'Serbestleşme için BOTAŞ yapılandırılmalı'

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Celepci, "BOTAŞ Avrupa örneğindeki gibi yeniden yapılandırılmalı" dedi.

'Serbestleşme için BOTAŞ yapılandırılmalı'
'Serbestleşme için BOTAŞ yapılandırılmalı'
GİRİŞ 12.12.2016 15:23 GÜNCELLEME 12.12.2016 15:23

Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, BOTAŞ'ın Avrupa'da olduğu gibi yeniden yapılandırılarak, yalnızca iletim tarafında sistem operatörü olmasının doğalgaz piyasasında serbestleşmenin önünü açacağını söyledi.

Celepci, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) yeniden yapılandırılmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

BOTAŞ'ın ayrıştırılarak ticaret tarafındaki payının zamanla küçülmesinin piyasanın serbestleşmesi için temel bir konu olduğunu belirten Celepci, "BOTAŞ Avrupa örneğinde olduğu gibi yeniden yapılandırılmalı. Bu sayede, yalnızca iletim tarafında sistem operatörü olarak BOTAŞ'ın ciddi bir faaliyet yüklenme imkanı var." diye konuştu.

"BOTAŞ süresi dolan kontratları yenilemesin"

Celepci, BOTAŞ'ın, iletim sistemi altyapısının genişletilmesi ve giriş kapasitelerinin artırılması konularındaki çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"BOTAŞ taşımakta olduğu mevcut kontrat yükü nedeniyle, 'al veya öde' yükümlülüğü altında. Bu durum, 4646 sayılı yasa çerçevesinde ilave doğalgazın ülkemize girişinin önüne engel olarak çıkıyor. Mevcut ithalat kontratlarının devirlerinde, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan bir hak olarak, karşı ülke şirketinin de rızasının alınması gerekiyor. Bu rıza gösterilmediği için kontrat devirlerinde istenen hedef yakalanamıyor. Ancak içeride miktar devrinin yapılması mümkün. Ayrıca süresi dolacak ithalat kontratlarının BOTAŞ tarafından yenilenmemesi, piyasa payının küçülmesi açısından önemli. Bu durum sayesinde farklı özel sektör şirketleri tarafından ilave doğalgazın ülkemize getirilmesi, dolayısıyla piyasadaki oyuncu sayısının ve ithal edilen doğalgaz miktarının artması ve rekabetin doğması temin edilecektir."

"Misyon devam eder"

BOTAŞ'ın iletim altyapısının işletim operatörü olduğunu hatırlatan Celepci, "Bunun yanı sıra BOTAŞ çeşitli kaynaklardan ithal edilen doğalgazın son tüketiciye ulaştırılmasında önemli bir görev üstleniyor. Kurum ülkenin arz güvenliğinden de sorumlu. Bu çerçevede kesinti ve kısıntıya karşı çeşitli kaynaklardan ilave doğalgaz ithal etme gibi bir yükümlülüğü bulunuyor." ifadelerini kullandı.

BOTAŞ'ın çok köklü bir kurum olduğunu belirten Celepci, doğalgaz piyasasındaki misyonunun hep devam edeceğini de sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA