Çalışan kadınlar için doğum izni arttı

Özel sektörde ücretli doğum izni 16 haftadan, 18 haftaya çıkacak. İkiz doğumlarda için ise bu süre 20 hafta oluyor.

Çalışan kadınlar için doğum izni arttı
Çalışan kadınlar için doğum izni arttı
GİRİŞ 21.08.2013 07:59 GÜNCELLEME 21.08.2013 07:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı çalışan annelerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik paketin en önemli maddesi olan ücretli doğum izni süresinin 18 haftaya çıkması bekleniyor. Çalışma Bakanlığı, çalışan annelerin sosyal ve özlük haklarında iyileştirme yapılmasına evet derken, uzun süreli ücretli izne karşı çıktı. Son haliyle taslakta, kadınlara verilecek ücretli doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya, ikiz doğumlarda 20 haftaya çıkarıldığı belirtildi. Ayrıca mevcut İş Kanunu'nda yer alan 6 aylık ücretsiz izin hakkı da devam edecek. Düzenlemeye işverenler ancak esnek çalışma düzenlemesiyle birlikte evet diyor. Bakanlık, yeni yasama döneminde doğum izni ve esnek çalışmaya olanak tanıyan özel istihdam büroları düzenlemesini bir paket halinde Meclis'e getirecek.

MESAİ İÇİN LİMİT 7.5 SAAT OLDU

Kadınlara iş hayatında daha çok yer verilmesi, ekonomideki gelişim açısından da önem taşıyor. Bu kapsamda kadınların çalıştırılma şartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler de hayata geçti. Buna göre gebe veya emziren kadınlar, günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamayacak. 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde çocuklar için kreş kurulması zorunlu olacak.

KONTROL İÇİN İZİN VERMEK ZORUNDA

Gebelik süresince gerekli sağlık kontrolleri için işveren çalışana ücretli mazeret izni vermek zorunda. Çalışanın hekime gitmesine izin verilmemesi ise mümkün değil. Aksi bir uygulamada çalışan için haklı fesih nedeni doğuyor. Yani çalışanlar kıdem tazminatını talep ederek derhal işten ayrılabiliyor.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 4
  • KARADENIZ KARASIN 10 yıl önce Şikayet Et
    üzülerek söylüyorum. Kamu'da kadınlar zaten çalışmıyorlar onlar kendilerine yatacak bir yer bulurlar ömür boyu orda kıvranır dururlar 2 evrak getirirler of of 2 evrak yazarlar pof pof öyle bir durumdayım ki bir daha başka bir yere tayin isteyeceğim zaman önce orada çalışan kadın sayısına bakıp ona göre tayin isteyeceğim.Kadınlar eşitlik diye bas bas bağırırlar ama malesef kamuda bütün pis işleri erkekler yaparlar.Bütün kötü yerlere erkekler tayin olurlar. Kadınların kamuda geçirdiği 20 yılın 15 i yalandandır.Şayet kadınlara böyle bir hak verilecekse emekli olacakları zaman bu haksızlık giderilmeli kaç gün izne ayrılmışsalar çalışmalıdırlar.Öyle yetimin hakkını kimsenin yemeye hakkı olmamalı
    Cevapla
  • aysel hasçelik 10 yıl önce Şikayet Et
    ÇOCUĞU OLMAYAN ÇALIŞAN BAYANLARDA DÜŞÜNÜLMELİ . tüp bebek tedavisi görenler içinde kolaylık sağlanmalı
    Cevapla
  • NEJAT TARHAN 10 yıl önce Şikayet Et
    NEJAT. Çalışan kadına doğum nedeni ile verilen ilave hakların onun iş bulmasına engel olabileceği konusunda endişelerim var , hakların artması işverenin kadın çalıştırmasına engel olabilir diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Vuslat 10 yıl önce Şikayet Et
    Ne değişti ki. Aman ne kadar çok arttırmışlar. Başta görüşülürken mangalda kül bırakmıyorlardı. Kırpıla kırpıla kuşa döndü herhalde. Bütün iş yerleri esnek çalıştıracak mı acaba?
    Cevapla