"30 yıllık bankacıyım hiç dolar tasarrufum olmadı"

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 30 yıllık bankacılık hayatının hiçbir döneminde döviz birikimi olmadığını söyledi.

"30 yıllık bankacıyım hiç dolar tasarrufum olmadı"
"30 yıllık bankacıyım hiç dolar tasarrufum olmadı"
GİRİŞ 08.12.2016 12:52 GÜNCELLEME 08.12.2016 12:52

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Gelirim Türk Lirası, harcamam da Türk Lirası, tüm vatandaşlarımıza da firmalarımıza da bunu tavsiye ediyorum” diye konuştu

"GELİRİM TÜRK LİRASI, HARCAMAM DA TÜRK LİRASI"

Kurdaki artışla beraber başlayan BOZDOLARI kampanyasına başta kamu kurumları olmak üzere birçok kurum ve kişiden destek gelirken, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'den de çarpıcı açıklamalar geldi. Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen "İş'le Buluşmalar" toplantısında konuşan Adnan Bali, 30 yıllık bankacılık hayatının hiçbir döneminde döviz birikimi olmadığını belirterek "Bugüne kadar hiç döviz birikimim olmadı. Ben Hazine kökenli bir bankacıyım. Yani döviz ile her türlü ticareti iyi bilenlerdenim. Ama ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Gelirim Türk Lirası, harcamam da Türk Lirası. Tüm vatandaşlarımıza da firmalarımıza da bunu tavsiye ediyorum" diye konuştu. Bali'nin bu açıklamaları salondan büyük alkış aldı.

"30 YILLIK BANKACIYIM BUGÜNE KADAR HİÇ DÖVİZ BİRİKİMİM OLMADI"

Bali, son günlerde en çok sorulan sorunun "Dolar kuru ne olacak?" ve "Dolara yatırım yapalım mı?" olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "İlk soruya bilimsel şekilde yanılarak cevap veririz. Fakat bugünlerde sorulan ikinci soru da "Paramızı dövize yatıralım mı?" Ben bu toplantıda kendi pozisyonumu söyleyeyim, 30 yıldır bankacıyım bugüne kadar hiç döviz birikimim olmadı. Darbe girişimi sonrasında öyle bir refleks var ki inanılmaz bir refleks. Biz o dönemde hiçbir olağandışı tedbire başvurma gereği duymadan yönetebildiysek, bunu vatandaşın olgunluğu sayesinde yaptık. Bu varlıklar asla çarçur edilmemeli."

'BANKALAR OLARAK KAR DEĞİL FERAGAT YARIŞI YAPMALIYIZ'

"Bankalar olarak kâr yarışı değil feragat yarışı yapmalıyız" diyen Bali, "İstihdam sağlayan, katmadeğer yaratan reel sektöre ve hanehalklarımıza tüm desteğimizi veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Bizim gibi büyük şirketlerin de krizi yönetmesi zaten dalgakıran gibi krize karşı durmakla olur" dedi. Reel sektörün net döviz açık pozisyonunun 2016 Eylül itibarıyla 212.8 milyar dolarla GSYİH'nin yüzde 30'una yaklaşmış durumda olduğunu belirten Bali, "Ancak vadelerine bakıldığında kısa vadede 2014'ün başına kadar kısa vadede açıkken, o tarihten bu yana kapattı, hatta bir miktar artı pozisyona geçti. 2016'da kısa vadeli açık pozisyonu yok" diye konuştu.