'Çalışanlar arasındaki ücret makası açılıyor'

Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen son Torba Yasa ile daire başkanı ve grup başkanlarının ek göstergesinin 3 binden 3 bin 600'e çıkarıldığını söyledi.

'Çalışanlar arasındaki ücret makası açılıyor'
'Çalışanlar arasındaki ücret makası açılıyor'
GİRİŞ 29.05.2013 14:39 GÜNCELLEME 29.05.2013 14:39

Bu düzenleme ile aylık ve ikramiye bağlama oranlarının yüzde 70'den, yüzde 130'a yükseltildiğini belirten Bulut, "Çalışanlar arasındaki ücret makası daha da açılmıştır." dedi.

Yıllardan beri gerek toplu görüşme masalarında, gerekse toplu sözleşme masasında, tüm unvanların ek göstergelerinin ve özel hizmet tazminatlarının yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini hatırlatan İbrahim Bulut, ek göstergesi olmayan yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar ile ek göstergesi olmayan diğer çalışanların da ek göstergeden faydalandırılması gerektiğini dile getirdi. Bulut şunları kaydetti: "Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara ek gösterge verilmesi ve ek göstergesi düşük olan şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, uzman, uzman yardımcısı, şef, VHKİ, memur, güvenlik görevlisi ve şoförlerin ek göstergesinin artırılması beklenirken, hükümet çıkardığı Torba Yasa ile tüm çalışanları hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu uygulama ile çalışanlar arasındaki maaş farkı açılmıştır. Hükümet zaman zaman belli bürokratlar için böyle düzenlemeler yapmaktadır. Geçmişte de mülki idari amiri, genel müdür yardımcısı ile savcı ve hakim ünvanlarında çalışanlara ücret artışı yapmıştı. Çalışanlar arasında yapılan bu ayrımcılık, çalışma barışını bozmuş, memurların moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemiştir. Hükümet şark kurnazlığı ile alkol yasasını tartıştırmış, kamuoyunu meşgul etmiş, daire başkanlarının ek göstergesinin artırıldığını kamuoyundan gizlemiştir. Kamu çalışanları ise haklı olarak, daire başkanı altında bulunan tüm unvanların ek göstergesinin artırılması ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara da ek gösterge verilmesini beklemektedir."

Kamu çalışanları arasında yapılan bu ve benzeri adaletsiz uygulamalar çalışma barışını bozduğunu savunan Bulut, üst düzey yönetici kadrosunda olmayan memurların büyük bir bölümünün geçim sıkıntısı içinde kıvrandığını söyledi. Bulut, "Hükümetin daire başkanı ve grup başkanlarına özgü çıkardığı yasa, kamuda adalet duygusuna vurulan bir darbe olmuştur. Sendika olarak bu haksızlığı kınıyor, diğer unvanların ek göstergeleri artırılma ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara da ek gösterge verilene kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN