Borsa İstanbul'da gong Mavi için çaldı

Mavi'nin payları Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı.

Borsa İstanbul'da gong Mavi için çaldı
Borsa İstanbul'da gong Mavi için çaldı
GİRİŞ 15.06.2017 13:28 GÜNCELLEME 15.06.2017 13:28

Jean ve hazır giyim markası Mavi, 26. yılında halka açıldı. Bugün  Borsa İstanbul'da gerçekleştirilen törende "gong" Mavi için çaldı.

Mavi'nin payları 21 Haziran'da BİST 30 endeksine dahil olacak. MAVI  kodu ile Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan Mavi'nin halka arzına,  Türkiye'de İş Yatırım liderliğinde kurulan ve 25 aracı kurumun yer aldığı  konsorsiyum, yurt dışında ise Goldman Sachs ve BofA Merrill Lynch aracılık etti.

Mavi'nin halka arzı dolayısıyla Borsa İstanbul'da düzenlenen gong  töreni, Borsa İstanbulYönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Mavi Yönetim Kurulu  Başkanı Ersin Akarlılar, Global Marka Direktörü Elif Akarlılar, Turkven Genel  Müdürü ve Mavi Yönetim Kurulu Üyesi Seymur Tarı, Mavi Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt  Yavuz, markanın yüzü Kıvanç Tatlıtuğ, Mavi çalışanları, bu sürece dahil olan tüm  iş ortakları ile Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu çalışanlarının  katılımıyla gerçekleşti.

'ARTIK DAHA BÜYÜK PROJELERİ DAHA HIZLI HAYATA GEÇİREBİLECEĞİZ'

Mavi CEO'su Cüneyt Yavuz, gong töreninde yaptığı konuşmada, şirketin  Borsa İstanbul ailesine katılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Mavi paylarının 21 Haziran'da BİST 30 endeksine dahil olacağını  bilmenin ayrıca gurur verici olduğunu belirten Yavuz, "Çok başarılı bir halka arz  süreci geçirdik. Türkiye'de olduğu kadar küresel finans çevrelerinde de büyük  ilgiyle karşılandık. Mavi'nin kalitesini, müşteriyle kurduğumuz duygusal bağı,  yarattığımız değerleri, ilkelerimizi, finansal gücümüzü ve büyümemizi her dönemde  körükleyen öz sermayemizi yatırımcılara anlattık. Çok mutluyuz ki hedeflediğimiz  en doğru, en kaliteli yatırımcı kitlesine ulaştık ve yurt dışından 3,1 kat fazla  talep aldık." dedi.

Yavuz, Türkiye'ye ve bu ülkenin genç nüfusuna her zaman çok  güvendiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin mükemmel tekstil ekosisteminin bugüne kadar kendilerini  hiç yanıltmadığını vurgulayan Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

"Perakendeci olarak hem Türkiye'de, hem de uluslararası pazarlarda her  şart altında büyümeyi sürdürdük. Mavi, 2016'da dünyada 7,5 milyon adet jean  sattı. Her yıl 1 milyon yeni müşteriyi Mavi'yle buluşturuyoruz. Artık daha büyük  projeleri daha hızlı bir şekilde hayata geçirebileceğiz ve Mavi'yi gerçek anlamda  küresel bir marka haline getireceğiz. Hedefimiz; yeni ortaklarımızla ve çok güçlü  bir yönetim kuruluyla Mavi'yi Türkiye'de, dünyada ve e-ticaret kanallarında daha  hızlı büyütmek. Bu süreçte bize güvenen ve yanımızda olan tüm iş ortaklarımıza,  Mavi çalışanlarına ve yeni yatırımcılarımıza çok teşekkür ederiz. Artık hep  birlikte çok olacağız."

'YURT DIŞINDA HER SENE 25-26 MAĞAZA AÇIYORUZ'

Konuşmasından sonra AA'nın sorularını yanıtlayan Cüney Yavuz, yaklaşık  1 sene kadar önce yönetim kurulu olarak Mavi'nin halka açılma aşamasına geldiğine  inandıklarını ve bu yönde çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.

Bu anlamda hem yurt içinde hem de yurt dışında yatırımcılarla ön  görüşme yaptıklarını anımsatan Yavuz, sonunda 8-9 Haziran'da talep toplama  tarihlerinin gerçekleştiğini, bugün de gongu çalarak Borsa İstanbul'a kote olarak  yola çıktıklarını kaydetti.

Yavuz, gelecek dönemde mağazalaşma, yeni müşteri kazanma çalışmaları,  pazarlama faaliyetleri ve ürün çeşitlenmesi anlamında hem Türkiye'de hem de yurt  dışı pazarlarda yoğun bir tempo ile çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

"Yüzde 13'lük bir EBİTDA oranımız." var diyen Yavuz, şu anda  şirketlerinde 3 bin 340'ın üzerinde kişinin çalıştığı bilgisini verdi.

Yavuz, gelecek dönemde de yeni müşteri kazanma tempolarını koruyarak,  benzer bir çizgide büyümelerini sürdüreceklerine inandıklarını ifade etti.

Hissedarlarının önemli bir kısmının yurt dışındaki kaliteli fonlardan  gelen taleplerle oluştuğuna dikkati çeken Yavuz, şunları anlattı:

"Bununla gurur duyduk. ABD'de, Kanada'da, Avrupa merkezli Almanya ve  Hollanda'da, Rusya'da kendimize ait şirketlerimiz var. Bu pazarlarda hala çok  gidecek yolumuz var. Önümüzdeki dönemde hem ABD'de, hem Kanada'da, hem Avrupa'da,  hem de Rusya'da büyümeye devam edeceğiz. Toplam ciromuzun şu anda yüzde 20'si  Avrupa'dan ve diğer batı ülkelerinden Amerika'dan, Kanada'dan geliyor. Bu oranı  artırmak ve daha ileriye taşımak için çabalarımız olacak. Rusya'da da  perakendeleşme gayretlerimiz var. 11 mağazamız var. Önümüzdeki dönemde de mağaza  sayımızı artırarak o pazarda Mavi'yi sevilen bir marka haline getirmek için yoğun  bir tempoda çalışacağız."

Yavuz, yurt dışında her sene 25-26 mağaza açtıklarını, son 8-9 senedir  tempolarının bu yönde olduğunu söyledi.

"Geçen seneyi 330'un üzerinde mağaza ile tamamladık." diyen Yavuz, bu  sene de planlarının yine 25-26 mağaza açarak, 330'un üzerine ilave mağaza sayısı  sağlamak yönünde olacağını dile getirdi.

Yavuz, bulundukları pazarlarda gidecek çok yollarının olduğunu, yakın  gelecekte Asya pazarına açılma planları olmadığını ifade etti.

'KOTASYON YÖNERGESİNİN DEĞİŞİKLİĞİNİ SPK'NIN ONAYINA SUNDUK'

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise Mavi'nin  halka arzının hem şirketve borsa, hem de sermaye piyasaları açısından büyük önem  taşıdığını söyledi.

Yoğun bir hazırlık süreci sonrasında elde edilen 1,2 milyar liralık  halka arz büyüklüğünün Borsa İstanbul olarak kendileri için de özledikleri bir  gelişmeye işaret ettiğini aktaran Karadağ, "Gelişmiş piyasalarda görmeye  alıştığımız yüzde 55 gibi yüksek bir halka açıklık oranından ayrıca memnuniyet  duyuyoruz. Sermaye piyasamız ve dolayısıyla ülke ekonomimiz ancak bu iyi  örneklerle daha fazla büyüyecek ve gelişecektir." dedi.

Karadağ, Borsa İstanbul olarak çok daha fazla sayıda şirket ve  yatırımcının konumlandığı bir finans merkezi olmak için gayret ettiklerini dile  getirdi.

Halka arzların desteklenmesinin bu kapsamda stratejik yol  haritalarının çok önemli bir ayağını oluşturduğunu vurgulayan Karadağ, "Söz  konusu çabalar, Borsa İstanbul'u ve sermayepiyasalarımızı bölgenin önemli bir  gücü haline getirecek büyük bir vizyonun parçasıdır. Mavi de halka arzıyla  beraber bu geleceğin inşasına bir tuğla koymuş oluyor." diye konuştu.

Karadağ, halka arzları teşvik etmek için kotasyon ücretlerini  azalttıklarını ve kaldırdıklarını anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Diğer yandan kotta kalma ücretlerinde de yeni bir düzenlemeyle yüzde  70'e varan indirimler gerçekleştirdik. Benzer şekilde önümüzdeki dönemde yıldız  pazarda işlem gören, kar şartları açısından borsaya gelmeyi erteleyen  şirketlerimiz için kotasyon yönergesinin değişikliğini SPK'nın onayına sunduk.  Yeni halka arzlara ve halka açık şirketlere talebi güçlendirmek için yeni  projelerimizle ilgili çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda şirketlerin  yatırımcılarına farklı ürün ve hediye indirimlerine kadar farklı birçok fırsat  sunduk. Ortak sadakat programlarını çok yakında devreye alacağız."

H&M'İN ESKİ CEO'SU MANSSON DA MAVİ'NİN YÖNETİMİNDE

İstanbul'da 1991 yılında kurulan Mavi, 1996 yılında başladığı  uluslararası yolculuğunda, Türkiye'nin yanı sıra Amerika, Kanada, Almanya ve  Rusya başta olmak üzere 35 ülkede 392 monobrand mağaza ve 5 bin 500 satış  noktasında müşterileriyle buluşuyor.

Markanın ürünleri kendi perakende ağının yanı sıra Bloomingdale's,  Nordstrom ve Peek&Cloppenburg gibi dünyaca ünlü mağaza zincirleri ile Amazon,  Zappos ve Zalando gibi online kanallarda da satışa sunuluyor.

Mavi, 2016'da dünyada 7,5 milyon adet jean satışı gerçekleştirdi. 2014  ile 2016 arası ortalama yüzde 21 yıllık bileşik gelir büyümesi ve yüzde 28 yıllık  bileşik FAVÖK büyümesi kaydeden şirketin cirosu 2016 mali yılında 1,3 milyar  liraya ulaştı.

Türkiye'de ve yurt dışında büyümesini sürdüren Mavi, global e-ticaret  kanalında, 2014-2016'te ortalama yüzde 39 yıllık bileşik net satış artışı  sağladı.

2016'da 1 milyon yeni müşteriye ulaşan sadakat programında toplam 5,7  milyon müşterisi bulunan Mavi'nin halka arz süreciyle birlikte, şirketin yeni  dönem hedeflerine paralel olarak yeni yönetim kurulu ve ayrıca uluslararası bir  danışmanlık kurulu da oluşturuldu.

Buna göre Ersin Akarlılar'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu yönetimde,  üyeler Elif Akarlılar, Cüneyt Yavuz ve Seymur Tarı'dan oluşuyor.

Ahmet Ashaboğlu ile Nevzat Aydın'ın "Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri"  olduğu şirkette, "Uluslararası Operasyonlar Danışma Kurulu" üyeleri "Godfather of  Denim" olarak anılan Adriano Goldschmied ile H&M'in eski CEO'su Fabian Mansson  oldu.