Antalya'da iş dünyası TL için bir araya geldi

Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından Antalya'daki iş dünyasından beş sivil toplum örgütünün temsilcileri ortak karar aldı.

Antalya'da iş dünyası TL için bir araya geldi
Antalya'da iş dünyası TL için bir araya geldi
GİRİŞ 09.12.2016 17:01 GÜNCELLEME 09.12.2016 17:01

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (ATSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, ATSO çatısı altında çalışmalarını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Genç Girişimciler Kurulu (GGK) ev sahipliğinde, iş dünyasından temsilciler bir araya geldi.

TOBB Antalya GGK Başkanı Ulaş Yıldırım, Antalya Genç İşadamları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Volkan Barutcu, Antalya İşadamları Derneği (ANTİAD) Başkanı Musa Saraç, Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği (YÖRSİAD) Başkanı Semih Beken ve Antalya İş Kadınları Derneği (ANTKİAD) Başkanı Leman Sedef Tuna'nın katıldığı toplantıda, Türk lirasına verilecek desteklerle ilgili sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Ulaş Yıldırım, toplantıya katılan beş sivil toplum kuruluşu adına ortak açıklama yaparak, Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini ve bu süreçte Türk lirasının dolar karşısında olumsuz ayrıştığını belirtti.

Türk lirasının yıllık bazda dolar karşısında yaklaşık yüzde 21 değer kaybettiğine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Türk lirasına güven duyulduğunu gösteren, bunu güçlü tutacak, Merkez Bankası'nın Türk lirasını savunma gücünü artıracak adımlar atmak durumundayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk lirasını daha görünür ve kullanılan bir para birimi haline getirmek üzere döviz mevduatlarının Türk lirasına çevrilmesi yönünde bir çağrısı var. Mevcut durumda bankalarda yaklaşık 800 milyarlık Türk lirası ve 540 milyar Türk lirası karşılığı döviz mevduatı bulunuyor. Bu rakam son kur artışlarından sonra daha da artmış durumda ve bu döviz mevduatının yarıya yakını da gerçek kişilere ait bulunuyor. Bizler de bu döviz mevduatlarının yatırıma dönüştürülerek ekonomiye aktarılmasını öneriyoruz."

Şirketlerin ithal girdileri nedeniyle döviz pozisyonlarında aşırı bir indirime gitmelerini beklemenin yanlış olduğunu ifade eden Yıldırım, özel sektörün dış borcu bulunduğunu, bu yüzden mevcut döviz rezervlerini eritmelerini beklemenin gerçekçi olamayacığını belirtti.

"Halka ve özel sektöre güven verilmesi zorunlu"

Yıldırım, "Vatandaşın dövizden Türk lirasına geçmesi, Türk lirasında kısa vadeli bir güçlenme sağlayabilir. Doların Türk lirası karşısındaki baskısını azaltır ve ekonomiye katkı sağlar. Ancak Türk lirasının orta ve uzun vadede güçlenmesi için hem yabancı sermayeye hem içeride halka ve özel sektöre güven verilmesi zorunludur." değerlendirmesinde bulundu.

Türk lirasının güçlenmesi için çözüm önerilerinde bulunduklarını vurgulayan Yıldırım, bazı önerileri şöyle sıraladı:

"Alışveriş merkezleri ve gayrimenkul kiralarının döviz yerine Türk lirası olarak düzenlenmesi. Turizm bölgelerinde ve otellerin içerisinde yer alan işletmelerin Türk lirası olarak ödeme yapması. Otomotiv sektöründeki ödeme ve alımların Türk lirasına çevrilmesi. Spor kulüplerinin ödemelerinin Türk lirası olarak yapılması. Fuar ve ticari tanıtım faaliyetlerin Türk lirası olması."

Yıldırım, Türk lirasının değer kaybetmesinin daha büyük sorunlara yol açmaması için pek çok alanda vizyon reformlara ihtiyaç duyulduğunu, reformlar gerçekleşmezse kur artışının bedelinin, yüksek enflasyon, refah kaybı, ekonomik ve sosyal sorunlar ile daha yüksek ödenebileceğini savundu.

"Bu durumda hükümetimizin attığı kamu kurumlarının Türk lirasına geçmesi olumlu olmak ile birlikte, Türkiye'nin gelişmesinin en önemli itici faktörü olan özel sektörün de bu geçişe destek vermesi gerekli." ifadesini kullanan Yıldırım, bu desteğin de sadece bulunulan süreç içerisinde değil devamlı olmasının önemine işaret etti.

KAYNAK: AA