Torba yasayla memurlara getirilen yeni haklar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan torba yasa ile memurlara yeni haklar tanındı. İşte torba yasayla memurlara getirilen yeni haklar...

Torba yasayla memurlara getirilen yeni haklar
Torba yasayla memurlara getirilen yeni haklar
GİRİŞ 03.08.2013 06:31 GÜNCELLEME 03.08.2013 06:31
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanan torba yasa ile pek çok kesime önemli haklar geldi. Bunlardan biri de vekil memurlar. Daha önce açıktan vekil olarak atananların ücretli izin hakkı bulunmuyordu. Torba yasa ile bu durumdaki personele ayda 2 gün olmak üzere yılda yirmi güne kadar izin hakkı tanındı. Torba ile doğum yapan memurlar lehine de düzenleme yapıldı. Doğum yapan memura bir yıl süre ile gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemekteyken, bu süre iki yıla çıkartıldı. Ayrıca KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin her türlü izin hakları memurlarla paralel hale getirildi. Torba yasa ile 100 bin sözleşmeli memur kadroya geçerken, aday memur olarak görev yapmaktayken kılık kıyafet kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle disiplin cezası alarak görevlerine son verilen memurlara da yeniden atanma hakkı getirildi. Yasa ile vekil Kur'an kursu öğreticisi olarak görev yapanlarla 4 Mayıs 2005 ile 30 Haziran 2013 arasında en az 3 ay süreyle bu görevde bulunanlar kadroya geçirilecek.

Yasa ile kamuya 2 bin 827 kadro ihdas edildi. Köy korucularından 55 yaşını doldurduğu için görevleriyle ilişikleri kesilenlere ödenen maaşlar, 384 liradan 653 liraya yükselecek. En yüksek aylık miktarı ise 614 liradan 883 liraya çıkacak. Muhtarların aldığı 460 liralık maaş da 875 lira olacak. Yasa ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yönetici olarak görev yapan doktor, diş hekimi ve eczacılar 4 bin 900 lira ek ödeme alacak. Bu düzenlemeyle SGK'da görev yapan sağlık personelinin kurumdan kaçışının önlenmesi hedefleniyor.

Torba yasa ile pek çok alanda değişiklik geldi. Yasa ile işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi çalıştırma şartı 6 ay ertelendi. Buna göre 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfındaki 600 bin işyeri, 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olacak.

Düzenleme ile iş güvenliği uzmanı tanımı genişletildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve İşkur'daki müfettişler ile şehir plancısı, peyzaj mimarı, iç mimar ve biyologlar da iş güvenliği uzmanı olabilecek. Çalışma Bakanlığı, torba yasaya kendi çalışanları için de önemli düzenlemeler koydu. Buna göre Çalışma Bakanlığı'nda yurtdışı görev kapsamı genişletildi. Daha önce genel müdür ve üstü personel yurtdışı sürekli göreve atanabiliyorken yeni düzenlemeyle bu kapsama daire başkanı ve üstü personel de girdi. Ayrıca Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nda merkez teşkilâtındaki müfettişler de yeterliklerini aldıktan sonra 7 yıl çalışmış olmaları şartıyla yurtdışı göreve atanabilecek.

İLK HALİYLE CİDDİ FARKLAR VAR

Torba Kanun'un ilk hazırlanan şekli ile Mecliste geçirdiği evre arasında ciddi farklar bulunuyor. Bu çerçevede torbada ciddi delikler oluştuğu belirtiliyor. 

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 4
  • ALAİ KOC 10 yıl önce Şikayet Et
    NE MÜJDESİYMİŞ BU?. Okuyun bakalım,memuru rahatlatıcı ne var.hiçbirşey yok,Maddi yönden..Bilmemne süresi bir yıldan ikiye çıkmış,geçciler kalıcı olacakmış.Çalışana ne var?Palavraya devam....
    Cevapla
  • muhammet 10 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücretliler, emekliler, . gidin işçilerle uğraşın bırakın yakamızı, biz memurların sizden çektiği nedir böyle.
    Cevapla
  • kartal tibet 10 yıl önce Şikayet Et
    Yine asgari ücret tellalları üşüşür habere. Sanki memurlar yüzünden az maaş alıyorlar gibi, iki güne bir çıkan memura zam haberleri de etkili tabi bu tepkilerde. Keşke haberlerin yarısında söylenen zamların yarısı oranında zam alabilse memur kimse maaşıma zam demez de bunu anlayacaklar nerede?
    Cevapla
  • Mahone 10 yıl önce Şikayet Et
    memura zam , memura hak ,memura..... Az birazda bağkurluyu görün lütfen..
    Cevapla