Göçmen'den enerji verimliliğine yatırım çağrısı

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı, "Türkiye şu anda dünyadaki yüksek enerji yoğunluğu olan ülkelerden biri, dolayısıyla enerji verimliliğine yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.

 Göçmen'den enerji verimliliğine yatırım çağrısı
Göçmen'den enerji verimliliğine yatırım çağrısı
GİRİŞ 24.11.2016 17:09 GÜNCELLEME 24.11.2016 17:09

 Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Türkiye'nin dünyadaki yüksek enerji yoğunluğu olan ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Dolayısıyla enerji verimliliğine yatırım yapmamız gerekiyor. Sayın Bakanımız liderliğinde, Bakanlığımızın ve EPDK’nın denetim ve gözetimi altında Türk enerji sektörünün öncelikleri ortaya çıkıyor. Büyüyeceğiz, yatırımlara devam edeceğiz." dedi.

Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde katılan Göçmen, konuşmasının başında Adana'da yaşanan saldırıda hayata gözlerini yumanlara Allah’tan rahmet, yararlılara ise acil şifalar dileklerini iletti.

Göçmen, dünyada enerji sektörünün jeopolitik dengelerin değişmesi, teknolojik gelişmeler dahil, kentleşme ve diğer unsurlarıyla çok hızlı ve tarihe geçecek bir değişim dönüşüm dönemi yaşadığını belirterek, Türkiye'de de enerji sektörüyle ilgili bir dizi küresel ve ulusal toplantılar düzenlendiğine işaret etti.

Türkiye'nin enerji konusunda çok stratejik bir konumda olduğunu ve enerji sektörünün ülke içinde de stratejik önemde olduğunu kaydeden Göçmen, şöyle konuştu:

"Türkiye büyümek zorunda ve büyüyor. Geçmiş yıllardaki hızlı büyüme ivmemizi güçlendirmemiz ve devamını sağlamamız lazım. Enerji bu konuda çok önemli girdilerden bir tanesi ama ülkemiz enerji kaynaklarının önemli bir kısmını ithal ediyor ve dolayısıyla cari açığımızda bu önemli bir yük oluşturuyor. Dolayısıyla yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik vermemiz gerekiyor. Türkiye şu anda dünyadaki yüksek enerji yoğunluğu olan ülkelerden bir tanesi, dolayısıyla enerji verimliliğine yatırım yapmamız gerekiyor. Sayın Bakanımız liderliğinde, Bakanlığımızın ve EPDK’nın denetim ve gözetimi altında Türk enerji sektörünün öncelikleri ortaya çıkıyor. Büyüyeceğiz, yatırımlara devam edeceğiz. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara, enerji verimliliğine öncelik vereceğiz. Nihayetinde amacımız tüm paydaşların burada kazan-kazan modeliyle yer alması."

Türkiye'de enerji sektörünün insana dokunan bir sektör olduğunu vurgulayan Göçmen, "Çalışanlarımız, sektörde çalışan binlerce insanın, iş sağlığı ve güvenliği bizim sorumluluğumuz altında. Enerjiyi kullanan vatandaşlarımızın da en ekonomik, en verimli, en sağlıklı, en kaliteli yollardan ulaştırmak da bizim önceliğimiz. Bu enerji değer zinciri içerisindeki tüm paydaşlar bugün burada toplandık. Umarım üç gün boyunca sektörümüz için hayırlı neticeler alacak toplantılar yaparız." dedi.

- "Türkiye’ye güven duymaya devam ediyoruz"

GAMA Holding Başkan Yardımcısı ve GAMA Enerji Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özozan da bugüne kadar 4 kıtada 30’un üzerinde ve 400’den fazla projeye imza attıklarını belirterek, "Son bir yılda özellikle ülkemiz içinde ve küresel piyasalardaki negatifliklere ve tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye’ye ve ülkenin geleceğine güven duymaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen Gama Grubu olarak faaliyete geçirmekte oldukları İzmir ve Kocaeli şehir hastanelerinin finansman kapanışının 20 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde imzalandığını aktaran Özozan, yaklaşık 1,2 milyar avro tutarındaki yatırım bedeli olan bu proje için, 1 milyar avroluk kredinin tamamının da uluslararası finans kuruluşları tarafından sağlandığını vurguladı.

Özozan, dışa bağımlı olmadan, sürdürülebilir enerji politikalarına tam destek vererek Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yatırım yapma ilkesi çerçevesinde, 2016'da şirket olarak 120 megavat yenilenebilir enerji santraliyle sisteme katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA