Kale Grubu İngiliz deviyle ortak oluyor

Havacılık ve savunma sanayinde faaliyet gösteren Kale Grup, İngiliz Rolls-Royce ile uçak motoru yapma konusunda işbirliği kararı aldı.

Kale Grubu İngiliz deviyle ortak oluyor
Kale Grubu İngiliz deviyle ortak oluyor
GİRİŞ 08.05.2017 13:57 GÜNCELLEME 08.05.2017 20:00
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Seramikten savunma sektörüne kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren Kale Grup ile İngiliz otomotiv devi Rolls-Royce uçak motoru üretmek için ortak oldu.

Yüzde 51 Kale Grubu ve yüzde 49 Rolls-Royce ortaklığıyla bir şirket kuracak olan iki grup, başta Türkiye'nin milli savaş uçağı TF-X olmak üzere sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyulan uçak motorlarını geliştirecek. Hedef, Türkiye'nin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticilerinden biri olması.

İki grup arasında imzalanan ortaklığın, Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayinde bir dönüm noktası olacağını söyleyen Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, "Enerjimizi, dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden biri Rolls-Royce ile birleştirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Okyay, "Hedefimiz 2023'te TF-X uçağımızı uçurabilmek. En geç 2030'da seri üretime başlanmasını hedefliyoruz. AR-GE merkezi kuracağız, arkasından üretim tesisine ihtiyaç var" diye konuştu.

Kale Grubu'nun savunma sanayi payının yüzde 30 olduğunu hatırlatan Okyay, bu oranı yüzde 50'ye çıkartmayı amaçladıklarını söyledi. Okyay, bugüne kadar savunma sanayisine yaptıkları yatırımın 200 milyon dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

Rolls-Royce Savunma ve Havacılık Grubu Başkanı Chris Cholerton da söz konusu anlaşmayla Türkiye'nin havacılık ve savunmada global bir oyuncu hâline geleceğini belirterek, "Türkiye'de gaz tribünü geliştirme yeteneğimizi artırmış olacağız. İlk etapta TF-X savaş uçağı programında birlikte çalışacağız. İhracat pazarları için çok cazip bir ürünü birlikte geliştirebiliriz" dedi.

Cholerton, Birleşik Krallık'ın bu projeye şimdiye kadar görülmemiş şekilde destek sağladığının da altını çizdi.

1987'de Stinger füze konsorsiyumunun bir parçası olarak savunma ve havacılık sanayiine adım atan Kale Grup, Türkiye'nin milli uçak motoru üretme hedefinin temel taşlarından Turbojet motor geliştirme projesinin de yüklenicisi. Havacılık ve savunma sanayinde faaliyet gösteren Kale Grup, İngiliz Rolls-Royce ile uçak motoru yapma konusunda işbirliği kararı aldı.

KAYNAK: BUSİNESSHT
YORUMLAR 38
  • derelioğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    4-5 yıl çalışırlar sonra olmadı deyip bırakırlar alın size zaman kaybı anılan firma zaten uçak motoru üreticisi neyin geliştirmesini yapacak
    Cevapla
  • osman 6 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerin mutlaka bizim gözden kaçırdığımız birşeylerin peşindedir TÜRKİYE ile ortaklık yapacaklar ise vardır altında bir tezgah
    Cevapla
  • hamza gobis 6 yıl önce Şikayet Et
    allah yar. e yardımcınız olsun. ya allah bismillah
    Cevapla
  • Cafer 6 yıl önce Şikayet Et
    ilim Ispanyada olsa bile gidin alin.!
    Cevapla
  • ahmet kadı 6 yıl önce Şikayet Et
    allah..allah... hani bu batı bizim düşmanımızdı?....bi karar verin artık...
    Cevapla
  • ibrahim duman 6 yıl önce Şikayet Et
    teknoloji.
    Cevapla
  • USTA 6 yıl önce Şikayet Et
    para para para.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle