Bunu yapanlara devletten maaş ve emeklilik!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yaşlıların hayata aktif katılımını sağlamak sağlık ve refahlarını artırmak amacıyla “yaşlanma ulusal eylem planı” hazırladı

Bunu yapanlara devletten maaş ve emeklilik!
Bunu yapanlara devletten maaş ve emeklilik!
GİRİŞ 08.08.2013 09:43 GÜNCELLEME 08.08.2013 14:20
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

3 yıl içinde uygulamaya konulacak plana göre, devlet ev ortamında yaşlısına bakan aile üyesine ekonomik destek verecek. Çalışabilir ve çalışmak isteyen yaşlılar için iş kanununda "emekliliğe kademeli geçiş" ve "esnek çalışma" gibi yeni düzenlemeler yapılacak. Yaşlılara karşı her türlü ihmal, istismar ve şiddetin ortadan kaldırılması amacı ile yasal düzenlemeler hayata geçirilecek.

Bakanlık, yaşlılıkta sağlık ve refahın artırılması ve yaşlılıkta olanaklar sunan, destekleyici ortamların sağlanması amacıyla, "Türkiye'de yaşlıların durumu ve yaşlanma ulusal eylem planı" hazırladı. Planda dikkat çeken başlıklar özetle şöyle:

-  Yaşlılara götürülecek tüm hizmetlerin planlanabilmesi için "Yaşlı Veri Tabanı" oluşturulacak.

-  Ev ortamında yaşlıya bakan aile üyesine ekonomik destek verilecek. Ayrıca aile üyeleri eğitim ve danışmanlık hizmeti alacak.

-  Kırsal kesimde yaşlılara, yaşa bağlı sağlık sorunları ile ilgili periyodik sağlık taramaları yapılacak.

İkaz sistemi kurulacak

-  Evinde yaşayan yaşlılara yönelik elektronik ikaz ya da yardım cihazları ile istedikleri hizmetlere ulaşabilecekleri acil çağrı merkezleri oluşturulacak.

-  Çalışabilir ve çalışmak isteyen yaşlıların teşvik edilmesi ile ilgili olarak çalışma hayatında emekliliğe kademeli geçiş ve esnek çalışma gibi yeni düzenlemeler yapılacak.

-  Yaşlıların kalacağı konutların fiziki koşullarının ve çevre düzenlemelerinin gündelik hayatlarını kolaylaştıracak şekilde yeniden planlanması için mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

-  Yaşlılara karşı her türlü ihmal, istismar ve şiddetin ortadan kaldırılması için düzenlemeler yapılacak.

Yaşlılık müfredata giriyor

-  Kuşaklar arası dayanışmanın ve yaşlıya saygı bilincinin geliştirilmesi için yaşlanma, yaşlılık psikolojisi, yaşlılığın endişe dönemi olmadığı ve yaşlı istismarı gibi konular, milli eğitim müfredatına girecek.

-  Yaşlının otorite, bilge, üretken özelliklerinin ve diğer önemli katkılarının toplum tarafından tanınmasının sağlanması amacı ile "Ulusal Yaşlanma Enstitüsü" kurulacak.

 

YORUMLAR 4
  • Hüseyin M. ODABAŞ 10 yıl önce Şikayet Et
    hasan gülten. hasa gulten kardeşim ALLAH katında çok hayırlı çok sevap bir iş yapıyorsun. Senin yaptığın bu fedakarlığın sevabını biz ibadetle yakalayamıyacağımızı düşünüyorum. Sen evlenemedin ama ALLAHIN sana ne güzel eşler yarattığını keşke bilebilseydik. Sabtet kardeşim.Allah yardımcın olsun. Gerçekten pek büyük ecir kazanıyorsun.
    Cevapla
  • Kamil 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel olur. ama yaşlı hakkına kaç yaşında sahip olunacak ,malum eskiden 40 yaşındaki kişiye yaşlı diyorduk ama şimdi 60 yaşında emekli bile olunamıyor
    Cevapla
  • hasangulten 10 yıl önce Şikayet Et
    UYGULAMA NASIL OLACAK PEKİ . Ben şahsen , 30 seneyi geçkin süredir ablama bakıyorum. kendisinde zeka geriliği ,obezite var, ayrıca yürüme zorluğu çekiyor, ayak damarları tıkalı,aşırı kireçlenme var, yani özürlü sayılabilecek durumda. kendisi babadan yetim maaşı alıyor,evi yok,benim yanımda kalıyor.bende emekliyim. aldığımız para yetmiyor, ablamın bakımını ben yapıyorum,idrar tutamama sorunuda var. devlet banada yardım edecek mi peki. diğer abisi hiç ilgilenmiyor,bir abim de öldü,sağkende ilgilenip yardımcı olmadı. birçok kısmetim çıktığı halde ablamı istemedikleri için evlenemedim.
    Cevapla
  • yunus doğdu 10 yıl önce Şikayet Et
    BİRDE. Şu yaşa takılanların sorununu çözseniz çözemiyorsanız'da en azından sağlık sisteminden faydalanmalarına imkan getirseniz..
    Cevapla