"İmamın tanıklığıyla maaş kesilemez"

Yargıtay, bir davada aldığı kararla dul maaşlarıyla ilgili SGK'nın kontrol memurlarının uyacakları kriterleri belirledi: Köy imamının tanıklığı, çevreden toplanan istihbaratla maaş kesilemez!

"İmamın tanıklığıyla maaş kesilemez"
"İmamın tanıklığıyla maaş kesilemez"
GİRİŞ 17.03.2013 07:00 GÜNCELLEME 17.03.2013 12:00
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) maaş almak için kocasından anlaşmalı (muvaazalı) boşanıp aynı evde oturan dul kadınlarla ilgili polis ve jandarmaya "karı-koca gibi yaşadıklarını kanıt toplayıp ispat et" görevi veren Dava dosyasına göre, Mengen'de oturan G.A. 2008'de eşinden boşandı ve kendisine babasından SGK maaşı bağlandı. SGK, G.A.'nın maaş için anlaşmalı boşandığı ihbarı üzerine araştırma başlattı. SGK kontrol memuru, G.A.'nın adresinde yaptığı inceleme sonrasında, maaş kesmeye dayanak olan şu raporu verdi:

"Soruşturmaya konu eşlerin resmi nikahları olmadığı halde birlikte yaşadığı, bunu yasa karşısında gizlemek için farklı adresler beyan ettikleri, bu adreslerin yine aile fertlerina ait olduğu çevre soruşturması ile saptanmış, bilgi ve istihbarat alınmasına rağmen imzalı tanık bulunmasında çekilen zorluk da dikkate alınarak, çiftin birlikte yaşadığı değerlendirilmiştir."

YARGITAY BOZDU

SGK, bu rapor üzerine G.A.'nın maaşını kesti ve 2 bin 70 liralık maaş ödemesini de borç çıkarıp geri istedi. G.A. bunun üzerine Mengen'de dava açtı. Mengen Asliye Hukuk Mahkemesi, 3 Şubat 2011 tarihli kararıyla, SGK'nın yaptığı soruşturmayı aylık kesmeye yeterli bulmadı ve G.A.'ya yeniden maaş bağlamasına hükmetti. SGK'nın temyizi üzerine, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, maaş kesme için, boşanan eşlerin karı-koca gibi birlikte aynı evde yaşadıklarının polis-jadarmanın resmi kayıtları, mahalle muhtarlarının tanıklığı ile delillendirip, somut olgularla ortaya konması gerektiğini anımsattı. Daire, kolluğun yanısıra, SGK kontrol memurunun da çevrede istihbarat yapmakla yetinmeyip somut deliller ve imzalı tanık beyanlarıyla, boşanan çiftin aynı evde karı-koca olarak birlikteliklerini sürdürdüklerini ispatlamalarını istedi.

YORUMLAR 4
  • Abdulselam TUC 11 yıl önce Şikayet Et
    Muhtar ve imamı yalanlayanlar kimden imza alacaklarmış acaba?. Aynı köy veya mahallede oturanlar şahitlik etmişler. Daha neyin peşindesiniz. Hem de köyün sorumluları bunlar. Mahkeme heyetine yazıklar olsun demekten başka bir şey düşmez.
    Cevapla
  • halil soba 11 yıl önce Şikayet Et
    SGK MEMURLARINA BİR İŞ DÜŞÜYOR,BAYKALI GÖRÜNTÜLEYEN GİZLİ KAMERA YERLEŞTİRENLERLE İŞBİRLİĞİ YAPIP KARI KOCA YAŞADIKALRINI İSBAT ETMELİLER . Yargıtay mahallenin imamının müezzinin veya komşularının bu insanlar aynı evde yaşıyorlar karı koca hayatı yaşıyrlar demesiyle delil olmayacağını beyan etmiş.o zman sgk memurları baykalı gizlice görüntüleyen kişilerle işbirlği yapıp aynı evde karı koca hayatı yaşayanları fil kasetlerıyle isbat etmeliler.veya her gün hastaneye götürülümeliler kontrol için rahat durup durmadıkalrının tesbiti için.
    Cevapla
  • Bahattin YÖRÜKOĞLU 11 yıl önce Şikayet Et
    boşanmanın resmisi olur mu?. resmi olarak boşanan dinende boşanmıştır.boşamanın muvazzası olmaz. 3 kuruş evime fazla girecek diye sana helal olanı eşini harama çevirmenin vebali yanında imamın yargıtayın jandarmanın esamesi bile okunmaz...
    Cevapla
  • yamtar oguz 11 yıl önce Şikayet Et
    yargıtayın isdediği delil ne acaba. jandarma eve gizli kamera yerleştirip adamları iş üstünde yakalayacak anca öylemi tatmin olacaklar.Adam devleti dolandırıyor sen delilin sağlam olacak tanıklık yetmez diyorsun.Adamlar aynı evde yaşadığı haricinde millet yatak odasında görüntümü alacak kaldıki mahkeme kararı olmaksızın alınan görüntü delilde olamıyor
    Cevapla