İşyerlerinde ölümlere yol açacak erteleme!

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yer alan bazı uygulamaların hayata geçirilmemesinin ölümlere davetiye çıkartacağını savunan uzmanlar yetkililere uyarıda bulundu.

İşyerlerinde ölümlere yol açacak erteleme!
İşyerlerinde ölümlere yol açacak erteleme!
GİRİŞ 20.06.2013 12:32 GÜNCELLEME 20.06.2013 12:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş, istisnai olan bazı hükümlerinin ise kademli olarak yürürlüğe konulması kararlaştırılmıştı.

İş Kanunu'na konulan hükümlerle, 50 ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerini kapsamına alan düzenlemelerle, iş kazası ve meslek hastalıkları sorunun yıllarca çözülemediği görüldüğünden, işçi sayısına dayalı sınırlamaları kaldırmak ve tüm işyerlerini kapsayacak bir kanun yapmanın temel ihtiyaç haline geldiğini,  bundan dolayı ise söz konusu ihtiyacı karşılamak ve AB normlarına uymak için yeni kanunun çıkarılmasının kabul edildiğini dile getiren Kocaeli Üniversitesi İ.İ.B.F. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayım Yorgun, ancak 50'den az işçinin çalıştığı işyerlerinde 6331 sayılı kanunun getirdiği iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma veya hizmet satın alma zorunluluğuna ilişkin kademeli geçişin kanunda yer almasına rağmen uygulamanın tekrar ertelenmesi ve eski kanun şartlarına dönme girişimleri son günlerde ciddi anlamda yoğunlaştığını söyledi.

EN YÜKSEK ÖLÜM ORANI İNŞAATTA! 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin 2011 yılı istatistiklerine göre ülkemizde 69 bin 227 iş kazasının yaşandığını ve 697 meslek hastalığının tespit edildiğini ifade eden Yorgun, ölümlü kazaların 1.700'ünün iş kazaları sonucu, 10'unun meslek hastalıkları sonucu gerçekleştiğini, bu rakamların ise 2010 yılı sonuçları ile karşılaştırıldığında; meydana gelen iş kazalarında yüzde 10, meslek hastalığı sayısında ise yüzde 31 artış olduğunun görüldüğünü belirterek iş kazaları ile ilgili bazı verileri şöyle aktardı:

1.Yaş gruplarına göre dağılımda 25-29 yaş grubundakilerde,
2. İşyerinde çalışan sigortalı sayılarına göre 1-3 arası işçi çalıştırılan işyerlerinde,
3. İşçinin son işveren nezdinde ki çalışma süresine göre 3 ay-1 yıl arası kıdemlilerde,
4. İşyerindeki üçüncü iş saatinde yaşandı.

2011 yılında iş kazalarında en yüksek ölüm oranının 304 ile "Bina İnşaatı" faaliyet grubunda meydana geldiğini dile getiren Yorgun, bunu 194 ile Kara Taşıma ve Boru Hattı Taşımacılığı faaliyetlerinin izlediğini belirtti.

TEDBİRLERİ ERTELEMEK ÖLÜMLERE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Söz konusu verilerin incelendiğinde ölümcül kazaları önlemek için öncelikle küçük işyerlerine yönelik tedbirlere öncelik vermenin önemine dikkat çeken Yorgun, küçük işyerlerini örnek göstererek, tedbirleri ertelemenin ölümlere davetiye çıkartacağını söyledi.

HER KESİM SORUMLULUK ALMALI

Dar anlamda iş sağlığı ve güvenliği kavramının, işçinin sağlık ve emniyetinin işyeri sınırları ve iş dolayısıyla doğan tehlikeler karşısında korunmasını kapsadığını ifade eden Yorgun, ''Bu görevi yerine getirmek için önlemenin maliyetinin ödemekten her zaman daha ucuz olduğunu düşünerek, insan emeğine ve yaşamına saygıyı esas alan bir çalışma düzenini hakim kılmak için her kesin ve her kesimin sorumluluk yüklenmesi gerekiyor. Bunu sağlamak için kanunları uygulamak, denetlemek ve farkındalık yaratmak her halde ilk adım olacaktır. Türkiye, onayladığı uluslararası sözleşmeler nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği hususlarında yükümlülük altındadır.'' dedi.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Antlaşması, Avrupa Sosyal Şartı, Avrupa Sosyal Şartına Ek Protokol, Avrupa Birliğinin sınırlı istisnası dışında bütün çalışanları kapsayan 89/391EEC Çerçeve Direktifi ile ILO'nun İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin 155 sayılı Sözleşmesi ve İş Sağlığı Hizmetlerine İlişkin 161 sayılı Sözleşmesinin ülkemizce onaylandığını söyleyen Yorgun, sözlerini şöyle sürdürdü;

''Bu uluslar arası düzenlemelerin gereğini yerine getirmek üzere hazırlanan 6331 sayılı yasanın gerekçesinde "2005 yılında müzakere sürecini başlatmış olduğumuz Avrupa Birliğinde yalnızca silahlı kuvvetler ve polis gibi belli özel kamu hizmeti faaliyetleri ve sivil savunma hizmetleri kapsam dışında tutularak diğer tüm faaliyet kollarında çalışanların tamamı özel kanunlarında iş sağlığı ve güvenliği şemsiyesi altına alınmıştır. Görüldüğü üzere hazırlanan bu Tasarı, ülkemizde bu taahhütleri karşılayacak olan önemli bir düzenleme olacaktır." ifadesi yer almaktadır. Şimdi bu gerekçeyi yazdıktan sonra kanunun bazı maddelerini ertelemek ne anlama gelecektir. Bunun anlamı hem anayasal hem de uluslar arası sözleşmeleri yok saymaktır. Ancak, açıkça ifade edeyim ki anayasamızın 90. Maddesi gereğince usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir ve bu hükümler bağlayıcıdır.''

''EVET'' OYU VEREN ÖLÜME DEVAM DİYECEK

Hukukun temel ilkelerinden birinin ''insanların beden ve ruh bütünlüğünü korumayı teminat altına almak'' olduğunu söyleyen Yorgun, iş sağlığı ve güvenliği hakkının hem devlete hem de işverenlere sorumluluk yüklediğini, o yüzden mali gerekçelerle iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini ertelemenin kasten adam öldürmekle eş değer olduğunu belirterek, ''6331 sayılı kanuna "evet" oyu verenler özellikle iş kazaları sonucu ölümlere "dur" demişlerdi, şimdi ise kanun değişikliğine "evet" oyu verirlerse "ölmeye devam edin" diyeceklerdir.'' dedi.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • mehmet akın 10 yıl önce Şikayet Et
    BARETSİZ ÇALIŞIRKEN KAFASINA DARBE ALAN İNSAN İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN NE MANAYA GELDİĞİNİ ANLAYAMAZ.. Kardeşim bu memlekette araçlarda emniyet kemeri 95 yılında mecbur kılındı . yıl 20132 şehir içi kullanım oranı % 60 şehirler arası yollarda kullanım oranı % 90 .bakın kaç yılda bir kültür yeşermiş. SİZ İŞ GÜVENLİĞİNİ KÜLTÜR OLARAK GÖRMÜYORSANIZ ARACINIZDA EMNİYET KEMERİ DE BAĞLAMAMLISINIZ
    Cevapla
  • Mehmet Yıldız 10 yıl önce Şikayet Et
    Sanki bugüne kadar kimse çalışmadı!. Ne ölümü, bu yasadan nemalanacak çevrelerin işi bozuldu da ondan ağlıyolar. Para kapısı bu uygulamalar...
    Cevapla