Akfen'den 2 milyarlık yenilenebilir enerji atağı

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, üretim tarafında yer aldıkları enerji sektörünün, holding bilançosu içindeki değerinin giderek yükseldiğini söyledi.

Akfen'den 2 milyarlık yenilenebilir enerji atağı
Akfen'den 2 milyarlık yenilenebilir enerji atağı
GİRİŞ 03.04.2017 17:14 GÜNCELLEME 03.04.2017 17:14

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, sektörde yenilenebilir enerji platformu kurmak üzere yola çıktıklarını belirterek, "Yenilenebilir enerjide yıl sonuna kadar yaklaşık 770 megavata ulaşırız, bu alandaki üretim santrallerine yatırımımız ise 2 milyar lira seviyesini geçecek. Ondan sonra şirket büyür, bizde kalan yüzde 66 hisseden, muhtemelen yüzde 25-30'unu daha satarız. Hisse satışından alınacak parayla 2020'ye geldiğimizde 1100-1200 megavat civarında bir yenilenebilir enerji kapasitemiz olur." dedi.

Enerjide rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere sadece yenilenebilir enerji platformu kurmak için yola çıktıklarına dikkati çeken Akın, "Bu anlamda da EBRD ve IFC bizden yüzde 16'şar hisse aldılar. Sattığımız hisselerin parasını alıp cebimize koymadık, buradan gelen 200 milyon doları şirkete yatırdık, çünkü şirketi büyütmek istiyoruz. Bizim oradaki hisse satışımız 'alalım da buradan çıkalım' mantığında değil, şirketi büyütmek için oldu. Söz konusu satışla yeni rüzgar santralleri ve hidroelektrik santralleri satın alma yoluna gidiyoruz. Bunlardan en önemlisini özelleştirilen Menzelet Barajı için yaptık. Önümüzdeki günlerde, İnşaallah, bu işlemi tamamlarız." diye konuştu.

"Stratejik partnerimiz dünyadaki ilk beşten biri olur"

Ayrıca rüzgar enerjisinde de bu yıl yatırımlarının olacağını dile getiren Akın, şöyle devam etti:

"Rüzgarda 240 megavatlık bir santral kuruyoruz. Lisansları başlayan, inşaat ve kurulum aşamasıyla tamamlanan bütün yatırımlar dikkate alındığında, yenilenebilir enerjide yıl sonuna kadar 770 megavata ulaşırız. Bu alandaki üretim santrallerine yatırımımız ise 2 milyar lira seviyesini geçecek. Yenilenebilir enerjide 2018-2019'a geldiğimizde nihai hedefimiz bin megavatın üzerine çıkmaktır. Bin megavatın üzerinde bir yenilenebilir enerji platformumuz olacak. Tabii ki bütün bunlar hisse satışından alınan 200 milyon dolarla olmaz, bu rakamla ancak 750 megavatlara çıkabiliriz. Ondan sonra şirket büyür, bir hisse satışı daha yaparız. Bizde kalan yüzde 66 hisseden, muhtemelen yüzde 25-30'unu daha satarız. Bir miktar daha para alırız. Hisse satışından gelecek parayla 1000 megavatın üzerine çıkarız. Yani 2020'ye geldiğimizde 1100-1200 megavat civarında bir yenilenebilir enerji kapasitemiz olur. Bundan sonra şirketimiz artık alanında uluslararası bir şirket haline gelir."

KAYNAK: AA