Engelli memura tayin müjdesi Başbakanlık'ta!

Engelli memur istediği yere tayin olacak. Çocuğu engelli olan memura, tayin hakkı ve yıllık izinden ayrı 20 gün hastalık izni verilecek. Engelleri kaldırmayanlar ayrımcılıkla suçlanabilecek

Engelli memura tayin müjdesi Başbakanlık'ta!
Engelli memura tayin müjdesi Başbakanlık'ta!
GİRİŞ 19.05.2013 11:24 GÜNCELLEME 20.05.2013 11:46
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Engellilerin ve engelli çocuğu olan ailelerin hayatını kolaylaştıracak, daha iyi hizmet almalarını sağlayacak yeni düzenlemeler geliyor. Başbakanlık'a gönderilen ve Haziran ayı içerisinde yasalaşması hedeflenen yeni düzenleme, engelliliğin tanımından başlayarak bir dizi değişiklik içeriyor.

TANIM DEĞİŞECEK

Ak Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı Murtaza Yetiş, 'engelli' tanımının değiştirileceğini ve yeni bir bakış açısıyla düzenleneceğini belirtti. Düzenlemeyle, toplumda engellilere yönelik olarak yapması gerekenleri yapmayanların, engelleri kaldırmayanların 'ayrımcılıkla' suçlanmasına kadar gidilebileceğini anlatan Yetiş, "Örneğin bir belediye, yapması gereken hizmeti yapmıyor, önlem almıyorsa ayrımcılık yapmakla suçlanabilecek. Engelli birey, engelli olmayan birey kadar ulaşımdan yararlanamıyorsa bu ayrımcılık olarak nitelendirilebilecek" dedi.

UZMAN SAYISI ARTACAK

Kendisi engelli olan ya da engelli çocuğu bulunan memurlara, bir defaya mahsus olmak üzere istediği yere tayin hakkı verileceğini bildiren Yetiş, engelli kişilerin daha sık hastalandığı ve tedavilerinin daha uzun sürdüğü gerçeğini göz önünde bulundurarak engelli çocuğu olan memur anne veya babaya, yıllık izin haklarından ayrı olarak 20 gün daha 'hastalık izni' verileceğini söyledi. Yetiş, zihinsel engellilerin rehabilitasyon ve eğitimin erken başlatılmasının önemine işaret ederek, bunun için 'erken müdahale uzmanları'nın sayısını artıracaklarını, daha çok üniversitede yüksek lisans programları çerçevesinde bu uzmanların yetiştirilmesinin sağlanacağını ifade etti.

KORUMALI İŞYERLERİ DESTEKLENECEK

Engellilerin istihdamı konusunda korumalı işyerlerinin yasayla güvence altına alınacağını belirten Yetiş, korumalı işyerini zihinsel engellilere yönelik kurguladıklarını söyledi. Engellilikte temel esasın kaynaştırma olduğunu, ancak zihinsel engellilerde kaynaştırmanın zor sağlandığını vurgulayan Yetiş, "Onları hiç olmazsa evden sokağa çıkarabilelim düşüncesiyle korumalı işyerini geliştiriyoruz. İşyerinin kuruluşundan mesleki eğitim verilmesine, personelin priminden maaşının verilmesine kadar geniş teşvik sağlanıyor" dedi.

İHTİYACA GÖRE SOSYAL YARDIM

Murtaza Yetiş, engellilere yönelik standart sosyal yardım verilmesi yerine bunun bireyselleştirilmesini amaçladıklarını kaydetti. Yetiş, geliri, özbakımı, engellilik durumu farklı olanlara farklı sosyal yardımın verilmesinden hareketle 'daha çok ihtiyacı olan ve daha çok bakım gerektirene daha fazla yardım ve destek verilmesi'ni amaçladıklarını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Akif ARI 10 yıl önce Şikayet Et
    Emeği Geçenlerden Allah Razı Olsun.Engelli memura tayin hakkı verilmeli.Hemde Acilen.. Engelli Memurum.Kilometrelerce, ailelerimizden uzaktayız ve iş dışında çok sıkıntı çekmekteyiz.Emeği Geçenlerden Allah Razı Olsun.Engelli memura tayin hakkı verilmeli.Hemde Acilen.
    Cevapla
  • yaşar 9 yıl önce Şikayet Et
    herkese selamun aleyküm tayin konusunda konusunda devletimiz biraz ağır davranıyor iki sefer dilekçe verdim standartlar dolu diye ret cevabı geldi eşim ve cocuklar bir türlü alışamadılar (atandığımız ilçeye) artık ya eşimden yada işimdem ayrılma derecesine geldim şaşırdım ne yapacağımı artık ne olacaksa olsunda bizde yolumuza bakalım kalacakmıyız gidecekmiyiz birileri çıkıp söylesin ama nedense kimse umursamıyor
    Cevapla
  • fetih1453 10 yıl önce Şikayet Et
    Eğer yaparlarsa onlardan Allah c.c. Razı olsun.. . Özellikle önemli olan iki noktaya dikkat çekmişler...İzinler konusunda zaten yeterince haksız bir durum söz konusuydu.Diğer memurlarla aynı şartlarda bazen onlardan daha zor şartlarda ve özür durumumuzun da kısıtlamasıyla normal memurlardan daha çok yıpranmamıza rağmen onlarla aynı miktarda izin hakkıyla dinlenmemiz bekleniyordu...ben işitme engelliyim halime çok şükür...sipastik engelli arkadaşları anlatmaya bile gerek yok...bir anı mı anlatmak istiyorum..atandığım esnada yanımda benimle birlikte atanan sipastik özürlü arkadaşın bir anısını paylaşayım...buraya kar az yağıyormuş ne güzel demişti. bende nedenini sorum. O da: karda yürümesi zor oluyor demişti.fazla söze gerek var mı..özürlüler gününde bile çoğumuz o gün iş başındayız...YILLIK İZİN HAKKIMIZ HİÇ OLMASA 5- 10 gün ARTTIRILSA BU ÜLKE BATMAZ...YILLIK İZİNLERE DE DÜZENLEME İSTİYORUZ.. BU DÜZENLEMELERE İHTİYACIMIZ VAR.
    Cevapla
  • fetih1453 10 yıl önce Şikayet Et
    Eğer yaparlarsa onlardan Allah c.c. Razı olsun.. . umarım bugündü yarındı deyip yıllar geçmez..Özellikle önemli olan iki noktaya dikkat çekmişler...İzinler konusunda zaten yeterince haksız bir durum söz konusuydu.Diğer memurlarla aynı şartlarda bazen onlardan daha zor şartlarda ve özür durumumuzun da kısıtlamasıyla normal memurlardan daha çok yıpranmamıza rağmen onlarla aynı miktarda izin hakkıyla dinlenmemiz bekleniyordu...ben işitme engelliyim halime çok şükür...sipastik engelli arkadaşları anlatmaya bile gerek yok...bir anı mı anlatmak istiyorum..atandığım esnada yanımda benimle birlikte atanan sipastik özürlü arkadaşın bir anısını paylaşayım...buraya kar az yağıyormuş ne güzel demişti. bende nedenini sorum. O da: karda yürümesi zor oluyor demişti.(kayserili bayan arkadaştı)..fazla söze gerek var mı..BU DÜZENLEMELERE İHTİYACIMIZ VAR...özürlüler gününde bile izin hakkımızı kullanamıyoruz.. çoğumuz o gün iş başındayız...
    Cevapla
  • CENGAVER 10 yıl önce Şikayet Et
    SAĞLAM İKEN ENGELLİ HALE GETİRDİĞİNİZ MEMURLAR NE OLACAK !. Aile Bütünlüğünü bozduğunuz, parçaladığınız ve çocukları ile birlikte toptan ailesi ile birlikte engelli hale getirdiğiniz Memurların durumunu ne zaman düzelteceksiniz ? Evde küçük kreş çocuğu olan, Evde yaşlı veya hastası olan, Eşi Nöbetli işlerde çalışan Kadın Çalışanları (Hemşire vs) Evinden veya Ailesinden (İkamet yerinden) aynı il içerisinde dahi çok uzak ilçelere gönderilmek suretiyle ailesini mahvettiğiniz, çocuklarını mağdur ettiğiniz çalışanlar için ne zaman bir düzenleme yapacaksınız !
    Cevapla
  • engin temiz 10 yıl önce Şikayet Et
    Engelli Memurlar Zorda-Tayin Hakkı Bir An Önce Yasalaşmalıdır.. Lütfen engelli devlet memurları için tayin hakkını çıkarın, çok zorlanıyoruz. Bize anlayış gösermeyen idareciler nedeniyle sıkıntıdayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle