Yurt dışında işçi çalıştıran patronlara müjde

Hükümetten yurtdışındaki inşaat projelerinde Türk işçi çalıştıran patronlara prim müjdesi geldi. İlk etapta çalışanların sigorta priminde 5 puan indirim yapılacak

Yurt dışında işçi çalıştıran patronlara müjde
Yurt dışında işçi çalıştıran patronlara müjde
GİRİŞ 28.03.2013 08:39 GÜNCELLEME 28.03.2013 08:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hükümet, son iki yılda yaklaşık 100 ülkede inşaat yaparak 250 milyar dolarlık proje üstlenen Türk müteahhitlerinin prim yükünü hafifletmek için harekete geçti. Müteahhitlerin yurtdışındaki projelerde çalıştırmak üzere götürdüğü işçiler için ödediği işçi ve işveren paylarına indirim geliyor. Düzenlemeye göre ilk adımda işçilerin sigorta primlerinde 5 puanlık indirim yapılacak.

NİSANDA TAMAMLANACAK

Son 10 yılda, yurtdışında yatırım yapan bu firmalarda Türk çalışan sayısı neredeyse yarı yarıya indi. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, GSYH'nin yüzde 6'sını oluşturan, ülke ekonomisindeki payı yüzde 30'a ulaşan inşaat sektörüne yönelik yeni bir çalışma başlattı. Yurtdışında yatırım yapan firmaların prim yükünü hafifletecek çalışma nisan ayında tamamlanacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Türk müteahhitlerinin yurtdışında aldıkları işlere götürdükleri çalışanlar için ödedikleri işçi ve işveren paylarının tamamında indirim öngören bir çalışması olduğunu söyledi.

İyileştirme istihdamı olumlu etkiler

Türkiye'den işçi götürmek büyük maliyet doğuruyor. Müteahhit firmalar, faaliyet gösterdikleri ülkelerle sosyal güvenlik anlaşması olmadığı için ikinci bir şirket kurup, başka ülkelerden işçiler çalıştırıyor. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Yurtdışına 900 bin işçi götürmemiz gerekirken bu sayı 50 bine düştü. İyileştirmeler istihdamı olumlu etkiler" dedi.

YORUMLAR 1
  • MUSTAFA YILDIRIM 11 yıl önce Şikayet Et
    MÜJDE SADECE PATRONLARA GELİR ZATENN. Allah işçi kesimini (alt tabakayı) düşünen bir hükümet nasip etsin bizlere.
    Cevapla