Yargıtay şoke etti! Emekliye % 100 haciz!

Yargıtay'dan emeklileri yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Kararla, emekli ikramiyesinin tamamına haciz yolu açıldı

Yargıtay şoke etti! Emekliye % 100 haciz!
Yargıtay şoke etti! Emekliye % 100 haciz!
GİRİŞ 08.05.2013 06:52 GÜNCELLEME 08.05.2013 14:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, emekli ikramiyesinin haczedilemeyeceği yönündeki genel uygulama ve mahkeme kararlarının aksine "haczedilebilir" kararı verdi. Bu karara göre bir emeklinin maaşının tamamının haczedilmesinin yolu açılmış oldu.

Yargıtay'ın kararında Çanakkale'de yaşayan Hüseyin Çapkın isimli emekli hakkında, bir borcundan dolayı haciz işlemi başlatıldı. Haciz işlemi devam ederken Çapkın öldü. Emekli ikramiyesine haciz konuldu. Çapkın'ın mirasçıları, haciz kararına itiraz etti ve sonunda dava açtı. Çanakkale 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, "Emekli ikramiyesi haczedilemez. İkramiye emeklinin mal varlığı değildir" diyerek haczi kaldırdı. Alacaklı kararı temyiz etti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, "Emekli Sandığı'nca şartları oluştuğunda toptan ve bir defada ödenmekte olan emekli ikramiyesi haczedilemeyecek nitelikteki gelir, aylık ve ödeneklerden değildir. Bu nedenle haczi mümkündür" dedi.

SGK İSTİSNASI VAR

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda 2008 yılında yapılan değişikliğe göre gelir, aylık ve ödenekler, SGK alacakları ve nafaka borçları dışında haczedilemiyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 2
  • 0n DOKUZ 10 yıl önce Şikayet Et
    durmak yok yola devam. karsiliksiz cek yaz gitsin... emekli maasai tamami haciz
    Cevapla
  • Hakikat 10 yıl önce Şikayet Et
    SGK Prim Borcu. kasım ayından beri aylık otomatik olarak kesiliyor. Fakat ekim ayından önceki dönemde sosyal sigortası olmayan kim varsa ismi sisteme geçirilip üstüne prim borcu işlenmiş içlerinde bende vardım ve üstüme 397.00 tl bir borç ekim ayında görünüyordu bu borç olmuş 600 tl kuruma gittiğimde kaydım yok ama prim borcum görünüyor diye söylediğimde haklısınız sizle ilgisi yok ama geriye dönük olarak sisteme müdahaleyi ben yapamam diye söylendi bana. Zaten hizmetini almadığım bir kesinti bu yapılan kesinti de çünkü zorunlu. Sistem prim borcu başlangıcı için hiçbir geliri olsun veya olmasın kaydı olsun veya olmasın geliri varmış kaydı da varmış gibi kabul edip kanunun çıktığı tarihi esas almış.
    Cevapla