3 büyük sektörün mesai saati düşürülüyor!

İş hayatında devrim niteliğinde bir düzenleme geliyor. 3 büyük sektörde çalışanlar 7,5 saatten fazla çalışmayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, riskli mesleklere yeni mesai ayarı getiriyor.

3 büyük sektörün mesai saati düşürülüyor!
3 büyük sektörün mesai saati düşürülüyor!
GİRİŞ 26.03.2013 06:25 GÜNCELLEME 26.03.2013 12:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Belirlenen "7.5 saat kriterine" göre termik santrallerde, çelikhanelerde, maden ocaklarında çalışan işçiler günde en fazla 7.5 saat mesai yapacak. Civa işi yapanlar günde en fazla 6, kurşun işi yapanlar da en fazla 4 saat görev yapabilecek.

MADEN OCAĞINA 7.5 ŞARTI

Bakanlık, sağlık kuralları bakımından riskli olan işlerde azami çalışma sürelerini düzenleyen yönetmelik taslağı hazırladı. Düzenlemeyle günde ancak 7.5 saat çalışılacak işlerle, 7.5 saatten daha az çalışılacak işler listesi oluşturuldu. Buna göre kurşun üretilen galenit, serüzit gibi cevherlerin çıkarılmasına ilişkin maden ocağı işleri, kurşun levha ve lehimlerin alevle kesilmesi, kurşunlu boyaların yakılması, içinde kurşun olan boya ve vernik gibi maddelerin kullanıldığı emaye, kauçuk, çini, cam, oyuncak yapımı, otomobil boyacılığı, harf matbaacılığı gibi işlerde günde en faz 7.5 saat çalışılacak.

SU ALTINA DA YENİ DÜZEN

Çimento sanayi işlerinde, termik santrallarda, kömür ve ocak işlerinde kimyasal arıtmada, bakır fabrikalarında, galvanizli demir lehimciliği, maden eritme, karpit sanayi, kalaycılık, akü yapımı ve pnömokonyaz yapan tozların bulunduğu işyerlerinde de en fazla 7.5 saate kadar mesai yapılacak.

SAYILAR BİLDİRİLECEK

Riskli işlerde çalışanlar fazla mesai de yapamayacak. Söz konusu işlerden birini veya birkaçını sürekli olarak ya da zaman zaman yapan işverenler, bu işlerin çeşit ve niteliklerini, yapılma zamanlarını, kadın ve erkek çalışan sayısını İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne yazılı olarak bildirmek zorunda olacak.

BAŞKA İŞTE ÇALIŞMAMA ŞARTI

Hazırlanan taslağa göre su altında basınçlı hava işinde çalışanlar da derinliğe göre 4 saatle en fazla 7 saat arasında, cıva izabe fırınlarında 6 saat, kurşun işlerinde 4 ile 6 saat arasında işçi görev yapabilecek. Düzenlemede yer alan işlerde çalışanlar belirtilen iş sürelerinden sonra başka işte çalıştırılamayacak.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 3
  • asil çığlık 11 yıl önce Şikayet Et
    pekiya inşaat sektörü. inşaat sektöründe demirci olarak alışanlar iinde bir düzenleme yani bu düzenlemeye alınmalılar dı :( lütfen bu sektörüde alın kapsama inşaatta demirci olarak alışmak çok ağır ve kaza riskide çok yüksekdir...
    Cevapla
  • talat cosgun 11 yıl önce Şikayet Et
    PEKİ YA TERSANE İŞÇİLERİ. bu kadar ölümün yaşandığı yer olan tersane işçilerine neden bir düzenleme yapılmadı ölümlerin çoğu fiziksel yorgunluktan kaynaklanırken mesai yapmak zorun dada kalan bu insanlara neden bir düzenleme yapılmıyor KAÇ KİŞİ DAHA BUNUN BEDELİNİ ÖDEDİKTEN SONRA DÜZENLEME YAPILICAK BAKANIMIZA SESLENİYORUM SAYI VERSİN BİZE KAÇ CAN DAHA YOK TOPRAK OLACAK ...
    Cevapla
  • murat ata 11 yıl önce Şikayet Et
    inşaat sektörü. dünyada ve türkiyede en çok ölümlü iş kazaları inşaat sektöründe olmaktadır.çalışan insanların mühendisler dahil şartları çok zordur ve haftanın 7 günü 12-14 saat çalışan insanlar vardır hiçbir resmi tatildende faydalanamamaktadırlar.bu insanların şartları ne zaman ve kim düzeltecektir.
    Cevapla