammını kimse vermeye yanaşmadı. Son sözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı söyleyecek.

Taşeron işçinin zam kararı çıktı ama...
Taşeron işçinin zam kararı çıktı ama...
GİRİŞ 22.09.2013 07:49 GÜNCELLEME 01.11.2013 15:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, şartlarını iyileştirmek istediği 1,7 milyon taşeron işçiye Yüksek Hakem Kurulu'ndan (YHK) müjdeli karar çıktı. Ancak henüz uygulanamayan bu kararla ilgili süreç şöyle gelişti:

*Hak-İş'e bağlı Öz Büro İş Sendikası, uzun uğraşlardan sonra sağlık alanında zor şartlarda çalışan taşeron işçilerin önemli bir bölümünü sendika üyesi yapmayı başardı.

*Taşeron işçilerin çalıştığı şirketle toplu sözleşme masasına da oturan sendika, anlaşma sağlayamadı.

Yüzde 5+5 zam aldı

*Bunun üzerine sendika, yasal hakkını kullanıp Yüksek Hakem Kurulu'na (YHK) başvurdu. YHK da, yetkisini kullanıp uyuşmazlık maddelerini tek tek inceledi.

*Enflasyon ve hayat şartlarını dikkate alan YHK, işçilerin maaşına 2013'ün birinci ve ikinci 6 ayı için yüzde 5 artı 5, 2014 için de yine yüzde 5 artı 5 zam yapılması yönünde karar aldı.

*Bunun üzerine Öz Büro İş Sendikası da, YHK kararını götürüp taşeron şirketten kararların aynen uygulanmasını istedi.

*Ancak taşeron şirket, devletten işi çok küçük bir kârla ihaleyle aldığını, YHK kararlarını uygulaması halinde iflas edeceğini belirterek, zam ve diğer sosyal hakları devletin ödemesini istedi.

Bunu uygulayamayız

*Sendika bu sefer de kurum yöneticilerinin kapısını çaldı. Bürokratlar, taşeron şirketle yaptıkları ihalenin Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olduğunu, dolayısıyla yapılmış ihale şartlarını sonradan değiştirmeleri halinde suç işlemiş sayılacaklarını, Sayıştay'ın kendilerine "ihaleye fesat karıştırmak"tan işlem yapabileceğini söylediler.

KİK'ten de ‘hayır' çıktı

*YHK'dan çıkmış resmi kararı uygulatabilmek için bu sefer Kamu İhale Kurulu'na (KİK) başvuruldu. KİK yöneticileri de, işçilere verilecek ücretlerin ihalede belirlendiğini, ihale süresi tamamlanmadan işçilere zam yapılmasının ihaleye fesat karıştırmak suçundan cezayı gerektirdiğini bildirdiler.

*KİK ve kurum yetkililerinin YHK kararlarını ancak önümüzdeki yıl yenilenecek ihaleye eklenecek maddelerle uygulanabileceğini söyledikleri de belirtildi.

Çözümün adresi Çalışma Bakanı

Konuya ilişkin bilgi veren Öz Büro İş Sendikası Başkanı Muharrem Özkaya, taşeron işçilerin örgütlenmesi için büyük mücadeleler verdikten sonra, YHK kararıyla 1,7 milyon taşerona örnek teşkil edecek bir gelişmeyi yakaladıklarını söyledi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in, "Taşeron işçileri örgütleyecek sendika arıyorum" sözleriyle kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Özkaya, "Biz Sayın Bakan'dan aldığımız cesaretle görevimizi yerine getirdik. Şimdi düğümü çözmesi için kendisini bekliyoruz. YHK kararlarının taşeron işçilerde de uygulanmasının önünü açacak yasal destek istiyoruz" dedi.

Bayram mesaisi ve 35 gün kıdem

YHK zammın dışında, sendikanın toplu iş sözleşmesi masasında talep ettiği bir dizi sosyal ve ekonomik hakkı da taşeron işçiye resmi olarak verdi. Taşeron işçiler, her yıl ekim ayında 200 lira yakacak yardımı ve dini bayramlarda 60'ar lira harçlık, haftalık 45 saat çalışma, fazla mesailerin yüzde 50 zamla ödenmesi, yılda 35 gün kıdem tazminatı, sebepsiz işten atılma durumunda 8 aylığa kadar iş güvencesi tazminatı gibi önemli haklar elde etti. Ayrıca yılda 45 güne kadar mazeret izni, çocuk başına 20 lira çocuk yardımı, ücretsiz toplu taşıma kartı, bayramlarda çalışma halinde 3 yevmiye, yılda 20 TL ikramiye aldılar.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 2
  • MUSTAFA YILDIRIM 10 yıl önce Şikayet Et
    TAŞERON İŞÇİLERE YAPILAN ZÜLUMLERİ GÖRÜPTE SESİ ÇIKMAYANLARA;. Hakkımızı helal etmiyoruz.
    Cevapla
  • cengizhan yilmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    ADALET!. ben bir tavuk firmamsında asgari ücretle çalışan bir taşeron işçisiyim. geçen gün hiç dinlenmeden mola vermeden tam 9 saat çalıştık. işimiz zaten çok ağır. lakin aldığımız paradan fazlasıyla hak ettiğimizi düşünüyorum. hiç çalışmadan masa başında veya kahvehane köşelelrinde çalışan kamu personeli aylık 3-4 bin TL maaş alırken bizim böyle bir ücretle çalışmamız hiç te adaletli değildir. Sayın başbakanın buna bir çözüm getirmesini istiyoruz. evkirası+elektrik+su+çocukların okul masrafı. Bunların hakkından çıkamıyoruz. bir çözüm bekliyoruz hukumetten!
    Cevapla