İki bakanlıktan engelli istihdamı çıkışı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ÖSYM tarafından düzenlenen ''İstihdamda Engel Yok'' toplantısı, ATO Kongre Salonu'nda yapıldı.

İki bakanlıktan engelli istihdamı çıkışı
İki bakanlıktan engelli istihdamı çıkışı
GİRİŞ 03.04.2013 13:49 GÜNCELLEME 03.04.2013 13:49

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''İnsanın çok, insanlığın kıt olduğu bir çağda yaşıyoruz. İnsanın gözünün görmemesi, kulağının duymaması, kolunun olmaması bir eksiklik değil. Asıl eksiklik vicdanlardaki eksikliktir. Asıl eksiklik vicdan özürlüsü olmaktır'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ÖSYM tarafından düzenlenen ''İstihdamda Engel Yok'' toplantısı, ATO Kongre Salonu'nda yapıldı.

Bakan Çelik, 5 bin 926 engelli vatandaşın işe yerleştirme işlerinin tamamlandığını belirterek, ''Olur olur şarkısını dinledik. Olur olur. Devamı nasıldı? Bal gibi olur. Olur olur, bal gibi memur olurmuş demek ki hayırlı olmasını temenni ediyorum'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla engelli vatandaşları kamuda işe yerleştirdiklerini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

''Özel sektörde ise açık bulunan engelli kadrolarının doldurulması için yine talimatlarınızla çok yaygın denetim gerçekleştiriyoruz. İkincisi cezai müeyyidelerimizi uyguluyoruz ve Başbakanımızın talimatıyla son olarak bir kez daha il istihdam kurullarına genelge göndererek engelli istihdamında açık kadronun doldurulması talimatıyla ilgili talimatların yerine getirilmesiyle ilgili genelgeyi tüm valilere ulaştırmış bulunuyoruz. İnşallah kısa zamanda özel sektördeki açık kadronun da doldurulması gerektiğini, gerekli çalışmaların takipçisi olduğumuzu bilmenizi istiyorum.

İnsanın çok, insanlığın kıt olduğu bir çağda yaşıyoruz. İnsanın gözünün görmemesi, kulağının duymaması, kolunun olmaması bir eksiklik değil. Asıl eksiklik vicdanlardaki eksikliktir. Asıl eksiklik vicdan özürlüsü olmaktır. Hükümet olarak, AK Parti olarak 'vicdanların sesiyiz' diye yola çıktık ve Sayın Başbakanımız başkanlığında bu muhteşem tablolarını oluşturduk. Şu andaki bu tablo vicdanların sesi olmasının tablosudur.''

Engellilerin sorunlarının kendilerinin sorunu olduğunu anlatan Çelik, sorunları çözme konusunda el birliği ile çalışacaklarını söyledi. Çelik, ''Çünkü bu tablonun başında dünya insanını seven. ülke insanlarını seven bir Başbakan, sizi çok seven bir Başbakanımız var. Son olarak ben inanıyorum ki bu akşam hepiniz Galatasaraylısınız. Galatasaray'a başarılar diliyorum'' diye konuştu.

-''Sizin yardıma ihtiyacınız yok''-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de millete hizmet etme yolculuğuna çıktıklarında halk için halkla beraber olduklarını belirterek, ''Engellilerimiz için engellilerimizle beraberdik. Bu yolculuğa devam edeceğiz. Sağlıkta 'önce engelliler' dedik, eğitimde 'önce engelliler' dedik, istihdamda 'önce engelliler' dedik, ulaşılabilirlikte 'önce engelliler' diye yolumuza devam ediyoruz'' diye konuştu.

Bir insanın bir diğer insandan üstün kılanın saçı, gözü, mal varlığı veya evlatları olmadığını ifade eden Şahin, şunları söyledi:

''Bir insanı diğer insandan üstün kılan onun yüreğidir, onun güzel ahlakıdır, onun davranışlarıdır. Bizim için engelli kardeşimizin engelsiz kardeşimizden hiçbir farkı yoktur. Sayın Başbakanımızın talimatıyla büyük hukuki ve zihinsel devrim başlattık, devam ediyoruz. Engellilerimizin talepleri değişiyor çünkü gelişiyorlar. O yüzden biz onların literatürünü, yasaları değiştiriyoruz. Çürük, sakat, sizi ikincilleştiren, negatif algıya dönüştüren her şeyi değiştiriyoruz. Yeni bir yapı ile yolumuza devam ediyoruz. Sizin yardıma ihtiyacınız yok. Bu toplumun kalkınma hamlesinde bizim size ihtiyacımız var.''

Hazreti Muhammed'in bedensel engelli bir kişiyi vali tayin ettiğini, vekaleti görme engelli bir kişiye bıraktığını anlatan Şahin, anne ve babaların kendilerinden sonra engelli çocuklarına ne olacağı endişesi taşıdığına işaret etti. Şahin, ''Biz kader birliği yaptık. İyi günde kötü günde, hastalıkta sağlıkta, engellilik durumunda sizin evladınız bizim evladımız olacak, bizim evladımız sizin evladınız olacak. Gökkuşağının bir rengini çıkarırsanız, o gökkuşağının anlamı kalmaz. Engelli kardeşlerimiz de gökkuşağındaki en önemli renktir bizim için'' diye konuştu.

ÖSYM Başkanı Demir

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, geçen yıl Özürlü Memur Seçme Sınavı'nı düzenlediklerini hatırlatarak, sınavı çok ciddiye aldıklarını belirtti. ''Tüm özürlüleri kapsayacak nitelikli seçme yerleştirmeyi nasıl yapabiliriz'' diye günlerce çalıştıklarını ifade eden Demir, belki de dünyada ilk olan bu sınavı büyük bir başarı ile gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Demir, ''Yerleştirmelerde engelli kardeşlerimizin iş sahibi olmaları bizi inanılmaz mutlu etti. Daha nice ÖMSS'lerde Türkiye'deki tüm engelli kardeşlerimizin eşit şartlarda yarışarak istihdam sahibi olmalarını ümit ediyorum'' diye konuştu.

-''Başbakanım 3 senedir sizi rüyamda görüyorum''-

Şarkıcı Asu Maralman, istedikten sonra engellerin aşılabileceğini belirterek, ''Sayın Başbakanım 3 senedir sizi rüyamda görüyorum, hayırdır inşallah. Gelip derdinizi anlatıyorsunuz ama derdinizin ne olduğunu hiç anlatmıyorsunuz. Bugün kısmetmiş, rüyalar gerçek oldu'' dedi. Daha sonra ''Bal gibi olur'' şarkısını seslendiren Maralman'a engelli vatandaşlar vokal yaptı.

Maralman daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a müzik albümünü hediye etti.

Üniversiteyi kazanan otizmli

Seyda Özaydınlık, üniversiteyi kazanan otizmli ilk kişi olduğunu belirterek, otizmin hazine sandığı gibi olduğunu söyledi.

Hazine sandıklarının ağır, işe yaramaz göründüğünü ifade eden Özaydınlık, ancak sandıkların açıldığında hazinelerin ortaya çıktığını dile getirdi. Özaydınlık, ''Aileme çok teşekkür ediyorum. Annem beni bu duruma getirmek için ağır cezada yargılandı, sürgün yedi, hapis yattı'' dedi.

Etkinlikte sunuculuk yapan işitme engelli Buket Demirel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine kendisinden bahsetti. Yüksek ateşten dolayı ileri derece işitme kaybı bulunduğunu belirten Demirel, kulak arkası işitme cihazı kullandığını ve dudak okuyabildiğini söyledi.

Mimar Sinan Üniversitesi sosyoloji bölümünden mezun olduğunu ifade eden Demirel, üç sene özel sektörde çalıştığını dile getirdi. Özürlü Memur Seçme Sınavı'na girdiğini ve İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde sosyolog olarak göreve başladığını anlatan Demirel, ''Engellilerin de bireysel farklılıkları olduğunu unutmamanız bizim için çok önemli'' dedi.

Görme engelliler için sesli betimleme

Toplantı süresince görme engelliler için sesli betimleme yapıldı. Böylece görme engelli vatandaşlar, toplantıda an be an neler neler olduğunu dinleyebildi. Daha önce sinemalarda görme engelliler için yapılan sesli betimleme ilk kez bir etkinlikte kullanıldı.

İşitme engelli vatandaşlar içinse konuşmaların yanı sıra şarkılar da işaret dili ile çevrildi.

Etkinlikte görme engelli vatandaşlardan oluşan bir müzik grubu da konser verdi.

Toplantıya katılanlara, ''Engelli de bal gibi doktor, mucit, noter olur'' yazılı kokartlar dağıtıldı.

KAYNAK: AA