Çağrı merkezleri Doğu'ya istihdam kaynağı oldu

Doğu ve Güneydoğu'da 30 bin gence iş kapısı olan çağrı merkezleri halkın yüzünü güldürüyor. Bacasız sanayi gibi çalışan kuruluşlar bulundukları illere 50 milyon liranın üzerinde katma değer sağlıyor.

Çağrı merkezleri Doğu'ya istihdam kaynağı oldu
Çağrı merkezleri Doğu'ya istihdam kaynağı oldu
GİRİŞ 15.07.2013 09:38 GÜNCELLEME 15.07.2013 09:38

Telekom, Turkcell ve Finansbank gibi büyük şirketlerin de aralarında bulunduğu irili ufaklı yaklaşık 20 kuruluşun Doğuya yaptıkları çağrı merkezi yatırımları bölge insanının istihdam kapısı oldu. Türkiye genelindeki 1000'e yakın çağrı merkezinin yaklaşık yarısına sahip olan Doğu illerinde yaşları ortalama 26 olan, 30 bine yakın genç iş sahibi oldu. Bu sayı tüm Türkiye'de ise 67 bin olarak kayda geçti.

HEDEF 37 BİN KİŞİ

Çağrı Merkezleri Derneği Başkanı Metin Tarakçı, çağrı merkezlerinin son yıllarda sanayi kuruluşlarından daha çok iş imkânı sağladığını belirterek, şunları söyledi: “Az maliyetle Türkiye'deki istihdam sorununu hızla kapatabilen bir sektöre sahibiz. Yıl sonuna kadar en az 15 bin kişiye daha istihdam sağlayacağız. Bunun yarısı Doğu illerinde olacak. 2015'e kadar ise 37 bin kişiyi işe alacağız. Ayrıca hemen her çağrı merkezimizde birkaç engelli çalışanımız da yer alıyor.”

DÜZENLİ GELİR EVLENDİRİYOR

Nereye yatırım yapılıyorsa en küçük biriminden takım liderliğine kadar o bölge insanından yararlanıldığını anlatan Tarakçı, “Çağrı merkezi açılmadan önce inşaatlarda çalışan gençlerden bir kısmı çağrı merkezinde işe başladı. Aralarında takım liderliğine kadar yükselenler var” dedi. Tarakçı, çağrı merkezlerinde düzenli gelir ve sigortalı iş imkânına kavuşan gençler arasında evlenip aile kuranların sayısında da artış olduğunu söyledi.

ANADOLU'YA 4 BİN KOLTUK

Çağrı Merkezleri Derneği'nin son raporuna göre bu yıl Anadolu'ya 4 bin koltuk yatırımı öngörülüyor. Bunun 1800'ü Doğu Anadolu'ya, 600'ü Güney Doğu Anadolu'ya yapılacak. Yine rapora göre çağrı merkezleri Anadolu ekonomisine yıllık 50milyon lira değer katıyor. Ayrıca diğer sanayilerde bir kişilik istihdam sağlama maliyeti, çağrı merkezi sektöründeki kişi başı istihdam maliyetine göre yaklaşık 30 kat daha yüksek

MEMLEKETTE İSTİHDAM

Çağrı merkezlerinin en önemli özelliklerinden biri de, Doğu ve Güneydoğu'daki üniversite ve yüksekokullardan mezun olan gençlere kendi memleketlerinde istihdam imkânı sağlaması. Doğudaki 15 şehre altyapı eksiklikleri nedeniyle henüz yatırım yapılamadığını da belirten Metin Tarakçı, altyapı eksiklerinin giderilmesiyle en uç noktalara kadar gidileceğini söyledi.

2 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Dünyada çağrı merkezi sektörünün büyüklüğü 374 milyar dolar. Türkiye, sektörün geliştiği ülkeler arasında şu an ilk 16'da ve 1.8 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip. Sektörün lokomotif ülkeleri ise ABD, İngiltere ve Hindistan. Dünyada 150 bin çağrı merkezi ve buna bağlı olarak 10 milyon koltuk var. Türkiye'de bu rakam ise 1000 çağrı merkezi ve 49 bin koltuk. Öte yandan çağrı merkezi sektöründe eğitimli kişilerin çalışması için 9 üniversitede çağrı merkezi hizmetleri bölümü açıldı. İşkur ise Çağrı merkezi temsilcileri yetiştirmek üzere kurslar düzenliyor.

RAKAMLARLA ÇAĞRI MERKEZİ

Yaş ortalaması 26, Çalışanların yüzde 60'ı bayan Çalışanların yüzde 50'si lise, yüzde 50'si üniversite ve yüksekokul mezunu Bir çağrı masası için gerekli yatırım ortalama 10 bin lira Bir çağrı masasında 2 kişiyeistihdam sağlanıyor 2012'de 1 milyar 200 milyon çağrı gerçekleştirildi. Telekomünikasyon ve bankacılık sektörleri toplam istihdamın yüzde 42'sini oluşturuyor.

KAYNAK: BUGÜN